Skocz do zawartości

Zestaw nasion roślin owadożernych i nie tylko

Patryczeski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , jakiś czas hoduje muchołówkę , gatunku dokładniej nie znam , wrzucę do tematu identyfikacji . Chciałbym teraz kupić trochę nasion i sam coś wyhodować :D znalazłem taki zestaw http://allegro.pl/rosiczka-jak-mucholowka-...5553627262.html

Mam pytanie , warto coś takiego kupić , czy lepiej zaopatrywać się w nasiona na forach lub w sprawdzonych sklepach :) ? Strasznie mi się podoba taki zestaw :)

Odnośnik do odpowiedzi

Tak właśnie myślałem :) mam swoje nasionka muchołówki , także posadzę je niedługo . Chce też posadzić mimozę wstydliwą , dziwaczka ( mam pytanie czy to świeci nocą :) ? ) i rosiczki , interesuje też mnie dzbanecznik , ale nie wiem czy dam sobie z tym radę :) słyszałem , że ma to większe wymagania niż rosiczka :D

Odnośnik do odpowiedzi

Tak właśnie myślałem :) mam swoje nasionka muchołówki , także posadzę je niedługo . Chce też posadzić mimozę wstydliwą , dziwaczka ( mam pytanie czy to świeci nocą :) ? ) i rosiczki , interesuje też mnie dzbanecznik , ale nie wiem czy dam sobie z tym radę :) słyszałem , że ma to większe wymagania niż rosiczka :D

Nie koniecznie to wszystko zależy od podgatunku dzbanecznika , są rosiczki które są bardzo delikatne i wymagające , polecam zapoznać się z konkretnym gatunkiem który cie interesuje

Za 7 zł duży pakiet nasion wraz z wysyłką to na moje oko coś tu nie gra o.O

Edytowane przez Tomyyy
Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma podanej konkretnej ilości nasion, równie dobrze "kilkadziesiąt" może znaczyć 80 jak i 30. Oferowane gatunki są bardzo popularne i można tanio kupić ich duże ilości. W niektórych sklepach ponad 100 nasion mimozy kosztuje niecałe 4zł, z rosiczek i papryki łatwo uzyskać duże ilości nasion, dziwaczka nie kupowałam, ale pewnie jest podobnie jak w przypadku mimozy. W tych 7zł mieści się 2,35zł za list priorytetowy, groszowe koszty pakowania i 6% prowizji dla Allegro. Jak dla mnie ta aukcja wcale nie jest podejrzana (choć po cenach innych sprzedających może się taka wydawać ;)). Jedynie nie jest pewna świeżość nasion i ich dokładna ilość, ale o to można zapytać.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym Ci bardzo odradzałam skorzystanie z tej aukcji. Nie ma to jak pokazać zdjęcie Albicji i napisać że to mimoza. Skoro sprzedawca nie potrafi rozpoznać rośliny to tym bardziej nie wie jak powinny wyglądać nasiona. A co do dziwaczka to oczywiście ta roślina nie świeci w nocy. Świecą tylko pręciki niektórych gatunków pod UV.

Odnośnik do odpowiedzi

Koleżanka z tego forum umieściła ogłoszenie w dziale "Oddam" i przysłała mi swoje roślinki. Przynajmniej są takie same gatunki i tak samo rozmieszczone i chyba zdjęcia też takie same :) Do mnie wszystko doszło w calości i zgodne z opisem.

http://www.rosliny-owadozerne.pl/Sadzonki-...ata-t18903.html

Ten sam użytkownik sprzedaje siewki tych rosiczek.KLIK!. Więc jeżeli chodzi o nasiona rosiczek to chyba ma pojęcie. Pozostaje kwestia ilości nasion.
Edytowane przez markus383
Odnośnik do odpowiedzi