Skocz do zawartości

Rośliny i podwyższona wilgotność

maciek0421

Rekomendowane odpowiedzi

Hej.

Zakupiłem półkę na rośliny, która umożliwia podniesienie wilgotności roślinom. Jednak wiem, że nie wszystkie owadożery lubią wyższą niż pokojową. Czy mógłbym dowiedzieć się, które z poniżej wymienionych mogłyby rosnąć w wilgotności- załóżmy, że 75-90%. Oczywiście nie uwzględniam moich dzbanków bo one półeczkę pokochają. ;)

1.Muchołówki

2.D. filiformis, D. rotundifolia i D. binata

3.Rosiczki tropikalne (m.in. capensis, dielsiana, auyan tepui, madagascariensis)

Może lepiej po prostu zapytać, czy podwyższoną wilgotność lubią tylko rosiczki z lasów w Queensland?

Odnośnik do odpowiedzi

Hej.

Zakupiłem półkę na rośliny, która umożliwia podniesienie wilgotności roślinom. Jednak wiem, że nie wszystkie owadożery lubią wyższą niż pokojową. Czy mógłbym dowiedzieć się, które z poniżej wymienionych mogłyby rosnąć w wilgotności- załóżmy, że 75-90%. Oczywiście nie uwzględniam moich dzbanków bo one półeczkę pokochają. ;)

1.Muchołówki

2.D. filiformis, D. rotundifolia i D. binata

3.Rosiczki tropikalne (m.in. capensis, dielsiana, auyan tepui, madagascariensis)

Może lepiej po prostu zapytać, czy podwyższoną wilgotność lubią tylko rosiczki z lasów w Queensland?

Wysoka wilgotność jest wymagana tylko dla niektórych gatunków roślin, reszta może rosnąć w warunkach pokojowych jednak nie znaczy to że roślina która rośnie na "parapecie" nie będzie rosła też i w wyższej wilgotności powietrza. Jest to spowodowane tym że wilgotność powietrza nie jest tu czynnikiem poważnie decydującym o wzroście rośliny, należy tylko pamiętać aby nie przesadzić w jedną lub drugą stronę. Wyższa wilgotność na pewno pomoże roślinie jednak nie jest to aż tak decydujące jak np ilość światła dostarczanego roślinie. Dla roślin które nie potrzebują większej wilgotności nie przekraczałbym progu 70%.

Oczywiście to co napisałem tyczy się tylko roślin nie wymagających warunków z wysoką wilgotnością.

Co do tej półki musisz też brać pod uwagę to że temperatura tam panująca będzie nawet parę stopni wyższa niż w otoczeniu jeśli jest ona zamykana ze wszystkich stron. Dodatkowo dochodzi problem dobrej wentylacji.

Edytowane przez tracer274
Odnośnik do odpowiedzi