Szymon_ro Napisano 20 Czerwca 2015 Share Napisano 20 Czerwca 2015 (edytowane) Witam . Mam pytanie o dzbanecznik Nepenthes x ventrata . Czy może on stać na silnym słońcu i nic mu się nie stanie albo przyzwyczai się do ostrego słońca czy nie ? . Czytałem że jest on łatwy w uprawie więc czy nie trzeba mu zapewniać rozproszonego słońca tylko można normalnie postawić na parapet w ostre słońce ? Edytowane 20 Czerwca 2015 przez Szymon_ro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 21 Czerwca 2015 Share Napisano 21 Czerwca 2015 Lepiej aby stał w cieniu ponieważ ostre słońce może poparzyć liście. Ten gatunek jest łatwy w uprawie ponieważ nie potrzebuje terrarium i łatwo się aklimatyzuje. Nie ma to nic spólnego z światłem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_ro Napisano 21 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2015 A czy do zapewnienia rozproszonego słońca wystarczy moskitiera w oknie czy trzeba czegoś lepszego ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek79 Napisano 21 Czerwca 2015 Share Napisano 21 Czerwca 2015 Wystarczy szyba, która jest w oknie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_ro Napisano 21 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2015 Tylko ja już założyłem w jednej połowie okna więc ją zdejmować czy zostawić . Jest to okno zachodnie . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek79 Napisano 21 Czerwca 2015 Share Napisano 21 Czerwca 2015 Zostaw, nic mu nie będzie. Ja trzymam "Rebecce" na południowym parapecie i ma się wyśmienicie,rośnie doskonale, dzbankuje i pięknie się wybarwia, więc Ventrata spokojnie sobie poradzi na zachodnim. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_ro Napisano 21 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2015 Czyli zostawić moskitierę . A wiesz ile trwa aklimatyzacja u tego gatunku ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek79 Napisano 21 Czerwca 2015 Share Napisano 21 Czerwca 2015 Z aklimatyzacją bywa różnie, zależy od warunków i dzbanecznika, jeden egzemplarz szybciej się aklimatyzuje, inny wolniej, nie da się precyzyjnie określić. Z moskitierą będziesz widział, jeśli dzbanecznik będzie pompował pułapki to zostaw ją, gdy będzie zasuszał nowe zalążki to ja bym zdemontował. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_ro Napisano 21 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2015 Dzięki za pomoc . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_ro Napisano 23 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2015 Witam . Niedawno zauważyłem u rozwijającego się dzbanka ventraty pęknięcie ( spowodowane w pewien sposób ) w dolnej jego części więc soki trawienne będą wypływać . Ma też złamaną ostrogę ale to chyba nie jest jakiś duży problem . Co mam zrobić z tym dzbankiem ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 23 Sierpnia 2015 Share Napisano 23 Sierpnia 2015 Mam podobny przypadek... Podczas prac kosmetycznych w terrarium niestety uszkodziłem zalążek dzbanka Bicalcaraty Czasami tak bywa jak w terrarium robi się zbyt gęsto. Uszkodzenie wystąpiło w bardzo wczesnej fazie i roślina sama sobie z tym jakoś poradziła. Owszem pęknięcie jest, ale podejrzewam że już zrośnięte a dzbanek rozwija się prawidłowo, rośnie i zaczyna pompować Czy będą wycieki płynu trawiennego okaże się z czasem, ale mam nadzieję że nie? Tak więc nie rób nic z uszkodzonym dzbankiem, w tym przypadku czas jest najlepszym lekarstwem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_ro Napisano 23 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2015 (edytowane) Oby się zrósł . Mam jeszcze pytanie do ilu stopni na zewnątrz można uchylać okno ? . Chodzi o okno z parapetem na którym stoi dzbanecznik . Edytowane 23 Sierpnia 2015 przez Szymon_ro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 23 Sierpnia 2015 Share Napisano 23 Sierpnia 2015 Znam takiego co dzbankom na parapecie całą zimę otwiera, oczywiście bez uszczerbku na zdrowiu, więc tym akurat się nie zamartwiaj i otwieraj normalnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 23 Sierpnia 2015 Share Napisano 23 Sierpnia 2015 @Szymon, prędzej Tobie będzie w nocy za zimno do spania niż dzbanecznikowi @biedronka... :) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon_ro Napisano 24 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2015 Dzięki za pomoc . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi