gotiman13 Napisano 22 Czerwca 2015 Share Napisano 22 Czerwca 2015 Witam Około 3 dni temu przesadziłem i rozsadziłem moją muchołówkę do 3 doniczek Jednak z tego co czytam po przesadzaniu muchołówki nie powinny być wystawiane na ostre działanie słońca oraz powinno się podnieść poziom wilgotności.Pytanie czy jest to konieczne i w jaki sposób podnieść poziom wilgotności?Druga sprawa,że taki stan powinienem podobno utrzymywać aż muchołówka się zasymiluje...Tylko jak to rozpoznać?Zacznie wypuszczać nowe pułapki?To chyba powinno być utrudnione skoro zmniejszymy jej dostęp do słońca ? Jako,że było to moje pierwsze przesadzenie to załączam zdjęcia mucholi abyście pomogli mi ocenić czy zostały dobrze przesadzone(nie za głęboko czy płytko). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 22 Czerwca 2015 Share Napisano 22 Czerwca 2015 (edytowane) Witam Około 3 dni temu przesadziłem i rozsadziłem moją muchołówkę do 3 doniczek Jednak z tego co czytam po przesadzaniu muchołówki nie powinny być wystawiane na ostre działanie słońca oraz powinno się podnieść poziom wilgotności.Pytanie czy jest to konieczne i w jaki sposób podnieść poziom wilgotności?Druga sprawa,że taki stan powinienem podobno utrzymywać aż muchołówka się zasymiluje...Tylko jak to rozpoznać?Zacznie wypuszczać nowe pułapki?To chyba powinno być utrudnione skoro zmniejszymy jej dostęp do słońca ? Jako,że było to moje pierwsze przesadzenie to załączam zdjęcia mucholi abyście pomogli mi ocenić czy zostały dobrze przesadzone(nie za głęboko czy płytko). 1. Najważniejsze to wilgotne podłoże. 2. W największej doniczce masz za mało torfu 3. Ogólna wilgotność przy takim zabiegu to sprawa dyskusyjna ale lepiej żeby było wyższe około 70%. 4. Głębokość na jakiej dałeś rośliny jest dobra. Roślina musi mieć zakrytą w ziemi całą cześć bulwy i białe końcówki liści. 5. To czy roślina się przyjmie zobaczysz po 2-3 tygodniach zależy od warunków. Jeśli ruszy to nie rozwinięte pułapki zaczną się otwierać. Dużo zależy od tego czy nie uszkodziłeś korzeni lub bulwy. 6. Co do słońca jestem zdania że im.więcej tym lepiej. Edytowane 22 Czerwca 2015 przez tracer274 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gotiman13 Napisano 22 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2015 1. Najważniejsze to wilgotne podłoże. 2. W największej doniczce masz za mało torfu 3. Ogólna wilgotność przy takim zabiegu to sprawa dyskusyjna ale lepiej żeby było wyższe około 70%. 4. Głębokość na jakim dałeś rośliny jest dobra. Roślina musi mieć zakrytą w ziemi całą cześć bulwy i białe końcówki liści. 5. To czy roślina się przyjmie zobaczysz po 2-3 tygodniach zależy od warunków. Jeśli ruszy to nie rozwinięte pułapki zaczną się otwierać. Dużo zależy od tego czy nie uszkodziłeś korzeni lub bulwy. 6. Co do słońca jestem zdania że im.więcej tym lepiej. Mam je na południowym oknie,więc słońca raczej im nie brakuje .A czy za mała ilość torfu w tej największej szkodzi jakoś muchołówce?Myślę,że i tak ponowne przesadzanie i narażanie jej na szok jest niepotrzebne ale wolałbym wiedzieć.Dzięki wielkie za odpowiedź Będę czekał na wzrost muchołówek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 22 Czerwca 2015 Share Napisano 22 Czerwca 2015 Mam je na południowym oknie,więc słońca raczej im nie brakuje .A czy za mała ilość torfu w tej największej szkodzi jakoś muchołówce?Myślę,że i tak ponowne przesadzanie i narażanie jej na szok jest niepotrzebne ale wolałbym wiedzieć.Dzięki wielkie za odpowiedź Będę czekał na wzrost muchołówek Dodaj wilgotnego torfu. Nie ma potrzeby przesadzać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gotiman13 Napisano 22 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2015 Dodaj wilgotnego torfu. Nie ma potrzeby przesadzać. No tak.Dzięki wielkie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi