Alusair Napisano 21 Czerwca 2015 Share Napisano 21 Czerwca 2015 Witam, Jest to moja pierwsza roślinka owadożerna i chciała bym się poradzić bardziej doświadczonych osób. 1 Jaka jest najlepsza doniczka i podstawek(wymiary) dla jednej roślinki? Ma to jakieś znaczenie dla rośliny? 2 Ile wody powinno być w podstawku? Czy zawsze powinna być roślinka w wodzie czy lepiej poczekać aż woda wyschnie? 3 W sierpniu wyjeżdżam na tydzień i nie będzie miał kto zająć się roślinką co zrobić w takim przypadku? Nalać wody do jakiegoś większego podstawka/naczynia? Z góry dziękuje wszystkim za odpowiedzi i porady Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scavell Napisano 21 Czerwca 2015 Share Napisano 21 Czerwca 2015 Witam, Jest to moja pierwsza roślinka owadożerna i chciała bym się poradzić bardziej doświadczonych osób. 1 Jaka jest najlepsza doniczka i podstawek(wymiary) dla jednej roślinki? Ma to jakieś znaczenie dla rośliny? 2 Ile wody powinno być w podstawku? Czy zawsze powinna być roślinka w wodzie czy lepiej poczekać aż woda wyschnie? 3 W sierpniu wyjeżdżam na tydzień i nie będzie miał kto zająć się roślinką co zrobić w takim przypadku? Nalać wody do jakiegoś większego podstawka/naczynia? Z góry dziękuje wszystkim za odpowiedzi i porady Co do doniczki jest to zależne od wielkości rośliny. Co do podstawki nie ma jakiegoś wzoru co do jej wielkości, ja mam zwykłą o głębokości 2 cm. Podczas upałów na południowym oknie spokojnie może stac cały czas w wodzie, aczkolwiek ja jestem zwolennikiem lekkiego przesuszania podłoża co jakis czas. Podczas pochmurnych dni podlewaj mniej aby roślina miała wilgotno ale nie mokro. Co do wyjazdu ja uzależniam to od pogody. Jak ma być bardzo dużo słońca to wkładam doniczkę w głebszą podstawkę i wlewam więcej wody. W przypadku gdy ma być mniej słońca podlewam umiarkowane a czasami nawet ściągam ją w zacienione miejsce aby w razie zmiany pogody jej za bardzo nie przesuszyć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 21 Czerwca 2015 Share Napisano 21 Czerwca 2015 3 W sierpniu wyjeżdżam na tydzień i nie będzie miał kto zająć się roślinką co zrobić w takim przypadku? Nalać wody do jakiegoś większego podstawka/naczynia? Z góry dziękuje wszystkim za odpowiedzi i porady http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...st&p=983698 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alusair Napisano 22 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2015 Dziękuje za odpowiedzi i porady Mam jeszcze jedno pytanko czy można podlewać ciepłą wodą czy lepiej poczekać aż będzie miała niższą temperaturę(pokojową)? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 22 Czerwca 2015 Share Napisano 22 Czerwca 2015 (edytowane) Koniecznie pokojowa, myślę ze do 25 stopni jest max. Edytowane 22 Czerwca 2015 przez biedronkaoo7 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scavell Napisano 22 Czerwca 2015 Share Napisano 22 Czerwca 2015 (edytowane) Dziękuje za odpowiedzi i porady Mam jeszcze jedno pytanko czy można podlewać ciepłą wodą czy lepiej poczekać aż będzie miała niższą temperaturę(pokojową)? Zapewne pytanie wynikło z przeświadczenia, że można podlewać przegotowaną wodą. Podlewa się wodą demineralizowaną albo deszczówką, której się nie podgrzewa Gotowanie wody z kranu nic nie da, minerały szkodliwe dla roślin nadal w niej będą. Edytowane 22 Czerwca 2015 przez Scavell Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alusair Napisano 24 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2015 Gdzieś na jakimś forum czytałam o przegotowanej wodzie, że jest lepsza niż prosto z kranu. Ale ostatnio trochę popadało więc nazbierałam deszczówki Chciała bym się jeszcze zapytać czy żwir, który mieszamy z torfem może być taki zwykły budowlany czy jakiś specjalny? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scavell Napisano 24 Czerwca 2015 Share Napisano 24 Czerwca 2015 (edytowane) Budowlany może być mocno zanieczyszczony i zbyt drobny, będzie się zbijał i nie spełni funkcji. Idź do akwarystycznego i poproś o żwirek o granulacji 1-3 mm. Kosztuje naprawdę śmieszne pieniądze. Przepłucz to jeszcze wodą destylowaną/deszczówką tak w razie czego. Wszystkie te odpowiedzi (oraz wiele innych) masz na forum w dziale muchołówka. Zapraszam do lektury, zawsze można się dowiedzieć czegoś nowego. Edytowane 24 Czerwca 2015 przez Scavell Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElektrykPL Napisano 24 Czerwca 2015 Share Napisano 24 Czerwca 2015 Jestem na kupnie/budowie takiego systemu który pozwala zostawić rośliny na tydzień i dłużej bez opieki w czasie urlopu. Pozwala to również przenosić doniczkę bez obawy, że woda wyleje się z podstawki. I byłem dziś w OBI i znalazłem świetne rozwiązanie. Doniczka z systemem nawadniania. Niestety jest to dość drogie. Szerokość 60 cm, cena ok 50 zł. Wchodzi w to 10 litrów ziemi i 4 litry wody. Akurat nie mam zdjęcia, a w necie nie mogę znaleźć, ale do normalnej doniczki można wsadzić takie coś: tutaj kliknij. Oryginalnie w jednym z rogów jest taka rozkładana ścianka plastikowa, która umożliwia wlewanie wody. Świetna zabawka, jednak w sobotę idę na giełdę kwiatową, tam powinny być niższe ceny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalic Napisano 29 Maja 2017 Share Napisano 29 Maja 2017 (edytowane) Staję przed podobnym problemem tj. wyjazd na ok. 1,5 tygodnia i brak możliwości "podrzucenia" komuś opieki nad muchołówką. Rozważam możliwość zastosowania metody z butelką wody wstawioną do podstawki. Tylko mam pytanie czy aby nie spowoduje to "przelania"? Tym bardziej, że nie ma gwarancji czy przez cały czas mojej nieobecności pogoda będzie słoneczna - przy pochmurnej pogodzie i jednoczesnym braku słońca mogą to być za wilgotne warunki. Może ktoś już zastosował tę metodę ... z powodzeniem oczywiście Drugą opcją jest zabranie roślinki ze sobą ale tu pojawia się kwestia "stresu" związanego ze zmianą otoczenia. Tak czy siak - i tak źle i tak niedobrze Edytowane 28 Czerwca 2017 przez kalic Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalic Napisano 28 Czerwca 2017 Share Napisano 28 Czerwca 2017 (edytowane) Dla osób, które zastanawiają się jak to powinno (mniej więcej) wyglądać. Obecnie odbywają się u mnie testy i jak na razie działa Edytowane 28 Czerwca 2017 przez kalic Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi