Gekon Napisano 21 Lipca 2015 Share Napisano 21 Lipca 2015 Witam wszystkich, Jako ze moim ma marzeniem od zawsze było posiadanie profesjonalnego terrarium dla roślin a ze teraz ma do tego takie możliwości, chciałbym skonstruować terrarium dla Heliamphor lub Rosiczek z grupy Petiolaris Complex, jako ze oba te gatunki roślin maja zbliżone wymagania co do warunków (poza różnicą w temperaturze więc muszę się zdecydować). Czytam tematy i rozwiązania z oświetleniem ale dalej jestem w kropce bo nie wiem co wybrać, LEDy, Świetlówki T5 czy też zwykłe żarówki typu Philips Tornado albo Megaman Plant? Co byście bardziej polecali? Mix czerwonych i niebieskich (http://roraima.pl/pl/p/Tasma-LED-GROW-14%2C4w-1m/134) i do tego białe lub 4x39W T5? Terrarium ma mieć rozmiary 80x40x45cm. Dzieki za pomoc! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 21 Lipca 2015 Share Napisano 21 Lipca 2015 Każdy powie ci co innego. Każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety i generalnie musisz zdecydować sam bo tak to przez rok będziesz się zastanawiał co wybrać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 21 Lipca 2015 Autor Share Napisano 21 Lipca 2015 Każdy powie ci co innego. Każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety i generalnie musisz zdecydować sam bo tak to przez rok będziesz się zastanawiał co wybrać. Tak też myślałem, ale liczę na to że dostanę wskazówki bo wole kupić raz a dobrze a nie potem zmieniać kilka razy. Szperam po tym forum oraz CPUK i spotykam się z różnymi opiniami. Jedni polecają paski ledowe a drudzy osobne diody. Mój tata jest elektrykiem ale on to bardziej od składania zestawów jest a nie od wybierania odpowiedniego Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi