tracer274 Napisano 28 Czerwca 2015 Share Napisano 28 Czerwca 2015 Dziś rano zauważyłem kątem oka małego robaczka. Widziałem go tylko przez chwilę i nie za bardzo przyjrzałem czym on jest. Zawsze poważnie podchodzę do wszystkiego co może zaszkodzić rośliną w moim posiadaniu więc podjąłem radykalne kroki. Jako, że robal kręcił się w miejscu gdzie trzymam sadzonki liściowe oraz doniczki z wysiewem wybrałem kilka doniczek i zacząłem przyglądać się im uważnie. Niestety nie zauważyłem nic podejrzanego, ale przeczucie mówiło mnie że coś jednak widziałem. Więc zawartość doniczek z mniej potrzebnymi sadzonkami liściowymi i dwoma gatunkami rosiczek wysypałem na tackę. Wysypany torf równomiernie rozsypałem i oświetliłem. To też nie dało efektu. Już na tym etapie wykluczyłem larwy ziemiórek które są na tyle duże, że ciężko je przeoczyć. Następnie całą tackę wypełniłem wodą prawie po brzeg. Na efekt długo nie musiałem czekać po chwili zauważyłem małe białe robaczki chodzące po wodzie. Były to skoczogonki. Osobiście uważam, skoczogonki za pożyteczne "szkodniki" jednak jeśli występują w małych ilościach tak jak u mnie. Gorzej jak się namnożą i zacznie brakować pożywienia. Wtedy mogą być problemem i mogą zaszkodzić podgryzając młode części rośliny np świeże liście lub korzenie młodych roślin. Jednak skoczogonek w małych ilościach żywi się głównie martwą materią organiczną albo wojuje z innymi szkodnikami zjadając inne larwy lub jajka robali. Jeśli nie pozwoli się mu zbytecznie namnożyć nie ma strachu. Zrobiłem parę zdjęć i wybrałem te na których widać skoczogonka na tyle wyraźnie by móc go porównać. Dodatkowo zamieszczam filmik z dwoma skoczogonkami w roli głównej. Skoczogonka łatwo rozpoznać. Mały srebrny robaczek miniaturowych rozmiarów. Większość nie przekracza 1mm choć są takie gatunki które dochodzą nawet do 7mm długości. Bardzo szybkie i zwinne. Potrafią szybko przemieszczać się przez skoki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 29 Czerwca 2015 Share Napisano 29 Czerwca 2015 Ja u siebie w terra wsadziłem hodowlę skoczogonków i stonóg białych właśnie w celu oczyszczania zbiornika. Tym bardziej,ze trzymam tam drzewołazy. Samoczyszczące się terrarium mam teraz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 29 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2015 Masz może jakieś informacje na temat stonóg i ich wpływu na życie w terrarium. Z tego co udało mnie się odszukać to tylko to że służą właśnie jako pokarm dla drzewołazów. Nic konkretnego. Ewentualnie gdzieś tam pojawiała się informacja o Zbigniewie S. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi