Masiol Napisano 14 Sierpnia 2015 Share Napisano 14 Sierpnia 2015 Siema wszystkim. Potrzebuję pomocy Waszych mądrych głów. Jest szansa na rozwiązanie problemu spadającej liczby pszczół na świecie. Podsyłam linka, gdzie możecie więcej o tym przeczytać --> https://www.pw.edu.pl/Badania-i-nauka/Badan...tuczna-pszczola Firma, w której pracuję, zajmuje się obecnie tym tematem. Mamy wiele wątpliwości, jednak jedno wiemy na pewno. Jak to pójdzie, spełni swoje założenia, to będzie to rewolucja, w której Polacy mogą mieć udział. Wiele więcej nie mogę powiedzieć , gdyż podlegam klauzuli poufności. Moje pytania do Was: - jakie widzicie zagrożenia dla tego produktu? - jak to się ma do kwestii ręcznego zapylania np. rzepaku? - jakie są inne opcje zapylania roślin oprócz ręcznej roboty? - czy informacje o malejącej liczbie pszczół nie są przesadzone? czy nie jest tak, że światowa populacja pszczół może się odrodzić? Będę baaardzo wdzięczny za Wasze pomysły. W ramach podziękowań za rozbudowaną pomoc, stawiam po dobrym piwku na kolejnej wystawie w Wawie albo innym dużym mieście, w którym się pojawię Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 14 Sierpnia 2015 Share Napisano 14 Sierpnia 2015 Pierwszy raz słyszę o takim pomyśle z pewnością największym zagrożeniem dla tego pomysły będzie sceptyczność ludzi innych nie widzę. Dane co do malejącej liczby pszczół nie są przesadzone. Tylko że w Polsce nie ma tak źle bo w USA są stany gdzie pszczoły całkowicie wymarły. Wymieranie pszczół jest problemem globalnym i bardzo poważnym (zarówno szybkość wymierania jak i jego skutki). Są nawet tacy co twierdzą że po 4 latach od wymarcia pszczół wyginą też i ludzie. Mało prawdopodobne ponieważ człowiek jest wszystkożerny czyli po za roślinami żywimy się też mięsem a nie wszystkie gatunki żywią się roślinami zapylanymi przez pszczoły np. krowy. Ale z pewnością oznaczało by to globalną klęskę głodu w wyniku której zgineło by mld ludzi ten wynalazek może pomóc nam uniknąć tego losu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 14 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2015 Sceptycyzm ludzi? Z czym związany? Przecież miałoby to na celu poprawę bytu człowieka. Nie kumam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 14 Sierpnia 2015 Share Napisano 14 Sierpnia 2015 Sceptycyzm ludzi? Z czym związany? Przecież miałoby to na celu poprawę bytu człowieka. Nie kumam. To jest dokładnie taka sama sytuacja, jak np. przy in-vitro i eutanazji. Wiadomo, że jest to dobre dla ludzi, ale za chwilę odezwie się jakaś religia, że to nie jest naturalne i lepiej radzić sobie bez tego i na klęczkach błagać o naprawienie tego "siły wyższe". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 14 Sierpnia 2015 Share Napisano 14 Sierpnia 2015 (edytowane) Jeśli chodzi o przyczyny wymierania pszczół to mogą być dwie przyczyny dlaczego tak się dzieję. Pierwszym z nich jest stosowanie środków owadobójczych (link do artykułu http://www.prisonplanet.pl/nauka_i_technol...iu,p1411699057) Drugim powodem może być genetycznie modyfikowana żywność która jest zagrożeniem nie tylko dla ludzi ale i również dla innych organizmów żywych. Nie chce się spierać kto ma rację, uważam że warto również na te przyczyny zwrócić uwagę i w między czasie usuwać te przyczyny i opracowywać wynalazek.. Starać się usunąć te przyczyny gdyż zagrażają nie tylko owadom ale również ludziom jeśli są stosowane opryski z herbicydów oraz pestycydów(spryskiwana żywność jest silnie toksyczna). Jeśli chodzi o człowieka (wielu nie będzie się ze mną zgadzać) to człowiek jest roślinożerny. Nie mięsożerny ani wszystkożerny ,jeśli chodzi o człowieka jego układ pokarmowy jest dostosowany do jedzenia roślinnego gdyż ma długi układ pokarmowy (długie jelita) jak również inne zwierzęta roślinożerne. Jak wiemy zwierzęta roślinożerne są najsilniejsze na świecie. Mięsożerne zwierzęta mają krótki układ pokarmowy dzięki czemu mięso nie gnije w środku. Jeśli chodzi o wynalazek czuję że będzie tam zastosowana między innymi nanotechnologia oraz wiele innych dziedzin nauki. Nawet już teraz są obecne drony imitujące owady. Szczerze uważam że ten wynalazek( może tymczasowo dać rozwiązanie ale na pewno nie na dłuższą metę) może nie rozwiązać przyczyny gdyż żadna maszyna nie zastąpi matki natury i tutaj chyba każdy się ze mną zgodzi. Uważam że rozwiązanie przyczyny problemu da wiele więcej. Chociaż trzymam kciuki za wynalazek. Szczerze polecam zainteresowanie święta geometrią która pozwoli ulepszyć wynalazek. Cały naturalny świat jest na tej geometrii oparty (link do wprowadzenia w temat https://www.youtube.com/watch?v=Fk8m3Ew4YPk) . Powrót do natury pomoże o wiele lepiej. Przepraszam za offtop ale również chciałem się odnieść do tych kwestii gdyż uważam że one są ważne. Edytowane 14 Sierpnia 2015 przez adam69691 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stapeliowaty Napisano 14 Sierpnia 2015 Share Napisano 14 Sierpnia 2015 (edytowane) Starać się usunąć te przyczyny gdyż zagrażają nie tylko owadom ale również ludziom jeśli są stosowane opryski z herbicydów oraz pestycydów(spryskiwana żywność jest silnie toksyczna). Po to się wprowadza okres karencji żeby jedzenie było nietoksyczne. Jak wiemy zwierzęta roślinożerne są najsilniejsze na świecie. Dlaczego wypowiadasz w liczbie mnogiej? Które zwierzęta? Czy to nie jest zbyt ogólne twierdzenie? Proszę o źródło. Drugim powodem może być genetycznie modyfikowana żywność która jest zagrożeniem nie tylko dla ludzi ale i również dla innych organizmów żywych. Jeśli chodzi o człowieka (wielu nie będzie się ze mną zgadzać) to człowiek jest roślinożerny. Nie mięsożerny ani wszystkożerny ,jeśli chodzi o człowieka jego układ pokarmowy jest dostosowany do jedzenia roślinnego gdyż ma długi układ pokarmowy (długie jelita) jak również inne zwierzęta roślinożerne. Mięsożerne zwierzęta mają krótki układ pokarmowy dzięki czemu mięso nie gnije w środku. Skąd takie rewelacje? Prosiłbym żebyś poparł swoje tezy jakimiś wiarygodnymi źródłami. Edytowane 14 Sierpnia 2015 przez Stapeliowaty Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 14 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2015 Też brakuje mi w wypowiedzi kolegi Adama jakiś wiarygodnych źródeł. Szczerze, argumenty te w ogole mnie nie przekonują. Nistety zą to tylko puste slogany, np. O tym, że nic nie zastąpi matki natury. Po to są wynalazki, żeby czasami jej pomóc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 14 Sierpnia 2015 Share Napisano 14 Sierpnia 2015 (edytowane) Proszę źródła podam ale warto poszukać samemu i nabyć wiedze która uratuję życie. Podam kilka przykładowych linków które znalazłem po kilku minutach szukania. Tego jest pełno w internecie. Od razu mówię że nie oglądam telewizji ani radia gdyż oni tam kłamią(piorą mózgi). Sam szukam wiedzy na własną rękę i byłem w szoku jakie kłamstwo nam sprzedają . Tak naprawdę alternatywna wiedza to właściwa wiedza. Gdyż To co nam się mówi to jeden wielki kit(mainstream). Nie wierzcie mi sami sprawdźcie i poszukajcie informacji jak jest naprawdę. Jeśli chodzi o raka on jest w 100 % uleczalny i tutaj polecam wykłady Jerzego Zięby. W tzw mainstremie tego nie znajdziecie. Oni tą wiedze będą oczerniać i wyśmiewać bo jest dla nich zagrożeniem. Zawsze warto być otwartym na nową wiedzę.. Ja nie zamierzam nikogo przekonywać bo to nie o to w tym chodzi. Tylko o to by