Skocz do zawartości

Pigmejki - spoczynek

Rafal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Przede mną pierwszy sezon z rosiczkami pigmejskimi i ostatnio zauważyłem, że jedna z moich pigmejek zahamowała wzrost i pousychały jej pułapki. Sądzę, że roślinka ta przeszła w spoczynek, zwłaszcza, że lato w pełni za oknem. Jednak reszta rosnących z nią w doniczce rosiczek czuje się jeszcze dobrze. Dlatego chciałem zadać dość trywialne pytanie. Czy doniczkę z pigmejkami powinienem już przenieść do cienia i ograniczyć ich podlewanie, czy jeszcze poczekać, aż reszta przejdzie również w stan spoczynku?

post-6888-1435783221_thumb.jpg

Edytowane przez Rafal
Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że nie jedna a dwie rosiczki zwolniły a to dlatego że produkują gemmae. Przyjrzyj się dokładnie swoim roślinom :) Pigmejki w przeciwieństwie do roślin przechodzące spoczynek zimą, nie wymagają go i same jak gdyby decydują czy w niego wejdą czy nie. Ja zawsze po porostu trzymam na pełnym słonecznym balkonie na dworze od końca marca do września. Nie widzę sensu chować w cień. W naturze rosiczki raczej nie skaczą w cień :P. A tak na poważnie słońce jest dla roślin sygnałem, że trwa pora ciepła sucha, więc moim zdaniem wskazana jest duża jego ilość nawet podczas spoczynku.

Ogólnie odpowiadając: Do cienia bym nie dawał, podlewanie możesz (ale nie musisz) ograniczyć o połowę. Oczywiście ograniczając i wystawiając na ostre słońce pilnuj aby nie przesuszyć na wiór.

Edytowane przez allgreen
Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki allgreen za rzeczowa odpowiedz :) !

Wlasnie chcialem sie dowiedziec, jak wyglada hodowla tych roslin w praktyce u innych hodowcow. Co do drugiej pigmejki, to wczesniej zauwazylem, ze ona rowniez przy slonecznej pogodzie przyhamowala wzrost, ale potem, jak niebo bylo przez dlugi czas pochmurne, to znowu odzyla. Jak wroce z pracy, to wystawie je na balkon, do reszty owadozerow okej

Odnośnik do odpowiedzi