MzN Napisano 5 Sierpnia 2015 Share Napisano 5 Sierpnia 2015 Witajcie, powszechnie panuje opinia, że jeśli nie zależy nam na rozmnażaniu i rozwoju hodowli, lecz na wzroście i rozwoju roślinki, należy pozbyć się pędu kwiatowego. Kwitnienie osłabia rosiczkę. Moja roczna D. Capensis wypuszcza od jakiegoś czasu pędy kwiatowe które odcinam, a od jakiegoś czasu ich wyrastanie zaczęło być zadziwiająco natarczywe. Jakieś 2 tygodnie temu zauważyłem że roślinka się jakoś dziwnie przechyliła, a kilka dni później zaczęły wyrastać liście pod dziwnym kątem. Okazało się że wypuściła drugi stożek wzrostu. Czy może być tak, że rosiczka tak bardzo chce zakwitnąć, że zdobyła się na wykształcenie nowego stożka wzrostu żeby z niego zakwitnąć? Czy w takiej sytuacji jednak powinienem ją zostawić w spokoju? Czy teraz gdy rozwija 2 pędy kwiatowe pozwolić jej na oba, czy może jednak jeden wycinać żeby mi nie padła? Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 5 Sierpnia 2015 Share Napisano 5 Sierpnia 2015 Capensisy czy spatulaty to właśnie mają do siebie, że cały czas kwitną, raczej nie będzie wielkiej różnicy dla kondycji roślin jeżeli utniesz albo zostawisz pęd kwiatowy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof1111 Napisano 5 Sierpnia 2015 Share Napisano 5 Sierpnia 2015 Cześć Wiem, że większość z Was się ze mną nie zgodzi, ale to czy roślina odczuje kwitnienie czy nie to chyba zależy od danej rośliny. Uważam tak dlatego, że w tym roku większość moich roślin zakwitła i niestety, większość z nich prawie, że padła zaraz po zebraniu nasion. :-( Chodzi dokładnie o D. spatulata, D. capensis i D. binata. Nie wiem czy to przypadek czy nie, ale tym roślinom co ścinam pędy kwiatowe nic nie jest, rosną sobie w najlepsze, a te co kwitły to padły albo mocno to odchorowały. Pytałem kiedyś o D. Pulchella x nitidula czy jest szansa na nasionka i jakąkolwiek kiełkowalność tych nasion uzyskałem odpowiedź, że nasionka nie będą kiełkować więc ich nie zbierałem i się wysypały no i teraz kiełkują powolutku w doniczce robi się czerwono od maleństw. :-) Może ja mam jakieś mutanty z innej bajki i zachowują się inaczej niż Wasze rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 5 Sierpnia 2015 Share Napisano 5 Sierpnia 2015 Czy może być tak, że rosiczka tak bardzo chce zakwitnąć, że zdobyła się na wykształcenie nowego stożka wzrostu żeby z niego zakwitnąć? Czy w takiej sytuacji jednak powinienem ją zostawić w spokoju? Czy teraz gdy rozwija 2 pędy kwiatowe pozwolić jej na oba, czy może jednak jeden wycinać żeby mi nie padła? To jest normalne, że jak roślina ma dużo energii to będzie próbowała się rozmnożyć. Wypuści dorodny pęd kwiatowy, dwa, albo drugi a nawet trzeci. Jak się nie pozwala jej zużyć tej energii, to się podzieli, o ile to jest możliwe, a generalnie w przypadku roślin owadożernych, jest to możliwe w każdym przypadku (tak po krótkim zastanowieniu). Więc teraz będą dwa stożki wzrostu, i oba będą produkować pędy kwiatowe. Cześć Wiem, że większość z Was się ze mną nie zgodzi, ale to czy roślina odczuje kwitnienie czy nie to chyba zależy od danej rośliny. Uważam tak dlatego, że w tym roku większość moich roślin zakwitła i niestety, większość z nich prawie, że padła zaraz po zebraniu nasion. :-( Chodzi dokładnie o D. spatulata, D. capensis i D. binata. Nie wiem czy to przypadek czy nie, ale tym roślinom co ścinam pędy kwiatowe nic nie jest, rosną sobie w najlepsze, a te co kwitły to padły albo mocno to odchorowały. Nie masz dziwnych roślin a dziwne warunki. Oczywiście jest dość charakterystyczne, że roślina która kwitnie i obficie owocuje może zmarnieć. W końcu wykonuje ogromny wysiłek. Tak dla przykładu D. dielsiana bardzo często jest monokarpiczna (kwitnie raz w życiu), bo po wydaniu nasion umiera z wycieńczenia. Tak miałem zazwyczaj. Teraz natomiast smażę ją w słońcu i to długo. Ma doskonałe dla siebie warunki. Kwitnie, widocznie marnieje, ale NIE umiera, a przynajmniej nie wszystkie, bo pojedyncze osobniki (z 1-2 na kilkanaście). Większość obecnie mi przeżywa, a nawet kwitnie drugim pędem kwiatowym. Część w ciągu dwóch lat wyprodukowały już 3 pęd kwiatowy i mają szansę na czwarty. Po prostu mają idealne warunki, aby przetrwać kwitnienie. A jest to gatunek wybitnie podatny na obumieranie z wycieńczenia. Takie gatunki jakie wymieniłeś nie padają z powodu wydania nasion, przynajmniej nie w optymalnych dla siebie warunkach. Mogą zmarnieć, ale nie padają. Wniosek, masz coś nie tak z warunkami, a nie roślinami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markus383 Napisano 5 Sierpnia 2015 Share Napisano 5 Sierpnia 2015 Sorki, ze wtrace się, ale sugerujecie, żeby nie ucinać kwiatów? Moja Spatulata i dzieli się i jeszcze wypuszcza kwiat (=D). UE chciałbym jej stracić, a nie zależy mi na nasionach, ponieważ od jednego z użytkowników dostałem wczoraj nasionka, wiec będzie co wysiewać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 5 Sierpnia 2015 Share Napisano 5 Sierpnia 2015 ... Pytałem kiedyś o D. Pulchella x nitidula czy jest szansa na nasionka i jakąkolwiek kiełkowalność tych nasion uzyskałem odpowiedź, że nasionka nie będą kiełkować więc ich nie zbierałem i się wysypały no i teraz kiełkują powolutku w doniczce robi się czerwono od maleństw. :-) Może ja mam jakieś mutanty z innej bajki i zachowują się inaczej niż Wasze rośliny. Nie masz mutantów. Rosiczki pigmejskie teoretycznie wymagające zapylenia krzyżowego czasami nie przejmują się wiedzą podręcznikową i wydają płodne nasiona. Temat ten był już poruszany na tym forum. Jeśli nie zapewniasz optymalnych warunków swoim rosiczkom, a najprawdopodobniej tak jest, ucinaj pędy kwiatowe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi