Medrol Napisano 25 Czerwca 2015 Share Napisano 25 Czerwca 2015 Witam Ostatnio widziałem w Obi dzbanecznik podpisany był jako Nepenthes gracilis lecz wydaje mi się że jest to Nepenthes × ventrata.Nie miałem do czynienia nigdy z Dzbanecznikami a chciałbym zakupić tą roślinkę i stąd nasunęło mi się kilka pytań. 1)Jeśli chodzi o podłoże czy dobry wyjściem będzie zmieszanie torfu z piaskiem grubo ziarnistym o frakcji 1-3 mm (1-1)?? 2) Jaką wybrać doniczkę chodzi mi o wielkość nie wiem jakie ma korzenie roślinka czy doniczka ok 12 cm wys i 12 średnica będzie odpowiednia?? 3) Czy parapet wschodni słonce tam świeci od rana do ok 11-12 czy może zachodni słonce tam świeci od 14 do zmroku ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziedzic Napisano 25 Czerwca 2015 Share Napisano 25 Czerwca 2015 Sam mam dzbanecznika od paru lat, dałem mu zwykłego torfu, niedużą doniczkę (dzbaneczniki mają bardzo mały system korzeniowy) wszystko zależy od wielkości dzbanecznika, sporo światła( ja mam go od strony południowej, ale wcześniej stał na wschodniej) prócz tego częste zraszanie i od czasu do czasu podlewanie. Ze względu na krótki system korzeniowy zasadź sobie jakąś rosiczkę czy tłustosza dla ozdoby Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 25 Czerwca 2015 Share Napisano 25 Czerwca 2015 (edytowane) Witam Ostatnio widziałem w Obi dzbanecznik podpisany był jako Nepenthes gracilis lecz wydaje mi się że jest to Nepenthes × ventrata.Nie miałem do czynienia nigdy z Dzbanecznikami a chciałbym zakupić tą roślinkę i stąd nasunęło mi się kilka pytań. 1)Jeśli chodzi o podłoże czy dobry wyjściem będzie zmieszanie torfu z piaskiem grubo ziarnistym o frakcji 1-3 mm (1-1)?? 2) Jaką wybrać doniczkę chodzi mi o wielkość nie wiem jakie ma korzenie roślinka czy doniczka ok 12 cm wys i 12 średnica będzie odpowiednia?? 3) Czy parapet wschodni słonce tam świeci od rana do ok 11-12 czy może zachodni słonce tam świeci od 14 do zmroku ?? Dość dawno temu byłem w OBI, również widziałem tak podpisane rośliny z tym że pozbawione dzbanków i lekko zaniedbane Nie podejmuję się identyfikacji, ale większa szansa że to popularna N. x ventrata. Jeśli chodzi o podłoże dla najprostszych dzbaneczników wystarczający jest sam torf, ale oczywiście jeśli taka masz wolę możesz dodać ten żwirek 1-3mm Doniczka nie musi być zbyt duża, prawdopodobnie jest to 8 i na jakiś rok będzie wystarczająca. Co do parapetu oba są odpowiednie, tu już sam musisz zadecydować U mnie parapetowce są i na wschodnim i zachodnim i jakiejś większej różnicy nie zauważyłem. zasadź sobie jakąś rosiczkę czy tłustosza dla ozdoby Proponował bym nie doradzać co i gdzie zasadzić Dzbaneczniki wymagają stale wilgotnego podłoża, woda nie powinna stać w podstawce dłużej niż jeden dzień. Natomiast rosiczki lubią stały poziom 2-3cm wody w podstawce, tłustosze lubią przesuszone podłoże. Rośliny być może i by rosły ale nie bedą zadowolone i nie będą to dla nich idealne warunki Edytowane 25 Czerwca 2015 przez Jaca-Dzbanecznik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Medrol Napisano 25 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2015 Dziękuje za odpowiedzi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 25 Czerwca 2015 Share Napisano 25 Czerwca 2015 Bez przesady, D. capensis spokojnie można dosadzać do dzbanków. U mnie rośnie w koszyczku w luźniejszej mieszance i nie powiedziałbym, że narzeka W bardziej torfowym podłożu i pełnej doniczce tym bardziej da radę. Osobiście dosadzam samosiejki do każdego możliwego dzbanka i wszystkie rosną dobrze. Byleby miały dużo światła, rzecz jasna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 25 Czerwca 2015 Share Napisano 25 Czerwca 2015 hddk kwestia Twojego magicznego parapetu była już poruszana nie jednokrotnie. To swoisty ekosystem u Ciebie na parapecie dobrze rośnie to, co u innych sprawia problemy w terrarium Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TadzikMen Napisano 20 Lipca 2015 Share Napisano 20 Lipca 2015 u mnie prawie wszystkie D. capensis Popadały w doniczce z dzbankiem Więc różnie to bywa. Za to z tłustoszem rosną, dziwne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi