karaluch Napisano 28 Czerwca 2015 Share Napisano 28 Czerwca 2015 Cześć. Mam mały problem. Ostatnio zauważyłem, że jedna z moich roślin ma dziurę w liściu. Może spotkał się ktoś z podobnym problemem ? Jak go rozwiązał ? Jaki szkodnik mógł to zrobić ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 28 Czerwca 2015 Share Napisano 28 Czerwca 2015 Zauważ że na zdjęciu z dziurą. Zaraz nad nią samą przy włoskach czuciowych jest tak jakby pajęczynka. Nie wiem może mam coś z oczami ale na pajęczynę właśnie mnie to wygląda. Mógłby być to wtedy przędziorek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 28 Czerwca 2015 Share Napisano 28 Czerwca 2015 To cos wygląda nieco na pajęczynkę, ale wydawało mi się, że przędziorki nie jedzą liści tylko wysysają soki przez co robią się rdzawe plamy. To musiał być jakiś wiekszy owad. Tak liście u tłustosza wyjadały mi larwy ziemiórek, ale u Ciebie liść nie dotyka podłoża więc ta opcja raczej odpada. Szczerze mówiąc opcji jest wiele i nie wiem czy rozwikłasz zagadkę, chyba że pojawi się jakaś plaga robactwa lub przyłapiesz na gorącym uczynku Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 28 Czerwca 2015 Share Napisano 28 Czerwca 2015 (edytowane) To cos wygląda nieco na pajęczynkę, ale wydawało mi się, że przędziorki nie jedzą liści tylko wysysają soki przez co robią się rdzawe plamy. To musiał być jakiś wiekszy owad. Tak liście u tłustosza wyjadały mi larwy ziemiórek, ale u Ciebie liść nie dotyka podłoża więc ta opcja raczej odpada. Szczerze mówiąc opcji jest wiele i nie wiem czy rozwikłasz zagadkę, chyba że pojawi się jakaś plaga robactwa lub przyłapiesz na gorącym uczynku Możliwe że ta część liścia sama się rozpadła w wyniku obumarcia tkanki po tym jak przędziorek wybrał z tego miejsca soki. Fakt też mnie się to zdaję dziwne bo nigdy nie słyszałem i nie widziałem żeby przędziorki robiły dziury ale należy pamiętać że same przędziorki swoim działaniem potrafią załatwić roślinę na dobre. I możliwe że tamta "pajęczyna" nie jest zostawiona przez przędziorka a za dziurą może stać inny szkodnik. Edytowane 28 Czerwca 2015 przez tracer274 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 28 Czerwca 2015 Share Napisano 28 Czerwca 2015 W sumie miałem podobny przypadek i z tego co pamiętam nie robiłem z tym nic... Chyba liścia urwałem i tyle z mojej roboty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi