laika Napisano 24 Czerwca 2015 Share Napisano 24 Czerwca 2015 Witam, piszę pracę badawczą na Olimpiadę Biologiczną, dotyczącą wpływu auksyn i giberelin na wzrost i kiełkowanie muchołówki. Niestety nie mogę znaleźć odpowiednich informacji w sieci, więc jeśli ktoś coś wie, bardzo prosiłabym o podzielenie się tym ze mną. - jakie powinno być stężenie GA3 oraz IAA, aby uzyskać najlepsze rezultaty jeśli chodzi odpowiednio o: kiełkowanie oraz o ukorzenianie rośliny? - w jaki sposób ukorzeniać muchołówkę; czy włożenie jej korzenia do roztworu kwasu będzie dobrym sposobem? (I na jak długo?) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 24 Czerwca 2015 Share Napisano 24 Czerwca 2015 Może nie napiszę to co byś chciała (nie znam płci, odnoszę do płci nicku). Na tym forum znajdują się informacje o stężeniu kwasu giberelinowego w kiełkowaniu nasion roślin owadożernych. Poszukaj trochę a znajdziesz. Co do kwas indolilooctowego, to nie wiem czy znajdziesz tutaj kogoś, kto by potrafił odpowiedzieć na Twoje pytania związane z jego stężeniem, a ukorzenianiem muchołówki. Mogę wnioskować jedynie, że nie do końca przemyślałaś sobie tematu swojej pracy. Spodobał Ci się, bo rośliny ciekawe, ale nie masz żadnej literatury na ten temat, a już wątpię czy w ogóle jakąś w języku polskim znajdziesz do dyskusji i bibliografii. Niewiele wiesz o muchołówce, bo gdybyś posiadała podstawową wiedzę, to byś nie wybrała takiego tematu na teraz, chyba, że praca ma być na kolejny rok, bo w tym się po prostu z tym nie wyrobisz. Sam pisałem pracę na Olimpiadę Biologiczną, wybierałem tematy i kierowałem pisaniem 4 innych prac. Wszystkie bardzo wysoko punktowane, a nawet wyróżnione. Gdyby policzyć porady internetowe, to jeszcze jedna. Nie widzę wielkiej szansy na powodzenie z tematem jaki sobie wybrałaś, ale próbować zawsze można. Jeżeli wybierałbym jakieś rośliny owadożerne to takie, który mają szybki zrost typu D. capensis, D. spatulata lub inne im podobne. Nie wiem jakby miała wyglądać ślepa próba w muchołówką o tej porze roku... Zmień temat. Pozdrawiam, Krzysiek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laika Napisano 24 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2015 Rzeczywiście wiem niewiele, ale pracę będę przygotowywać dopiero na rok przyszły (albo nawet kolejny). Czy sugestia odnośnie zmiany tematu tyczyła się ogólnie wolnego wzrostu muchołówki z nasion lub też raczej odnosiła się do pory roku? Wolałabym pracować z muchołówkami, ponieważ w tej chwili mam do nich bardzo łatwy dostęp. Oczywiście ma pan rację; zmienię temat; ale czy możliwe byłoby w takim razie przeprowadzenie badań związanych właśnie z fitohormonami? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 24 Czerwca 2015 Share Napisano 24 Czerwca 2015 (edytowane) Ojejej, ale Cephalotus zgasił wszelkie nadzieje :< Laika musisz zrozumieć, że mało jest literatury na ten temat w języku polskim (jeśli w ogóle). Będziesz musiała wszystko sama "odkryć", a to może być bardzo czasochłonne. Na tym forum znajdziesz potrzebne stężenia GA3 i okres, przez jaki należy moczyć w nim nasiona. Jednak nikt jak dotąd (chyba) nie sprawdzał zależności między stężeniem kwasu, a rozkorzenianiem muchołówek. Chociaż niektórzy sprawdzali np. efekty zbyt długiego trzymania nasion w GA3. Skoro masz cały rok, a może nawet i więcej, to nie widzę przeszkód, abyś spróbowała Zwłaszcza, kiedy zaciekawił Cię ten temat. Co do sugestii: Nie wiem jakby miała wyglądać ślepa próba w muchołówką o tej porze roku. Cephalotusie mógłbyś wytłumaczyć, gdyż ja również nie zrozumiałem co to ma do rzeczy z eksperymentem Pani laiki? Chodzi o najlepszy okres do przesadzania roślin? Edytowane 24 Czerwca 2015 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi