Sarmata Napisano 22 Lipca 2015 Share Napisano 22 Lipca 2015 Czy Aquel Tube Plant (8000k, 6W) plus żarówka 50W i mała świetlówka czerwona 30W wystarczą dla N. Hookeriana i D. Adelae? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 22 Lipca 2015 Share Napisano 22 Lipca 2015 Jeśli dodasz jeszcze niebieską to będzie dobrze. Oczywiście wszystkie muszą mieć dobre spektrum. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 22 Lipca 2015 Share Napisano 22 Lipca 2015 (edytowane) Rośliny które masz nie wymagają wielkich nakładów światła szczególnie adelae ale z tego co napisałeś ciężko stwierdzić cokolwiek. Twoje pytanie porównałbym do pytania czy czerwony ciągnik siodłowy z naczepą przewiezie mnie 40T ładunku z Warszawy do Krakowa. Do poprawnego określenia czy światło jest ok dla roślin trzeba podać wysokość od czubków roślin, temperaturę barwową i wielkość strumienia świetlnego. Podawanie mocy w Watach można pominąć bo generalnie nic z tego nie wynika. No ale na pierwszy rzut oka może być bo same rośliny nie są pod tym względem wymagające jednak pewności nie ma. Takie sprostowanie co do temperatury barwowej teoretycznie lepiej podać skład spektralny oświetlenia czyli jakie długości fal mają podbicia w oświetleniu ale nie zawsze można to zrobić bo nie zawsze jest to podawane. Więc można tutaj posiłkować temperaturą barwową. Edytowane 22 Lipca 2015 przez tracer274 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 22 Lipca 2015 Share Napisano 22 Lipca 2015 (edytowane) To co mówi Tracer ogólnie się zgadzam, ale moim zdaniem ważne pytanie niezależne od tego jakie chcesz mieć oświetlenie. Czy rośliny będą w ciemnościach, czy jednak będą miały dostęp do naturalnego światła? Bo to moim zdaniem jest ważne Sama adelae bez doświetlania da rade na wszystkich parapetach, ale nie wiem jak z północnym. Podobnie zresztą z N. Hooeriana. A i tak w ramach informacji obydwie te rośliny nie muszą mieć zapewnionego terra. Oczywiście aldelae po krótkiej adaptacji. Edytowane 22 Lipca 2015 przez allgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomyyy Napisano 22 Lipca 2015 Share Napisano 22 Lipca 2015 Potwierdza u mnie obie rosną na południowym parapeciku bez terra i mega doswietleń Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 22 Lipca 2015 Share Napisano 22 Lipca 2015 Adelae na moim północnym dawala radę tylko rosła w górę bardzo wiec była głodna swiatła. Ale żyła Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sarmata Napisano 22 Lipca 2015 Autor Share Napisano 22 Lipca 2015 Właśnie niestety nie mam dostępu do światła słońca i zamierzam przerobić moje akwarium w paludarium. Już kiedyś próbowałem, niestety z niepowodzeniem, ale przynajmniej zdobyłem doświadczenie. http://www.mojeakwarium.pl/modul-leddy-tub...00k-p-1648.html taką oto mam lampkę, powinna wystarczyć? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 22 Lipca 2015 Share Napisano 22 Lipca 2015 Jeśli ma oświetlac tylko te dwie rośliny to powinno dac radę, jak nie da to dorzucisz coś wiecej. Masz pokój bez okna ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sarmata Napisano 22 Lipca 2015 Autor Share Napisano 22 Lipca 2015 Nie Na poddaszu po prostu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 23 Lipca 2015 Share Napisano 23 Lipca 2015 (edytowane) I tak przy okazji przy doświetlaniu roślin polecam zastosować unifikacje oświetlenia. W twoim wypadku wszystkie 3 elementy musiałbyś zawiesić na różnych wysokościach. A co do wątku oświetlania roślin tylko sztucznym światłem z tym nie ma problemu wystarczy zastosować odpowiednie oświetlenie. Ja swoje trzymam w piwnicy bez światła naturalnego a rosną i wybarwiają się jak przy dobrym nasłonecznieniu. Edytowane 23 Lipca 2015 przez tracer274 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi