Tomek79 Napisano 21 Czerwca 2015 Share Napisano 21 Czerwca 2015 Witam, chciałbym pochwalić się swoimi "wypocinami" w postaci panelu zbudowanego na bazie diod PowerLed do oświetlania terrarium. Na wstępie muszę podziękować forumowiczom Chroman91 i Dorian, którzy przekonali mnie do zastosowania PowerLedów . Panel oświetla terrarium o wymiarach 50x30x40(dł.xszer.xwys.) i jest położony na górnej szybie i ze względu właśnie na wysokość zbiornika użyłem 52 diody o mocy 1W. Docelowo proporcje barw będą następujące: 26 diod- biała zimna 6500K (kilka miałem uszkodzonych więc tymczasowo zastąpiłem je czerwonymi) 13 diod-czerwona 13 diod-niebieska. Zamontowałem dwa zasilacze; jeden do białych diod, drugi do kolorowych, każdy z oddzielnym przełącznikiem on-off więc np. do zdjęć nie muszę wyciągać roślin z terra tylko wyłączam kolorowe , wszystko zabezpieczone jest przed przegrzaniem termostatem bimetalicznym, który wyłączy diody gdy panel nagrzeje się do 60 st.C i włączy gdy ostygnie do 40 st.C. Do chłodzenia służy wentylator o średnicy 200mm i max 800 obr/min, którego obroty mogę zmieniać za pomocą regulatora obrotów.Zamontowany jest nad dwoma radiatorami przykręconymi do blachy aluminiowej o grubości 3mm. Wentylator działa niezależnie, tak aby nawet po wyłączeniu się diod nadal pracował i schładzał panel, który nagrzewa się max do 37st.C gdy na zewnątrz było ponad 30st.C. A teraz kilka zdjęć: Tutaj widok, gdy świecą tylko diody białe oraz wszystkie (po zaświeceniu tylko kolorowych rośliny są czarno-fioletowe) Po dwóch tygodniach świecenia panelem już widać efekty w postaci szybszego wzrostu i wybarwiania się roślin. Koszt panelu to około 450zł + koszt przesyłek 100zł. Jeśli macie jakieś uwagi i komentarze to są mile widziane, gdyby ktoś był zainteresowany to mogę wrzucić zdjęcia bardziej szczegółowe oraz kosztorys elementów panelu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scavell Napisano 21 Czerwca 2015 Share Napisano 21 Czerwca 2015 Wow, pełna profeska Tylko czy bezpośrednie sąsiedztwo zasilaczy nie będzie szkodliwe (dodatkowa kumulacja ciepła)? Chociaż patrząc na wiatrak to powinien dać radę. Ja bym sprawdził temp panelu z zasilaczami i bez nich. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 21 Czerwca 2015 Share Napisano 21 Czerwca 2015 Fajnie Ci to wyszło Dobre rozwiązanie z podłączeniem białych diód pod jeden zasilacz, ja żałuję że tak nie zrobiłem bo teraz muszę kombinować przy robieniu zdjęć w terrarium Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek79 Napisano 21 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2015 Wow, pełna profeska smile.gif Tylko czy bezpośrednie sąsiedztwo zasilaczy nie będzie szkodliwe (dodatkowa kumulacja ciepła)? Chociaż patrząc na wiatrak to powinien dać radę. Ja bym sprawdził temp panelu z zasilaczami i bez nich. Sprawdzałem organoleptycznie jak mocno nagrzewa się blacha pod zasilaczami i nie zauważyłem różnicy w stosunku do innych miejsc na panelu. Zasilacze przymocowane są za pomocą taśmy termoprzewodzącej więc trochę ciepła odbierają, a one same pozostają ledwo cieple (wentylator daje radę ). Plan był taki, że gdyby nagrzewały się zbyt mocno miał na każdym być zamontowany mały radiator. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 22 Czerwca 2015 Share Napisano 22 Czerwca 2015 Cześć, Skąd zamawiałeś diody? Jakiej marki są? Jakie mają parametry? Jakie parametry ma zasilacz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek79 Napisano 22 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2015 Powiem szczerze, że nie wnikałem w markę diod. Uznałem, że jeśli nie spełnią moich oczekiwań to będę je wymieniał powoli na lepsze, ale jak na razie jestem z nich zadowolony. Diody kupiłem na Allegro u tego sprzedającego DIODY, tam też są wszystkie ich parametry. Jeśli chodzi o zasilacz to wrzucam fotę: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 23 Czerwca 2015 Share Napisano 23 Czerwca 2015 (edytowane) Robota świetnie wykonana! Jestem pod wrażeniem wykonania panelu, a rzadko się zdarza żebym był pod wrażeniem czegoś . Jeszcze raz super wykonanie. Radziłbym zrobić poradnik jak zbudować taki panel dlatego, że wiele osób mogło by się na nim wzorować i zapewne ułatwiło by im to życie. Mógłbyś dodać obudowę z otworami po bokach tak aby wentylator zasysał powietrze z większą prędkością z odpowiedniego kierunku. Chłodzenie było by wtedy równomierne, ale skoro sam panel się nie grzeje tak mocno to byłby to tylko taki dodatek (nie koniecznie wymagany). Edytowane 23 Czerwca 2015 przez tracer274 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zawadiak Napisano 29 Czerwca 2015 Share Napisano 29 Czerwca 2015 Hej mam takie pytanko czy twoje diody tlą się lekko gdy są podłączone do programatora ? Pytam się ponieważ u mnie takie zjawisko występuje a poza tym wszystko działa normalnie i zastanawiam się czy to nie jest wina wbudowanej baterii w programator Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 29 Czerwca 2015 Share Napisano 29 Czerwca 2015 (edytowane) Hej mam takie pytanko czy twoje diody tlą się lekko gdy są podłączone do programatora ? Pytam się ponieważ u mnie takie zjawisko występuje a poza tym wszystko działa normalnie i zastanawiam się czy to nie jest wina wbudowanej baterii w programator Zapewne chodzi ci o to, że pomimo odcięcia przepływu prądu ledy dalej świecą? Prawda jest taka, że mimo rozłączenia w kablu zawsze płynie prąd jednak w ilościach bliskich 0. Mimo to ledy które nie potrzebują go dużo przy tej wartości potrafią się świecić. Problem do rozwiązania jednak za dużo w tym kombinacji. A co do programatorów. Bardzo duża cześć nie daję gwarancji rozłączenia fazy na 0. Więc przy używaniu programatorów na ledach jest to szczególnie widoczne. Edytowane 29 Czerwca 2015 przez tracer274 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi