jabusko Napisano 20 Czerwca 2006 Share Napisano 20 Czerwca 2006 Witam Jestem tu nowy więc na pocżatku chciałem się z wami przywitać. Tak więc Dzień Dobry a raczej Dobry wieczór :mrgreen: Mam 1 roślinkę , zakupiłem ją jakieś 4 tygodnie temu w Niemczech w OBI za 4€ , niewiem co to jest za odmiana tak więc prośbę kieruję do was o . Doniczka ma 9,5 cm średnicy płapki najwieksze maja ok 3cm , nap[ewno są 2 bulwy , 3 chyba teraz nie dawno wyrosła bo zauważyłem bardzo malutkielistki z płapkami kilkamilimetrowe kilka sztuk , Roślinka roziwja się szybko stij cały czas na balkonie-południe. Po kliku dniach zapoomniałem , że mam roślinke na parapecie i otworzyłem okno spadła na podłogę :cry: z tąd te uszczerbi na liściach . Teraz w długi weekend musiałemzostawić roślinke bez opieki i chyba przelałem ją bo jak wrócilem po 4 dniach to 4 płapki zczernialy i uciołem liście. z góry wielkie THX za opinie. Pozdrawiam Muchołowka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rainbow Napisano 20 Czerwca 2006 Share Napisano 20 Czerwca 2006 Twoja roślinka to najprawdopodobniej dionaea muscipula "Regular form" Wydaje mi się, żę ma troszkę jakby przywiędłe listki, wyglądaja na bardzo wiotkie, pułapki tak martwo zwisają z doniczki - nie sądzicie? To pewnie z powodu za dużej ilości wody lub sa to już stare liście A tak pozatym to jest ładna, puszcza sporo nowych listków z pułapkami więc powinna szybko odżyć po swoich traumatycznych przeżyciach Zaserwuj jej dużo słoneczka to ładnych barw nabierze Troszkę wybiegnę do przodu Na razie nie powinieneś jej przesadzać bo może to źle znieść i najlepiej wstrzymać sie do wiosny i zrobić to tuż po przebudzeniu z zimowania lub pod jego koniec Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Riv Napisano 21 Czerwca 2006 Share Napisano 21 Czerwca 2006 Wątpię zeby to była regular.... starsze pułapki sa mocniej wybarwione, nawet włoski. Nie tak źle wygląda jak na roślinkę po takich przeżyciach Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 21 Czerwca 2006 Share Napisano 21 Czerwca 2006 regular te stare płapki są wybarwione z hodowli :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabusko Napisano 21 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2006 właśnie że ona była raczej zielona bardizej jak ją kupiłem. po kilku dniach dałem ją na balkon i tam siedzi cały czas i sie wybarwia;) thx za komentarze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes_90 Napisano 21 Czerwca 2006 Share Napisano 21 Czerwca 2006 moim zdaniem jest to Giant bo mam Gianta i są prawie identyczne liscie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabusko Napisano 21 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2006 Prezes_90 napisał: moim zdaniem jest to Giant bo mam Gianta i są prawie identyczne liscie. No własnie też sie tak zastanawiam płapki maja po 3cm te wyrośniete juz a jak lezy na słoncu to nowe małe płapki w srodku sa całe czerowne włacznie z "zębami" foto kiepskiej jakości bo mam mały aparat i zdjecia makro są raczej nie możliwe;/ ta czerwona pułapka ma dopiero kilka dni i ok 1cm pułapka A może ktoś z Nepenti powie co to za odmiana??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam1992 Napisano 21 Czerwca 2006 Share Napisano 21 Czerwca 2006 ja też myslę że giant Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
L0rD4rK Napisano 21 Czerwca 2006 Share Napisano 21 Czerwca 2006 mi sie wydaje ze to regular... giant inaczej sie wybarwia w środku to wyląda na ładnie wybarwioną regular Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabusko Napisano 21 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2006 to ja juz neiwiem :razz: najwyżej za parę tygodni zaktualizuję fotkę jak rośłinka odżyje i wtedy może będziecie wiedzieli;) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Riv Napisano 21 Czerwca 2006 Share Napisano 21 Czerwca 2006 Ja się trzymam swojego zdania, mam na parapecie obok siebie regular i giant. Nie wiem czy to giant, ale napewno nie regular. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matek# Napisano 21 Czerwca 2006 Share Napisano 21 Czerwca 2006 Ja stawiam na red-green lub giant. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes_90 Napisano 21 Czerwca 2006 Share Napisano 21 Czerwca 2006 Tak, red-green lub Giant, jeśli te pułapki są dosyc spore to napewno jest giant, a jak sie nie wyruzniają wielkoscią to red-green Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMINOS Napisano 21 Czerwca 2006 Share Napisano 21 Czerwca 2006 Napewno nie jest to regular. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabusko Napisano 21 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2006 Tak jak pisałem wczesniej dorosłe pułapki mają po 2,8 - 3,2 cm a co do zwisania tych lisci to po prostu wyrosły za doniczkę jest za mała chyba;/ Jeszcze raz zamieszczę fotkę tej pułapki udało mi się zrobić lepsze zdjęcie -owa pułapka ma ponad 1cm a ta obok zamknięta ma ponad 3cm pułapka red Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi