Noform Napisano 11 Sierpnia 2015 Share Napisano 11 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam, szukam jakiegoś ciekawego gatunku dzbanecznika który poradził by sobie na zachodnim oknie bez doświetlania. Jak na razie mam N.truncata która daje rade ale chciałbym kupić coś jeszcze. Edytowane 13 Sierpnia 2015 przez Noform Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba1204 Napisano 11 Sierpnia 2015 Share Napisano 11 Sierpnia 2015 N ventrata U mnie świetnie rośnie na zachodnim oknie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 11 Sierpnia 2015 Share Napisano 11 Sierpnia 2015 U mnie na południowym parapecie rosną bez doświetlania takie gatunki jak: Nepenthes X 'Hookeriana' (rafflesiana x ampullaria) Nepenthes X 'Rebecca Soper' (ramispina x ventricosa) Nepenthes X 'Ventrata' (ventricosa x alata) Nepenthes alata Nepenthes boschiana Nepenthes truncata Nepenthes sanguinea Nepenthes khasiana Nepenthes reinwardtiana Nepenthes ventricosa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crypton Napisano 11 Sierpnia 2015 Share Napisano 11 Sierpnia 2015 Masz strasznie wilgotny parapet, masz może higrometr? Ile % wilgotności? Stosujesz jakieś "ulepszacze" w postaci nawilżacza, czy innego keramzytu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 12 Sierpnia 2015 Share Napisano 12 Sierpnia 2015 Masz strasznie wilgotny parapet, masz może higrometr? Ile % wilgotności? Stosujesz jakieś "ulepszacze" w postaci nawilżacza, czy innego keramzytu? W tej chwili mam 16% wilgotności. Zastosowałem keramzyt pod roślinami i nic więcej nie mam.. Jeszcze trzymam na parapecie Helki.;p Aktualnie aklimatyzuje jeszcze Nepenethes sibuyanensis. Straciłem stożek wzrostu podczas transportu ale już wypuszcza drugi. Te gatunki które mam spokojnie sobie dadzą radę na parapecie. W moich warunkach rosną około 2 lat już. W okresie wiosna lato wilgontość 10-70% , zima 10 %- 30%. Może trochę wychodzić po za ten zakres. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crypton Napisano 12 Sierpnia 2015 Share Napisano 12 Sierpnia 2015 (edytowane) Strasznie niewybredne dzbanki... Gratulacje! Edytowane 12 Sierpnia 2015 przez Crypton Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noform Napisano 12 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2015 (edytowane) Eh czyli znowu im "nudniejszy" dzbanecznik tym łatwiejszy Chyba spróbuje N.ampullaria w jakimś terrarium. U mnie problemem nie jest wilgotność tylko światło bo chciałbym mieć rośliny w tym pokoju w którym przebywam bo jak są dalej to mało ich widzę oraz zaniedbuje podlewanie Edytowane 12 Sierpnia 2015 przez Noform Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crypton Napisano 12 Sierpnia 2015 Share Napisano 12 Sierpnia 2015 Czy ja wiem... Jak na parapet to mogą być ciekawe dzbanki - nawet N. hookeriana - podobny do ampullari kształtem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noform Napisano 13 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2015 Grzebałem trochę w necie i znalazłem kilka kandydatów. Nepenthes bicalcarata Nepenthes bellii i wspomniana beczka Jak ktoś znajdzie coś ciekawego to śmiało dopisujcie na listę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 13 Sierpnia 2015 Share Napisano 13 Sierpnia 2015 Grzebałem trochę w necie i znalazłem kilka kandydatów. Nepenthes bicalcarata Nepenthes bellii i wspomniana beczka Jak ktoś znajdzie coś ciekawego to śmiało dopisujcie na listę Widać coś słabo poszło Ci to grzebanie W tym momencie nazwa tematu całkowicie odbiega od Twoich wyszukiwań. Wybrałeś same rośliny które bez terrarium i doświetlania długo nie przetrwają. Pomijając już fakt że Bicalcarata w chwili obecnej jest nieosiągalna, zresztą ciekawsze odmiany Ampullari też Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 13 Sierpnia 2015 Share Napisano 13 Sierpnia 2015 Porywasz się z motyką na księżyc... Spróbuj hodować najpierw najprostsze dzbaneczniki - ventrata, "Bloody Mary", "Hookeriana", "Rebecca Soper". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noform Napisano 13 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2015 Widać coś słabo poszło Ci to grzebanie W tym momencie nazwa tematu całkowicie odbiega od Twoich wyszukiwań. Wybrałeś same rośliny które bez terrarium i doświetlania długo nie przetrwają. Pomijając już fakt że Bicalcarata w chwili obecnej jest nieosiągalna, zresztą ciekawsze odmiany Ampullari też Opierałem sie o te stronkę http://roslinyowadozerne.eu/art/rosliny/ne...bicalcarata.php jak wspomniałem wcześniej terrarium mogę załatwić gorzej ze światłem ponieważ jestem leniwy i nie lobię jak sztuczne światło mi świeci po oczach. Mam N.truncate od ponad roku więc myślę ze mogę czegoś trudniejszego spróbować Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 13 Sierpnia 2015 Share Napisano 13 Sierpnia 2015 To trzeba lenistwo pokonać A nie wiem co ty wyczytałeś z tej strony, ale jest napisane, że bicalcarata potrzebuje conajmniej 80% wilgotności. Na żadnym parapecie nie ma takiej wilgotności. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noform Napisano 13 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2015 To trzeba lenistwo pokonać A nie wiem co ty wyczytałeś z tej strony, ale jest napisane, że bicalcarata potrzebuje conajmniej 80% wilgotności. Na żadnym parapecie nie ma takiej wilgotności. "jak wspomniałem wcześniej terrarium mogę załatwić gorzej ze światłem ponieważ jestem leniwy i nie lobię jak sztuczne światło mi świeci po oczach" Więc mam jakieś 4 puste terra które mogę przeznaczyć na dzbanki... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 13 Sierpnia 2015 Share Napisano 13 Sierpnia 2015 Opierałem sie o te stronkę http://roslinyowadozerne.eu/art/rosliny/ne...bicalcarata.php jak wspomniałem wcześniej terrarium mogę załatwić gorzej ze światłem ponieważ jestem leniwy i nie lobię jak sztuczne światło mi świeci po oczach. Mam N.truncate od ponad roku więc myślę ze mogę czegoś trudniejszego spróbować Wiedzę oparłeś o bardzo dobre żródło wiedzy zresztą jednego z naszych forumowych kolegów Tylko jak czytam wymagania rośliny to aż bije po oczach wilgotność i wrażliwa na jej spadki! Są rośliny które lepiej znoszą warunki parapetowe i takie które kompletnie się do tego nie nadają. Nie znam parapetowego przypadku by ktoś uprawiał wybrane przez Ciebie gatunki z dużym sukcesem hodowlanym. Bywało że próbowano ale przeważnie z mizernym skutkiem a rośliny po jakimś czasie wyglądały delikatnie ujmując mało efektownie Oczywiście próbować możesz, nikt Ci tego nie zabroni, tylko szkoda roślin jeśli wogóle uda Ci się je gdzieś nabyć? Jest tyle fajnych roślin typowo parapetowych że jest w czym wybrać, tym bardziej gdy posiada się tylko jedną Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi