Skocz do zawartości

Terrarium "urodzinowe"

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :).

Nie dawno miałem urodziny i jako prezent "niespodziankę" dostałem od mojej kochanej narzeczonej małe terrarium.

Terrarium jest wymiarów 40x30x30 więc kolos to nie jest, ale na moje potrzeby w zupełności wystarcza :).

Na chwilę obecną znajduje się w nim jedna Helenka, niestety nie mam pojęcia jaka. Opcje są dwie- midoxa, lub minorka :). Dostałem ją jako gratis już w marnym stanie, lecz stała u mnie na parapecie i jej stan się jeszcze bardziej pogorszył. Teraz stworzyłem jej idealne warunki do życia, i mam nadzieję, że tu odżyje i pokaże swoje wdzięki.

Już niedługo mam nadzieję dołączą do niej Helenki zakupione od Chromana :).

Ale przejdźmy do rzeczy. Warunki jakie panują w terrarium:

Wilgotność oscyluje pomiędzy 80-90% w ciągu dnia i 90-100% w nocy. odpowiada za to dość sprytne urządzonko. Włącza się co 2h na 15 minut.

Oświetlenie. Tutaj poszedłem na łatwiznę ale sądzę, że będzie to skuteczne rozwiązanie. Jest to naświetlacz LED o mocy 20W 6500K-7000K. Dodatkowo dwie ścianki są oklejone folią lustrzaną. Swoją drogą bardzo to polecam, ponad dwukrotnie wzmocniło mi światło.

Temperatura. Z uwagi na to, że pokój jest klimatyzowany to temperatura nie przekracza 25°C w ciągu dnia, a w nocy ochładzam terrarium do około 15-16°C.

Parę słów o nawilżaczu. Zajmuje naprawdę bardzo mało miejsca w terrarium, a w 100% spełnia swoja rolę. Jedyny jego minus jaki zauważyłem to to, że trzeba codziennie dolewać wody do szklaneczki ponieważ bardzo szybko z niej paruje :).

Natomiast ogromny plus jaki daje ten nawilżacz to brak jakichkolwiek mało estetycznych rurek pociągniętych z standardowego nawilżacza do terrarium.

Nie będę ukrywał, że jest to chiński produkt, i liczę się z tym, że po dwóch-trzech miesiącach powie "dość!". Lecz jak to na chińczyka przystało, razem z przesyłką zapłaciłem za niego 15zł. Jestem przekonany, że jak odmówi mi posłuszeństwa to kupie drugi taki sam :).

Podaję link do filmiku który pokazuje jak działa "mój chińczyk".

Teraz zdjęcia:

Oklejanie folią

M1QAAGG.jpg

Parametry w terrarium

yJEphrU.jpg

mte3iCs.jpg

u4LYtOs.jpg

Nawilżacz

xNuIkk5.jpg

Następna porcja zdjęć gdy dotrą do mnie Helenki. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Co do terrarium radziłbym na nie uważać szczególnie przy przenoszeniu. Z tego co widzę to terrarium diversa. Otóż ten model który masz jest zrobiony ze szkła o grubości 3mm. Według producenta jest to zgodne z europejskimi "normami". Prawda jest taka że robienie czegokolwiek takiego z szkła o takiej grubości to kpina. Skąd to wiem a no stąd że przynajmniej raz w miesiącu ktoś przychodzi z takim terrarium i prosi o naprawę. Odsyłam bo nie mam czasu na zabawę w takie rzeczy, naprawiam je jedynie po znajomości dla pewnego sklepu zoologicznego więc wielokrotnie mogłem się im przypatrzyć. Szczególnie trzeba uważać na tylną ścianę gdzie jest otwór. Prawie zawszę rozwaloną jest ta szyba. Dlatego właśnie radzę na nie uważać.

Co do oklejenia mógłbyś podać mi dokładny typ folii jaki zastosowałeś ewentualnie nazwę i producenta? Generalnie dobry pomysł ale z tym dwukrotnym wzmocnieniem światła bym nie przesadzał :P

Odnośnik do odpowiedzi

Co do terrarium radziłbym na nie uważać szczególnie przy przenoszeniu. Z tego co widzę to terrarium diversa. Otóż ten model który masz jest zrobiony ze szkła o grubości 3mm. Według producenta jest to zgodne z europejskimi "normami". Prawda jest taka że robienie czegokolwiek takiego z szkła o takiej grubości to kpina. Skąd to wiem a no stąd że przynajmniej raz w miesiącu ktoś przychodzi z takim terrarium i prosi o naprawę. Odsyłam bo nie mam czasu na zabawę w takie rzeczy, naprawiam je jedynie po znajomości dla pewnego sklepu zoologicznego więc wielokrotnie mogłem się im przypatrzyć. Szczególnie trzeba uważać na tylną ścianę gdzie jest otwór. Prawie zawszę rozwaloną jest ta szyba. Dlatego właśnie radzę na nie uważać.

Co do oklejenia mógłbyś podać mi dokładny typ folii jaki zastosowałeś ewentualnie nazwę i producenta? Generalnie dobry pomysł ale z tym dwukrotnym wzmocnieniem światła bym nie przesadzał :P

Czy diversa? Tego nie wiem. Wiem, ze było kupione w Kakadu. Z ciekawości poszedłem po suwmiarkę, i owszem szkło jest grubości 3mm.

