Skocz do zawartości

Inwazja glonów

maciek0421

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Wróciłem z Norwegi i jestem w szoku. Na powierzchni torfu pojawiły się glony. U niektórych roślin już całkiem pokaźna ilość. Wiecie jak to zwalczyć? Nigdy mi się nie przytrafiło. :( Odizolować zakażone rośliny i użyć jakiegoś specyfiku?

Zdjęcie poglądowe:

2015-07-28_12_49_04.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie za 100 pkt. Używałeś jakiś dodatek do torfu typu żwirek/piasek? I czym podlewasz rośliny? I przy okazji nie ma paniki glon to nie taka tragedia. Są generalnie dwa typy glonów bynajmniej takie rozróżniam jeden przypominający kisiel a drugi to ten właśnie co masz. Pytam o dodatki ponieważ uważam że ten drugi ma związek z tym że nie płucze się lub odkaża dodatków do torfu.

Edytowane przez tracer274
Odnośnik do odpowiedzi

Używam perlitu ze sterylnego opakowania jako dodatku. No ale glony wytworzyły się przy roślinach, które rosną w samym torfie. Co to może być? :( Jak glony usunąć?

To że masz perlit z sterylnego opakowania nie znaczy że jest on sterylny. To samo tyczy się innych dodatków. Producent piszę że produkt płukany i że wszystko ok a prawda jest inna. Najlepiej wypłukać i wygrzać w piekarniku każdy rodzaj podłoża mineralnego stosowanego do roślin a w szczególności żwirek lub piasek wydobywany z dna rzek. Dodatkowo perlit ma wpływ na rozwój glonów. Czemu ponieważ ma on odpowiednią budowę które zapewniają idealne warunki do tworzenia się wykwitów. I nie ma tutaj znaczenia że glon pojawił się przy roślinie.

Co do glonów pisałem ci już wcześniej że sam rozróżniam dwa rodzaje chociaż jest ich więcej. Jeden w postaci galarety lub kisielu o kolorze kiszonego ogórka. Ten pojawiał mnie się tylko w przypadku torfu słabej jakości. Prawie zawsze gdy zamawiałem rośliny i przychodziły w doniczkach tam gdzie torf był słabej jakości mogłem spodziewać się glona. Drugi typ to ten który ty masz i który miałem również ja. Przypomina nieco mikroskopijny mech. Co do roślin nie uważam go za szkodliwi chociaż zauważyłem że mech ma problem w rozwinięciu się podłożu gdzie ten typ glona się rozwinął. Myślę że glon ten byłby szkodliwy tylko wtedy gdy zarósł by całą roślinę co jest niewykonalne więc nie ma czym się przejmować. I teraz ten typ glona rozwijał mnie się tylko w podłożu gdzie stosowałem perlit lub inne podłoże mineralne jako dodatek. I mogłem używać torfu nie wiadomo jakiej dobrej jakości glon był tak czy siak. Mój problem się skończył jak zacząłem dokładnie płukać dodatki mineralne i dodatkowo smażyć je w piekarniku. Od tamtego momentu glona tego typu nie widziałem.

Teraz nie wiem czy istnieją jakieś sprawdzone preparaty na glony. W głównej mierze można ograniczyć ich rozwój poprzez wybieranie dowolnym przedmiotem tak jak napisał karaluch. Jednak jakiś czas temu zastosowałem preparat bakteryjny na podstawie szczepu Bacillus subtilis. Po jego zastosowaniu zauważyłem że glon zaczął się cofać. Najpierw z perlitu i jego okolic a później bardzo powoli z podłoża. Był to powolny proces. Jednak jest jeden problem. Bakterie mają problem w rozwijaniu się w glebach kwaśnych. Tylko grzyb rozwija się tak samo w dowolnym pH. Dlatego nie dziwi mnie fakt że glon znikł najpierw z perlitu skoro sam perlit ma pH od 7,0 do 7,5. Tam bakterie mogą już się rozwijać.

Odnośnik do odpowiedzi