pomóc. CYTATStarać się usunąć te przyczyny gdyż zagrażają nie tylko owadom ale również ludziom jeśli są stosowane opryski z herbicydów oraz pestycydów(spryskiwana żywność jest silnie toksyczna). Po to się wprowadza okres karencji żeby jedzenie było nietoksyczne. Niestety ale i tak na jedzeniu zostają te toksyny , wystarczy spojrzeć na owoce i warzywa kupowane. http://blog.rodziceprzyszlosci.pl/2015/05/...i-ekologicznej/ http://stressfree.pl/pestycydy-trucizna-ktora-jemy-co-dzien/ Oczyszczanie warzyw i owoców z toksyn CYTATJak wiemy zwierzęta roślinożerne są najsilniejsze na świecie. Dlaczego wypowiadasz w liczbie mnogiej? Które zwierzęta? Czy to nie jest zbyt ogólne twierdzenie? Proszę o źródło. Przedstawię jedno zwierze które jest najsilniejsze a jest nim słoń. CYTATDrugim powodem może być genetycznie modyfikowana żywność która jest zagrożeniem nie tylko dla ludzi ale i również dla innych organizmów żywych. Gmo przyczynia się do powstawiania nowotworów. http://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/szczury-...oruja-nowotwory http://www.radiownet.pl/publikacje/masowe-...po-zywieniu-gmo http://3obieg.pl/tam-gdzie-gmo-rak-wystepuje-2-razy-czesciej CYTATJeśli chodzi o człowieka (wielu nie będzie się ze mną zgadzać) to człowiek jest roślinożerny. Nie mięsożerny ani wszystkożerny ,jeśli chodzi o człowieka jego układ pokarmowy jest dostosowany do jedzenia roślinnego gdyż ma długi układ pokarmowy (długie jelita) jak również inne zwierzęta roślinożerne. http://food-forum.pl/mit-bialka-jaka-nature-ma-czlowiek/ CYTATMięsożerne zwierzęta mają krótki układ pokarmowy dzięki czemu mięso nie gnije w środku. To nie są rewelacje ale fakty które wychodzą na światło dzienne. Zrób eksperyment połóż na 30 min jabłko na słońcu oraz mięso i zobacz co się stanie. Wtedy będziesz miał odpowiedź co się dzieje w jelitach:) Skąd takie rewelacje? Prosiłbym żebyś poparł swoje tezy jakimiś wiarygodnymi źródłami. Też brakuje mi w wypowiedzi kolegi Adama jakiś wiarygodnych źródeł. Szczerze, argumenty te w ogole mnie nie przekonują. Nistety zą to tylko puste slogany, np. O tym, że nic nie zastąpi matki natury. Po to są wynalazki, żeby czasami jej pomóc Każdy inaczej odbiera ja uważam inaczej ale kto będzie chciał znaleźć ten znajdzie. Faktem jest że nic nie zastąpi natury gdyż dzięki niej żyjemy. Jeśli nie ona to by nas nie było . Człowiek niszczy ta planetę i trzeba mieć tego świadomość. O to chodzi żeby o nią zadbać i być zadowolonym tym co ona nam ofiaruje. Natura doskonale sobie radziła bez tych wszystkich syntetyków,chemii , niszczącej technologi które tak naprawdę niszczy wszystko na tej planecie. Tak naprawdę naturalne i proste rozwiązania są najlepsze. Nie tak dawno(100-200lat) było wszystko czyste i można było pić wodę z każdego miejsca oraz jeść wszystko. Teraz wszystko jest skażone. Przez kogo? Człowieka. Jeśli o nią zadbamy to te wszystkie problemy znikną nie od razu ale w końcu powróci do harmonii. Edytowane 14 Sierpnia 2015 przez adam69691 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 14 Sierpnia 2015 Share Napisano 14 Sierpnia 2015 Tego jest pełno w internecie. Od razu mówię że nie oglądam telewizji ani radia gdyż oni tam kłamią(piorą mózgi). Uważasz że w internecie tego nie robią? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stapeliowaty Napisano 14 Sierpnia 2015 Share Napisano 14 Sierpnia 2015 blog.rodziceprzyszlosci.pl, stressfree.pl, youtube, zmianynaziemi.pl, radiownet.pl, 3obieg.pl, food-forum.pl to NIE są wiarygodne źródła, proszę o odrobinę krytycznego myślenia. Nie wszystko co jest napisane w internecie jest prawdą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 14 Sierpnia 2015 Share Napisano 14 Sierpnia 2015 (edytowane) W internecie też jest manipulacja ale trzeba wiedzieć gdzie szukać. Trzeba przede wszystkim odróżnić prawdę od fałszu. Ten kto będzie chciał się czepiać będzie to robić dlatego nie przejmuje się tym. Nie okładka(opakowanie) jest ważne tylko środek(wiedza). Ta wiedza mi pomogła i wielu innym tez i to są fakty. Wybacz ale dla mnie jest to wiarygodne gdyż sprawdziłem. Nie wszystko ale w większości tak. Zachęcam do samodzielnego szukania na własna rękę. Edytowane 14 Sierpnia 2015 przez adam69691 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stapeliowaty Napisano 14 Sierpnia 2015 Share Napisano 14 Sierpnia 2015 Trzeba przede wszystkim odróżnić prawdę od fałszu. Doprawdy ironiczne. Kończę dyskusję, bo marnuję swój i Twój czas. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 14 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2015 Ktoś coś jeszcze? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 14 Sierpnia 2015 Share Napisano 14 Sierpnia 2015 Osobiście uważam, że pomysł fajny i potrzebny, ale obawiałabym się o koszty zakupu i używania takiej pszczoły z czym wiąże się też wzrost kosztów produktu. Czy nie taniej byłoby zainwestować w odrodzenie populacji pszczół ? Oglądałam ok. rok temu progam o problemie pszczół w Ameryce i faktycznie sytuacja nie wygląda ciekawie. Tam dodatkowym problemem były pszczoły afrykańskie co pogłębiło problem. Jeśli chodzi o Polskę to państwo powinno zadbać o o tego typu sprawy jak ochrona, jakieś programy odrodzenia populacji. Nie powiem, bo u mnie w mieście w samym centrum na bulwarach są dwa ule - hotele dla pszczół Widać, że coś się dzieje Myślę, że populacja może się odrodzić, ale sama tego nie zrobi - to ludzie muszą podjąć jakieś wieksze kroki w tym kierunku. Co do samego wynalazku zastanawia mnie też jego precyzyjność. Nie znam się na kwiatach rzepaku i innych roślin aż tak dobrze, ale ja nie mogę czasami dobrze kwiatka tłustosza zapylić a co dopiero maszyna Rozumiem, że te kwestie muszą zostać dobrze doprecyzowane....bo co po maszynie która zapyli tylko 10-15% plonów ? Ręczne zapylanie jest tutaj bezkonkurencyjne. Ogóle sam projekt jest ciekawy i na pewno godny wprowadzenia w życie, ale powinien być traktowany raczej jako pomoc i ratunek w ciężkich czasach, niż jako substytut pszczoły. Je trzeba przede wszystkim ratować, to chyba nie podlega dyskusji. A co z innymi roślinami ? Nie samym rzepakiem człowiek żyje..co z drzewami owocowymi itd...? O sceptyczne nastawienie społeczeństwa aż tak bym się nie bała. Akurat sam proces zapylanie nie jest inwazyjny dla rośliny a przede wszystkim nie ingeruje się w DNA rośliny tak jak w przypadku GMO. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scavell Napisano 15 Sierpnia 2015 Share Napisano 15 Sierpnia 2015 Sprawa ingerowania (czy to niszczenia czy pomagania) jest śliska, trudno jednoznacznie określić coś jako biało lub czarne. Każdy z nas ma swoją moralność i potrafi sam ustosunkować się do pewnych rzeczy sluchając siebie i swojego "sumienia". Sprawą bezsprzeczną jest to, że wplywamy w ogromnym stopniu na środowisko. Człowiek to tylko istota roślinożerna - osobiście to stwierdzenie wkładam między bajki, bo gdyby nie pokarm mięsny dalej byśmy skakli po drzewach. Odnosząc się do źródeł... internet, a zwlaszcza blogi czy takie strony to jeszcze większe zakłamanie niż telewizja, telewizje ktoś kontroluje, a na blogu można napisać wszystko w róznym świetle (m. in. znany eksperyment społeczny z dihydrogen monoxide). Sprawa przywrócenia pszczoły, o której wspomina biedronka może się udać. Widać efekty np przywrócenia populacji żubra czy też wilka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi