PowerpointPL Napisano 28 Lipca 2015 Share Napisano 28 Lipca 2015 1. Czy mogę moją ventratę powiesić na balkonie? (na czas letni) Jest to balkon zachodni. Dorosła roślina. 2. Mam problem z moją hookerianą. Otóż mam ją od początku kwietnia, rośnie w warunkach parapetowych ("cofnięte okno" przez balkon), w wyniku aklimatyzacji straciła wszystkie dzbanki i do tej pory jeszcze żadnego nie wytworzyła + liście są coraz to mniejsze, teraz to w ogóle jakieś liliputy. Nie widzę żadnych chorób, czy szkodników. Podlewam od góry, podłoże wilgotne. Dzięki z góry za pomoc. Pozdrawiam, PowerpointPL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 28 Lipca 2015 Share Napisano 28 Lipca 2015 1. Możesz. 2. Musisz czekać. Moja hookeriana miała tak samo przez jakiś miesiąc-dwa. Utrzymuj warunki jakie masz teraz. Po jakimś czasie wszystko wróci do normy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 28 Lipca 2015 Share Napisano 28 Lipca 2015 (edytowane) Z mojego doświadczenia wynika, że X 'Hookeriana' jest dość kapryśnym dzbankiem, jak na "parapetową" krzyżówkę. U mnie tylko raz cała roślina miała duże dzbanki, a już parę lat ją posiadam. Przez pozostały okres albo dzbanki się w ogóle nie rozwijały, albo osiągały lilipucie rozmiary i to bez znaczenia, czy ją doświetlałem, czy nie. Edytowane 28 Lipca 2015 przez sphagnum Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 28 Lipca 2015 Autor Share Napisano 28 Lipca 2015 No właśnie to jest taki ładny dzbanecznik, a taki kapryśny.. No, mam nadzieję, że mój w końcu jakoś się zaaklimatyzuje i będzie normalnie rósł... Słyszałem że proces aklimatyzacji może trwać nawet pół roku - to prawda? (mój trwa już 4 miesiące...) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 29 Lipca 2015 Autor Share Napisano 29 Lipca 2015 Mam jeszcze jedno pytanie, czy mogę włożyć sadzonkę Ventraty albo tą Hookerianę do szklanej kuli? Kula ma być przykryta, z dziurkami do wymiany powietrza? Na słońcu? Oczywiście na dnie keramzyt z wodą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scavell Napisano 29 Lipca 2015 Share Napisano 29 Lipca 2015 Móc, możesz, tylko żebyś nie zrobił dzbanecznika na parze. Jakiej wielkości ta kula? Pamietaj, że dzbaneczniki rosną duże. Mała kula + duża wilgotność + słonce, abyś go czasem nie ugotował. Po za tym jeżeli znów zmienisz im warunki to na nowo będą przechodzić aklimatyzację. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 29 Lipca 2015 Autor Share Napisano 29 Lipca 2015 (edytowane) Coś takiego. http://allegro.pl/kula-szklana-akwarium-13...5110738358.html Sadzonka wygląda podobnie jak ta, ale jest troszeczkę wyższa. Doniczka 8,5 cm (średnica)http://www.obi.pl/decom/product/Dzbaneczni...acilis)/2857126 Co do hookeriany, to doniczka jest większa, średnica 15 cm, ale doniczka z hookerianą jest tak samo wysoka jak doniczka z ventratą. Edytowane 29 Lipca 2015 przez PowerpointPL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomyyy Napisano 29 Lipca 2015 Share Napisano 29 Lipca 2015 Tego jeszcze nie słyszałem hooklerek na parze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 29 Lipca 2015 Autor Share Napisano 29 Lipca 2015 Można również i nie przykrywać jak tutaj. https://www.google.pl/search?q=dzbanecznik+...bSP6HRhpmoQM%3A Gdy nie przykryję, wilgotność będzie i tak odpowiednia? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 29 Lipca 2015 Share Napisano 29 Lipca 2015 Szczerze? Wątpię w przydatność tego pomysłu. Może i podniesie wilgotność, ale bez przykrycia góry będzie to minimalne. Obstawiam na jakieś +7-10%. Poza tym dzbanek wyrośnie z kuli. Może też przeszkadzać mu opór ze strony szkła, gdy liść przy wzroście będzie go dotykał. Jak dla mnie to po prostu wilgotność między innymi roślinami i zraszanie to idealne wyjście. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scavell Napisano 29 Lipca 2015 Share Napisano 29 Lipca 2015 Zbyt wiele zachodu dla dzbanka, który w pokojowej wilgotności rośnie jak chwast. A kula malutka, zbyt malutka, aby dzbanek poczuł się tam dobrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 29 Lipca 2015 Autor Share Napisano 29 Lipca 2015 Oto zdjęcie dzbaneczników: http://zapodaj.net/1514cc7ad7636.jpg.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 5 Września 2015 Autor Share Napisano 5 Września 2015 (edytowane) Koniec lata, a z hookerianą to samo. Mam pytanie, warto czekać, czy raczej nie doczekam się dzbanków? (nawet w następnym roku?) Ventrata zaczyna ładnie dzbankować, rosną już 3 zalążki. Może powinienem przeprowadzić proces uparapetowywania na początku.. Foliowy wór i stopniowe otwieranie. Zdjęcie aktualne: Zdjęcie z kwietnia: http://s20.photobucket.com/user/zetareticu...glhxsv.jpg.html Edytowane 5 Września 2015 przez PowerpointPL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 5 Września 2015 Share Napisano 5 Września 2015 Może powinienem przeprowadzić proces uparapetowywania na początku To tak nie działa. Przyczyną braku dzbanków u dzbaneczników "parapetowych" jest często nieodpowiednia ilość światła dostarczonego do rośliny. Niektóre dzbanecznik bardzo nie lubią być przemieszczane i ruszane. Nie mówiąc już o fakcie, że zalążki dzbanków to bardzo kruche twory. Wystarczy lekko zahaczyć firanką by naruszyć ich strukturę co owocuje brakiem dzbankowania. Wiem jakie to denerwujące bo sam mam w takiej sytuacji Mirande. W zeszłym sezonie ładnie dzbankowała a w tym coś już nie chce. Fajnie by było dodać kilka fotek zalążków lub choć jedno bardzo wyraźne. W ostateczności opis słowny jak wyglądają. Czy są wyschnięte czy miękkie lub są zdrowe ale bardzo małe. Po ich wyglądzie można wywnioskować czego roślinie brakuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomyyy Napisano 5 Września 2015 Share Napisano 5 Września 2015 Więc biegnie jak mały kazio po aparat i ocenisz moje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi