Alusair Napisano 29 Czerwca 2015 Share Napisano 29 Czerwca 2015 Mam mały problem z moją muchołówką, jedna z pułapek wyrosła ładna ale następnego dnia jedna z części zgięła się do środka czy powinnam się martwić o inne pułapki i co może być przyczyną. Wcześniej na jednej z pułapek pojawiła się dziwna biała plama co to może być? Natomiast dzisiaj zauważyłam że młoda pułapka nie rozwinęła się i jest zamknięta i ma czarną plamę. :C Proszę o pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 29 Czerwca 2015 Share Napisano 29 Czerwca 2015 Dodaj zdjęcie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alusair Napisano 29 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2015 1 wygięta pułapka 2 biała plama 3 niewykształcona Jeśli słabo widoczne to zrobię nowe zdjęcie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muchowyżeracz Napisano 29 Czerwca 2015 Share Napisano 29 Czerwca 2015 Spokojnie!Takie deformacje zdarzają się od czasu do czasu.Jeżeli występować ich będzie jeszcze więcej,można podejrzewać,iż roślina jest w pewien sposób uszkodzona,ale puki co to nic złego nie dzieje się z twoją muchołówką. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muchowyżeracz Napisano 29 Czerwca 2015 Share Napisano 29 Czerwca 2015 (edytowane) Poinformuj innych,jeśli podobne ,,dziwadła'' będą miały miejsce często. Edytowane 29 Czerwca 2015 przez Muchowyżeracz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 29 Czerwca 2015 Share Napisano 29 Czerwca 2015 (edytowane) Prawdopodobną przyczyną białej plamy jest niedobór żelaza w roślinę. Występuję to szczególnie u roślin rosnących w glebach kwaśnych. Skutkiem niedoboru jest tu rozpad chlorofilu w roślinie. Najpierw jest jasno zielony, żółty i na końcu biały. Co do deformacji mam do ciebie kilka pytań: - czy stosujesz jakieś nawozy - czy dokarmiasz muchołówke - w jaki sposób ją podlewasz? Edytowane 29 Czerwca 2015 przez tracer274 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alusair Napisano 29 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2015 Nie stosuję żadnych nawozów. Dałam muchołówce 3 muchy. Podlewam wlewając wodę do podstawka(podlewam deszczówką). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 29 Czerwca 2015 Share Napisano 29 Czerwca 2015 (edytowane) W takim razie sugeruję poczekać 1-2 tygodnie na efekty. Prawdopodobną przyczyną białych plam i deformacji najmłodszej pułapki jest możliwy niedobór składników pokarmowych odpowiednio mikroskładnika żelaza oraz makroskładnika wapnia. W przypadku wapnia jego niedobór jest okazywany właśnie przez deformacje liści oraz powstawania brązowych plam n nich. Deformacje mogą też pojawić w przypadku muchołówki po jej przesadzeniu, ale różne odmiany są na to narażone w różny sposób. Jak nowe pułapki będą rozwijać się normalnie wszystko pod kontrolą. Sprawdź czy biała plama będzie zanikać po jakimś czasie. Edytowane 29 Czerwca 2015 przez tracer274 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alusair Napisano 29 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2015 Będę pilnować a ta wygięta pułapka trochę się "wyprostowała" i wygląda już lepiej a czy jeśli muchołówka ma niedobory jakiś witamin to polecacie jakieś nawozy czy lepiej zostawić tak jak jest? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 29 Czerwca 2015 Share Napisano 29 Czerwca 2015 (edytowane) Alusair napisał: Będę pilnować a ta wygięta pułapka trochę się "wyprostowała" i wygląda już lepiej a czy jeśli muchołówka ma niedobory jakiś witamin to polecacie jakieś nawozy czy lepiej zostawić tak jak jest? Nawozy na własne ryzyko, niektóre się nadają niektóre nie. Lepiej nie stosować bo efekty mogą być różne. Osobiście mam swój i stosuje go z powodzeniem ale nic nie polecam żeby nie było później pretensji. Co do wygiętej pułapki często się zdarza że pułapka np uderzona od zewnątrz lekko się wygnie od strony uderzenia. Często wraca na swoje miejsce po pewnym czasie. I przy okazji nie witamin ale pierwiastków Edytowane 29 Czerwca 2015 przez tracer274 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi