Skocz do zawartości

Uprawa rosolistnika

Masiol

Rekomendowane odpowiedzi

Hejo.

Pytanko do osób uprawiających rosolistnika.

W jakich warunkach go trzymacie? Jak wygląda u Was kwestia podlewania, utrzymywania odpowiedniej dla tego gatunku wilgotności podłoża?

Jakbyście podsyłali fotki, byłoby super.

Zbieram doświadczenia innych i porównuje ze swoimi :)

Pozdro

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam rosolistnika od roku, stale trzymam w fitotronie ciepłym - war. nizinne, ze względu na to że mam jednego, to nie eksperymentuję, skoro rośnie to nic nie zmieniam.

Rośnie w ceramicznej doniczce (15 cm wysokości), podłoże torfowo-piaszczyste (przewaga gruboziarnistego piasku), doniczka na ogół stoi w wodzie ale max do 0,5 cm, dolewam zaraz gdy wyschnie, czasami wlewam trochę bezpośrednio do doniczki (może raz w miesiącu), doniczka jest stale wilgotna, bo porastają ją glony.

Rośnie tuż przy świetlówkach stąd temperatura 25-27 st., w nocy 22-23 (klima ustawiona na 23 st, ale nadmuchiwane powietrze ma często 21 st, więc w nocy bez oświetlenia temp, może być najmniej w okolicach 22 st.). Wilgotności w takich szklarenkach nigdy nie mierzyłem, uznałem ze jest wystarczająco wysoka.

Zdjęcia ostatnio akurat prezentowałem w swoim temacie.

2015_08_04_043.jpg

2015_08_04_044.jpg

2015_08_04_045.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć :)

dawno mnie tu nie było ale kiedyś też coś tam sobie hodowałem po parapetach :)

Wygrzebałem zdjęcia z listopada 2010 r. O ile dobrze pamiętam chyba dwukrotnie podchodziłem do rosolistnika ale nigdy nie przetrwały u mnie okresu zimowego.

Nigdy też dodatkowo nie doświetlałem swojej uprawy co na pewno było dużym błędem.

img_0441.jpg

Odnośnik do odpowiedzi