Skocz do zawartości

Niebieska rosiczka

Wjadro

Rekomendowane odpowiedzi

Przeszukując internety znalazłem takie dziwactwo:

post-4-1438467408_thumb.jpg

Spotkał się ktoś kiedyś z takimi bajerami? To coś jak "niebieski" storczyk?

Edytowane przez Cephalotus
Dodałem zdjęcie zamiast linku.
Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ widzę, że temat ma charakter bumerangu, to załączyłem zdjęcie, żeby nie trzeba było latać po stronach.

Odrobina rozsądku w swoich rozmyślaniach nie zaszkodzi. Niebieski storczyk, to niebieski KWIAT storczyka, nie ma niebieskich liści. Kwiaty mogą mieć dowolną barwę, w końcu to kwiaty. Nawet jeżeli liść byłby niebieskawy, to ani trochę nie byłyby tak niebieskie jak te ze zdjęcia. To jest "negatyw" zdjęcia. Odwrócona kolorystyka przy pomocy programu komputerowego. Jak ktoś kiedyś robił zdjęcia aparatem na kliszę, to miał okazję widzieć, że kolory na takiej kliszy są troszkę inne, jak na wywołanych z niej zdjęciach.

Mam nadzieję, że tutaj problematyka niebieskich rosiczek się zakończy...

Odnośnik do odpowiedzi

Eee nic niezwykłego 2 minuty zabawy w jakimś programie do obróbki foto a to nawet bez wysiłku.

Lewa strona surowe zdjęcie prawa delikatnie zmienione w programie.

post-5686-1438478204_thumb.jpg

Już nie mówiąc co można zrobić gdyby ktoś chciałby naprawdę mocno podpicować zdjęcie.

Btw. To nie jest negatyw, bo wtedy torfowiec byłby niebieski. Efekt podobny ale to jest raczej zmiana odcienia, mniejsza o to. Zwykła manipulacja kolorami.

Edytowane przez allgreen
Odnośnik do odpowiedzi

D. Photoshopensis endemiczny gatunek występujący na terenie kompleksu Internet Massif, a dokładnie w jego północno wschodniej części w obrębie:

Ebay-tepui

Allegro-tepui oraz

Aliexpress tepui.

Wygrałeś internety :D Dalej dziw że ludzie się na to nabierają szczególnie z forum. Prawdopodobnie zdjęcie ma lekko zmienione nasycenie kolorem kwestia kilku sekund roboty.

Odnośnik do odpowiedzi

Btw. To nie jest negatyw, bo wtedy torfowiec byłby niebieski. Efekt podobny ale to jest raczej zmiana odcienia, mniejsza o to. Zwykła manipulacja kolorami.

Masz całkowitą rację. Napisałem w pośpiechu i zamiast to szybko sprawdzić, po prostu walnąłem co mi się wydawało. Choć bardzo mi to przypominało negatyw. Chyba za długo nie miałem kliszy w rękach. :D

Żeby się zrehabilitować podrzucę coś. :)

Tak wyglądałby negatyw zdjęcia pigmejki:

Negatyw.jpg

A tak najprawdopodobniej wyglądało oryginalne zdjęcie:

normalny.jpg

Odnośnik do odpowiedzi