Całe szczęście nie jest to mobilne terrarium i będzie już stało w tym miejscu przez (mam nadzieję) kilka lat :).

Co do folii. Szkoda, że nie zrobiłem zdjęcia przed i po oklejaniu. Uwierz mi, że jak światło nie ucieka poza szyby terrarium, to jest kolosalna różnica :). Prawie całe światło zostaje wewnątrz.

Według sprzedawcy jest to "oryginalny, markowy produkt niemieckiej firmy WENKO." Trzymaj link do Alledrogo :).

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jeśli staniesz za folią i zajrzysz do środka terrarium to czy widzisz coś przez tą folie? I chciałbym zrobić pewien eksperyment. Jak będziesz patrzył od tej drugiej strony zgaś światło w terrarium a zostaw zapalone w pomieszczeniu. I powiedz czy coś się zmieniło. I tak terrarium jest diversa. Oni robią tanie terraria ale słabo wykonane. Dla zwykłego Kowalskiego jest ok ale dla kogokolwiek co się tym zajmuję już nie :P

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jeśli staniesz za folią i zajrzysz do środka terrarium to czy widzisz coś przez tą folie? I chciałbym zrobić pewien eksperyment. Jak będziesz patrzył od tej drugiej strony zgaś światło w terrarium a zostaw zapalone w pomieszczeniu. I powiedz czy coś się zmieniło.

Patrząc od tyłu widać delikatną poświatę tego co jest w środku. Z światłem sprawdzę za godzinę, jak programator wyłączy oświetlenie terrarium :).

Edytowane przez Geruwi
Odnośnik do odpowiedzi

Jak możesz teraz odłącz zasilanie i zobacz czy efekt się zmieni. Najlepiej ustaw wtedy terrarium w kierunku oświetlenia w pomieszczeniu i patrz przez drugą stronę. Powiem ci wtedy co masz naklejone :P

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzę o 22 :). Nie chce mi się dłubać i wyciągać programatora :).

Edit.

Wyłączyłem programator, i zapaliłem światło w pokoju. Chociaż byś nie wiem jak bardzo blisko się przysunął do folii to kompletnie nic nie widać ;).

Edytowane przez Geruwi
Odnośnik do odpowiedzi

Już Ci mówię, bo wczoraj zapomniałem o tym napisać. Na zdjęciach terrarium z rośliną widzimy tylna stronę folii (tą z klejem). W sklejonym terrarium było bardzo ciężko dobrze "wyraklować" folię a potem dociąć brzegi. Dla tego folia jest klejona od zewnątrz.

Wers jest trochę ciemniejszy, i bardziej matowy przez co mniej odbija światło niż awers. Lecz w zupełności się sprawdza i wystarcza.

Awers wygląda i działa prawie jak lustro. Mówię prawie, gdyż jest to folia i logiczną jest sprawą to, że zniekształca obraz.

Na pierwszym zdjęciu (jak terrarium stoi na podłodze) jest zdjęcie z przednią stroną folii.

Mam nadzieję, ze rozwiałem Twoje wątpliwości. ;)

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie już ci mówię co ci daję ta folia. Działa ona na zasadzie lustra weneckiego ponieważ jesteś wstanie przez nią spojrzeć na drugą stronę. Chodzi o to z której strony jest strefa cienia. Podobne folie używa się do klejenia na okna i sam nie wiem czy nie masz przypadkiem jej naklejonej. Dodatkowo jest ona naklejona odwrotnie. Przy lustrze weneckim odbicie znajduję się z strony z której pada więcej światła. Takie sztuczki stosuje się w pokojach przesłuchań. Tam gdzie jest przesłuchiwany jest jasno a w pokoju gdzie siedzą "podglądacze" zupełna ciemność. Np jeśli ktoś zapalił by światło w takim pokoju efekt odbicia by zanikł lub przy dużej różnicy odbicie pojawiło by się z drugiej strony. W przypadku takich foli % odbijanego światła wynosi od 15 do 67% reszta jest pochłaniana lub przepuszczana. Dla przykładu lustra na szkle 2-8mm odbijają do 95% światła.

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem, lecz lustro wstawione do terrarium nie było by najwygodniejsza opcją :).

Na przed ostatnim zdjęciu widać ile światła ucieka z terrarium. Ja z tego rozwiązania jestem w 100% zadowolony ;).

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mówię że pomysł i wykonanie jest złe. Przynajmniej połowa światła która przechodzi przez te ścianki oklejone odbija się jednak błędem było by tu mówienie nawet że większość światła jest odbijana. Dla lepszego efektu radził bym okleić całość terrarium. Wtedy faktycznie ma to jakiś sens dwie ścianki to za mało. Ale tak czy siak plus za pomysł.

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za miłe słowa ;).

Są oklejone tylko dwie ścianki, lewa i tylna, ponieważ moje biurko znajduje się zaraz po prawej stronie terrarium. Prawa ścianka jest nieklejona, żeby nie zasłaniać sobie widoków. Nie zawsze tu będzie stała jedna doniczka :).

Odnośnik do odpowiedzi