Masiol Napisano 3 Sierpnia 2015 Share Napisano 3 Sierpnia 2015 Hejo. Pytanko do osób uprawiających rosolistnika. W jakich warunkach go trzymacie? Jak wygląda u Was kwestia podlewania, utrzymywania odpowiedniej dla tego gatunku wilgotności podłoża? Jakbyście podsyłali fotki, byłoby super. Zbieram doświadczenia innych i porównuje ze swoimi Pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 4 Sierpnia 2015 Share Napisano 4 Sierpnia 2015 Ja mam rosolistnika od roku, stale trzymam w fitotronie ciepłym - war. nizinne, ze względu na to że mam jednego, to nie eksperymentuję, skoro rośnie to nic nie zmieniam. Rośnie w ceramicznej doniczce (15 cm wysokości), podłoże torfowo-piaszczyste (przewaga gruboziarnistego piasku), doniczka na ogół stoi w wodzie ale max do 0,5 cm, dolewam zaraz gdy wyschnie, czasami wlewam trochę bezpośrednio do doniczki (może raz w miesiącu), doniczka jest stale wilgotna, bo porastają ją glony. Rośnie tuż przy świetlówkach stąd temperatura 25-27 st., w nocy 22-23 (klima ustawiona na 23 st, ale nadmuchiwane powietrze ma często 21 st, więc w nocy bez oświetlenia temp, może być najmniej w okolicach 22 st.). Wilgotności w takich szklarenkach nigdy nie mierzyłem, uznałem ze jest wystarczająco wysoka. Zdjęcia ostatnio akurat prezentowałem w swoim temacie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 5 Sierpnia 2015 Share Napisano 5 Sierpnia 2015 Jest jedna lokacja/forma rosolistnika, która jest zimotrwała i spokojnie przeżywa zasypanie śniegiem i mrozy do -5C. Podczas mrozów tworzy coś na wzór hibernaculi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin89 Napisano 5 Sierpnia 2015 Share Napisano 5 Sierpnia 2015 Cześć dawno mnie tu nie było ale kiedyś też coś tam sobie hodowałem po parapetach Wygrzebałem zdjęcia z listopada 2010 r. O ile dobrze pamiętam chyba dwukrotnie podchodziłem do rosolistnika ale nigdy nie przetrwały u mnie okresu zimowego. Nigdy też dodatkowo nie doświetlałem swojej uprawy co na pewno było dużym błędem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi