Cephalotus Napisano 24 Lipca 2015 Share Napisano 24 Lipca 2015 Hejka wszystkim, chciałem Was poinformować o niedawnym odkryciu nowego gatunku rosiczki o nazwie Drosera magnifica. Znaleziono ją na jednym ze szczytów we wschodnim Minas Gerais. Miłośnik roślin owadożernych wybrał się na spacer i tak przypadkiem na nią wpadł. Sfotografował, a następnie poprosił o identyfikację na Facebook'u. I chwilę potem mamy mowy obłędny gatunek. Dlaczego, bo wraz z pędem kwiatowym może osiągać obłędne i niewiarygodne 1,5m!! Nie, to nie jest pomyłka, a potwierdzona informacja. Ta rosiczka jest obecnie największą znaną nauce. Jako, że jest to gatunek skrajnie zagrożony wyginięciem, wskazanym jest nawet, aby znalazła się w hodowli, także to tylko kwestia czasu, kiedy będzie dostępna (raczej kilku lat jak kilku miesięcy). Jest blisko spokrewniona z Drosera spiralis. Informację o odkryciu można znaleźć TUTAJ. Odkrywcą i autorem zdjęć jest Paulo Gonella, znany ze swoich licznych podróży i poszukiwań roślin owadożernych w swoim kraju (Ci to mają dobrze z tym roślinnym dobrobytem.) Załączam jedno przyjątko, tak na pociechę oczom. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 24 Lipca 2015 Share Napisano 24 Lipca 2015 Piękna!!! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 25 Lipca 2015 Share Napisano 25 Lipca 2015 Szczęściarz poszedł na spacer i nowy gatunek rosiczki odkrył. Piękna rosiczka nie mogę się doczekać aż znajdzie się w hodowlach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian.sze Napisano 25 Lipca 2015 Share Napisano 25 Lipca 2015 Odkryli coś większego jak D. regia? Czyli mamy nową królową? xD Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 25 Lipca 2015 Share Napisano 25 Lipca 2015 Będzie trzeba powiększyć paludaria Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 25 Lipca 2015 Share Napisano 25 Lipca 2015 Kosmosie jakie cudo *.* Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 26 Lipca 2015 Share Napisano 26 Lipca 2015 Będzie w obiegu niebawem . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 28 Lipca 2015 Autor Share Napisano 28 Lipca 2015 Będzie w obiegu niebawem . Zapomniałeś dodać... za stosowną cenę. Obstawiam, że z 50-70 Euro na start. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 28 Lipca 2015 Share Napisano 28 Lipca 2015 Obstawiam, że z 50-70 Euro na start. Tyle potrafią kosztować rzadkie muchołówki, myślę, że ta roślina może kosztować więcej. Bardzo ładna, przypomina trochę zdeklasowaną przez siebie regię. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 28 Lipca 2015 Autor Share Napisano 28 Lipca 2015 Ja rzadko kiedy widuję rosiczki tak drogie. Generalnie, to nawet nie bardzo kojarzę, abym jakąś za tyle widział. Bo nie będą oferować dorodnych osobników a jakieś sieweczki raczej. Także nie sądzę, żeby był powód do takich cen. Muchołówki to zupełnie inna bajka, tutaj bardziej rolę gra bańka spekulacyjna, jak faktyczna wartość rośliny. Ja bym tak od razu D. regia nie deklasował. Oczywiście, że osiągnięcie długości 150 cm jest czymś niezwykłym (niech będzie wysokości). Jednak widząc ten ekosystem wcale mnie to nie dziwi. Roślina po prostu musi konkurować z roślinnością na wysokość, bo rośnie po krzakach. Co oczywiście w żaden sposób nie umniejsza jej potęgi. Natomiast będę obstawał, że D. regia w dalszym ciągu może osiągać średnicowo większą rozetę. Choć ktoś dobrze napisał, że rośliny w hodowli potrafią osiągać większe rozmiary, więc ostateczny potencjał nowego gatunku jest dopiero do odkrycia. Może trudno mi dokonać porównania nie mając dwóch dorosłych okazów obu gatunków, ale mam wrażenie, że jedna z moich D. regia ma większe liście jak pokazana D. magnifica. Czas pokaże. A tak jeszcze w temacie D. magnifica. Zastanawiającym jest brak jakichkolwiek siewek w naturze. Przynajmniej żadnych nie udało się znaleźć. Patrząc jak gęsty jest ten ekosystem, pomyślałbym, że siewki pojawiają się tam jedynie okresowo po jakiś kataklizmach. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić skiełkowania i wzrostu siewki w takiej czerni jaka musi panować przy podłożu. Poza tym patrząc na te torebki nasienne, nie wyglądają one jak dla mnie za bardzo "pękato". Tak jakby tych nasion było tam prawie wcale. Ciekawe czy to nie jest jakiś poliploid D. spiralis, który ma trudności z rozmnażaniem generatywnym z tego powodu. Gatunek zaiste fascynujący. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 29 Lipca 2015 Share Napisano 29 Lipca 2015 Ja rzadko kiedy widuję rosiczki tak drogie. Generalnie, to nawet nie bardzo kojarzę, abym jakąś za tyle widział. A często widujesz odkryty przed chwilą gatunek, który okazuje się największym przedstawicielem rodzaju, na dodatek zagrożonym wyginięciem? (: Na dokładkę odkryty został w nietypowych dość okolicznościach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 29 Lipca 2015 Share Napisano 29 Lipca 2015 Zapomniałeś dodać... za stosowną cenę. Obstawiam, że z 50-70 Euro na start. Cena będzie przystępna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 29 Lipca 2015 Share Napisano 29 Lipca 2015 Będzie w obiegu niebawem . Cena będzie przystępna Kolega wypowiada się z takim przekonaniem że odnosze wrażenie jest zaangażowany we wprowadzenie gatunku do sprzedaży. Czy w takim razie można robić wstępną rezerwację lub składać ewentualne zamówienia? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 29 Lipca 2015 Autor Share Napisano 29 Lipca 2015 A często widujesz odkryty przed chwilą gatunek, który okazuje się największym przedstawicielem rodzaju, na dodatek zagrożonym wyginięciem? (: Na dokładkę odkryty został w nietypowych dość okolicznościach. Wiadomo, że nie. Nie zmienia to faktu, że nie wyobrażam sobie rosiczki w jakiejś horrendalnej cenie. A jak widać została nam udzielona informacja, że cena ma być przystępna. Myślę, że gatunek nie będzie jakiś trudny w rozmnażaniu, a to jest główny powód wysokich cen niektórych roślin. Jak się okaże, że daje się np. łatwo rozmnażać z sadzonek liściowych, to ceny dość szybko i tak poleca w dół. Obawiam się, że gatunek będzie wymagał hodowli w warunkach terraryjnych/szklarniowych. Wziąwszy pod uwagę jego wielkość, to nie każdy będzie mógł go pomieścić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi