Skocz do zawartości

nepenthes ventrata

Szymon_ro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam . Mam pytanie o dzbanecznik Nepenthes x ventrata . Czy może on stać na silnym słońcu i nic mu się nie stanie albo przyzwyczai się do ostrego słońca czy nie ? . Czytałem że jest on łatwy w uprawie więc czy nie trzeba mu zapewniać rozproszonego słońca tylko można normalnie postawić na parapet w ostre słońce ?

Edytowane przez Szymon_ro
Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej aby stał w cieniu ponieważ ostre słońce może poparzyć liście.

Ten gatunek jest łatwy w uprawie ponieważ nie potrzebuje terrarium i łatwo się aklimatyzuje. Nie ma to nic spólnego z światłem

Odnośnik do odpowiedzi

Z aklimatyzacją bywa różnie, zależy od warunków i dzbanecznika, jeden egzemplarz szybciej się aklimatyzuje, inny wolniej, nie da się precyzyjnie określić.

Z moskitierą będziesz widział, jeśli dzbanecznik będzie pompował pułapki to zostaw ją, gdy będzie zasuszał nowe zalążki to ja bym zdemontował.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Witam . Niedawno zauważyłem u rozwijającego się dzbanka ventraty pęknięcie ( spowodowane w pewien sposób ) w dolnej jego części więc soki trawienne będą wypływać . Ma też złamaną ostrogę ale to chyba nie jest jakiś duży problem . Co mam zrobić z tym dzbankiem ?

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobny przypadek...

Podczas prac kosmetycznych w terrarium niestety uszkodziłem zalążek dzbanka Bicalcaraty :(

Czasami tak bywa jak w terrarium robi się zbyt gęsto.

Uszkodzenie wystąpiło w bardzo wczesnej fazie i roślina sama sobie z tym jakoś poradziła.

Owszem pęknięcie jest, ale podejrzewam że już zrośnięte a dzbanek rozwija się prawidłowo, rośnie i zaczyna pompować okej

Czy będą wycieki płynu trawiennego okaże się z czasem, ale mam nadzieję że nie?

Tak więc nie rób nic z uszkodzonym dzbankiem, w tym przypadku czas jest najlepszym lekarstwem takk

post-6597-1440328517_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi