Geruwi Napisano 24 Lipca 2015 Autor Share Napisano 24 Lipca 2015 (edytowane) No i są, wreszcie dotarły Helenki od Chromana . Zakupiłem 5 roślin: Heliamphora folliculata "Aparaman Tepui" Heliamphora heterodoxa x nutans Heliamphora heterodoxa "Gran Sabana" Heliamphora purpurascens "Ptari Tepui" Heliamphora nutans A teraz zdjęcia . Heliamphora heterodoxa "Gran Sabana" H. heterodoxa x nutans Heliamphora purpurascens "Ptari Tepui" Heliamphora folliculata "Aparaman Tepui" Heliamphora nutans A tak na chwilę obecną prezentuje się całość Edytowane 24 Lipca 2015 przez Geruwi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Geruwi Napisano 29 Lipca 2015 Autor Share Napisano 29 Lipca 2015 (edytowane) W terrarium trochę sie pozmieniało . Nie ma już doniczek, i do helenek dołączyła D. Prolifera. Niestety, będę musiał zrezygnować z obecnego nawilżacza . Działa wyśmienicie, lecz zajmuje miejsce w terrarium. Podłoże złożone jest z 50% torfu, a reszta to kora, chipsy kokosowe, włókno kokosowe, drobny keramzyt i troszkę piasku. Profilerka została posadzona w koszyczku, w samym suszonym mchu torfowcu. Pokusiłem się również, i zmierzyłem ile luxów daje to oświetlenie. Okazało się, że w HTC 620, skala kończy się na 10240 Luxów... Teraz pozostaje tylko czekać aż wszystko się zazieleni, i podrośnie mchem Edytowane 29 Lipca 2015 przez Geruwi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 29 Lipca 2015 Share Napisano 29 Lipca 2015 Zgniją ci te helki w takim podłożu na 80%. Zrób mix z przewagą perlitu jeżeli zamierzasz utrzymywać taki poziom wody. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Geruwi Napisano 29 Lipca 2015 Autor Share Napisano 29 Lipca 2015 Taki poziom wody jak widać na zdjęciach jest chwilowy. Moczyłem podłoże w wodzie przed włożeniem go do terra, a potem niepotrzebnie jeszcze podlałem. Mój błąd. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 29 Lipca 2015 Share Napisano 29 Lipca 2015 (edytowane) Rozumiem. Helki mają długie korzenie i dużo lepiej rosną jak mają na nie miejsce- ja zrobiłbym tak: na dno z 8-10cm perlitu grubej frakcji a na to następne 8-10cm właściwego podłoża. Zapewni to drenaż, będziesz widział poziom wody a podłoże będzie mieć zróżnicowane nasączenie, helka sama puści korzenie w miejsce z optymalną ilością wody. Dodatkowo przy takiej kubaturze i metodzie uprawy przesusz od czasu do czasu wszystko, zminimalizuje to ryzyko rozwoju grzybów (choć trochę ). edit: uważaj tylko żeby nie zasuszyć wszystkiego na amen . Edytowane 29 Lipca 2015 przez heliamfan Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muchowyżeracz Napisano 29 Lipca 2015 Share Napisano 29 Lipca 2015 Tylko pozazdrościć ^^ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi