Skocz do zawartości

Pleśnienie torfu

markus383

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie :)

Jakieś dwa tygodnie temu posadziłem moje pierwsze rosiczki z nasion. Dziś zauważyłem, że torf na górze zaczęła pokrywać biała pleśń. Nie ma intensywnego białego koloru, ale taki raczej delikatny, mało zagęszczony.

Torf 3-5,5pH i paletka stoi w pokoju bez wentylacji.

Może przenieść do innego pokoju? Co myślicie? Jak można zapobiec pleśnieniu?

Pozdrawiam,

Mateusz :)

Odnośnik do odpowiedzi

Torf zaczyna pleśnieć kiedy jest zła wentylacja i bardzo mokre podłoże. Jakiś wiatraczek by się przydał skierowany na torf przez kilka h dziennie.

Postaraj się tą pleśń czymś zebrać, być może akurat w tych miejscach nie ma nasion

Edytowane przez voorhees
Odnośnik do odpowiedzi

Pleśnienie torfu jest przede wszystkim uzależnione od jego jakości. Mój torf miesiącami jest w zamkniętej, niewentylowanej przestrzeni i o pleśni nie mogę nic powiedzieć, bo jej nigdy nie miałem. A będziecie mieć torf, który i na zewnątrz będzie wam pleśniał.

Nie jest on szkodliwy dla większych roślin, jak już, to dla siewek, ale też nie wiem jak bardzo. Przede wszystkim psuje efekt wizualny.

Odnośnik do odpowiedzi

No to ciekawy jestem czy coś będzie z tych nasionek? Ten torf, którego użyłem, ma opakowanie koloru biało-pomarańczowego i leżał w garażu już z jakieś dwa lata otwarty. W sumie to sam jestem sobie winien, bo chciałem przyoszczędzić :/ Poczekamy. Jak przeglądałem Wasze tematy to za jakieś dwa tygodnie mogę spodziewać się pierwszych sygnałów życia od nasionek.

Odnośnik do odpowiedzi

"Poczekamy. Jak przeglądałem Wasze tematy to za jakieś dwa tygodnie mogę spodziewać się pierwszych sygnałów życia od nasionek."

Wszystko zależy od rodzaju ROSICZKI i czy prawidłowo wysiałeś nasionka , a jeszcze też zależy od świeżości wysianych pakietów.

Odnośnik do odpowiedzi

Wysiałem Capensisy. Cześć nasionek była z zeszłego roku, a druga połowa z tego roku.

Najpierw na dno paletki nasypałem perlitu, następnie do pełna ww torfu. Na podstawkę nalałem wody RO i trochę nalałem od góry, żeby szybciej przesiąkł a następnie nasionka na wierzch i do tego nieszczęsnego pokoju. Wyczytałem, że tak to powinno wyglądać mniej więcej :)

Chyba dobrze wysialem, bo dzis dokładnie przyjrzałem się i zobaczyłem jakieś mikroskopijne roślinki w niektórych miajscach :) Mam nadzieje, ze to młode Capensisy, a nie dzika trawa :P

Edytowane przez markus383
Odnośnik do odpowiedzi