natalia.t Napisano 22 Lipca 2015 Share Napisano 22 Lipca 2015 (edytowane) Już dawno miałam zamiar zrobić jakąś kompozycję z helką i proliferą, ale ciągle czasu mi brakowało. Dziś się w końcu udało! Jako, że obie rośliny świetnie spisały się w osłoniętych folią spożywczą słoikach, postanowiłam przesadzić je znów do szkła, a konkretnie do szklanej kuli. Oto bohaterzy dzisiejszego przedsięwzięcia: Heliamfora x midoxa, Drosera prolifera i Pinguicula emarginata x 'Weser' (a konkretnie jego sadzonki liściowe, widoczne pod większym okazem) ... oraz kula. Na dnie duży keramzyt przysypany drobnym keramzytem. Podłoże stanowi torf z perlitem. Dla tłustoszy postanowiłam zrobić małe podwyższenie, aby kompozycja nie była płaska i monotonna. Do torfu z perlitem, tworzącego wzniesienie, dodałam trochę piasku, żeby tłuścioszkom było wygodniej. Spodziewałam się dużych problemów z wydobyciem roślin. Jednak okazało się, że wyciągnięcie obu roślin to bułka z masłem. Kształt szklanki tylko ułatwiał wyciągnięcie bryły, a prolifera prawie w ogóle nie zapuściła korzeni w torf, rosła w samym mchu, więc wystarczyło wyjąć mech. Podano na talerzach Po lekkim oczyszczeniu. Jednak postanowiłam jeszcze bardziej ogołocić Helki z martwego mchu i zeschniętych liści. A oto efekt końcowy po posadzeniu roślin i rozłożeniu mchu (ten mech to ten sam mech, co rósł w słoiku z proliferą - jak widać trochę go tam było ) Czekam na opinie i sugestie, co można by zrobić inaczej, zmienić, dodać, odjąć Edytowane 22 Lipca 2015 przez natalia.t Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 22 Lipca 2015 Share Napisano 22 Lipca 2015 Torfowiec będzie Ci wszystko zarastał, wycinanie go będzie stwarzać problem. Ja w końcu z żywego zrezygnowałem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 22 Lipca 2015 Autor Share Napisano 22 Lipca 2015 Przez te dwa lata jakoś nie sprawiał mi aż takich problemów. Tam się podetnie, tam się wyjmie i wykorzysta do czegoś innego i jakoś leci. Przy proliferze jest trochę problemu, bo ona wrasta w mech i nie tak łatwo go wtedy usunąć, ale i tak wolę od czasu do czasu się z nim pomęczyć, niż mieć łyse akwarium Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi