matio Napisano 14 Sierpnia 2015 Share Napisano 14 Sierpnia 2015 (edytowane) Ostatnimi czasy(od jakiegoś miesiąca) madagascariensis i regia mają jakąs dziwną tendencję do usychania i nie za bardzo wiem co może być przyczyną. Pomimo tego, że nowe listki wyrastają, poprzednie usychają w dość szybkim tempie. Dodam, że pozostałe drosery rosną w takich samych warunkach i nic im się nie dzieje. Podłoże: sphagnum + perlit, podlewane co drugi-trzeci dzień, przy obecnych upałach nawet codziennie. Czy ma ktoś jakiś pomysł co może im dolegać? https://www.imageupload.co.uk/image/ZnWn https://www.imageupload.co.uk/image/ZnWt https://www.imageupload.co.uk/image/ZnWw https://www.imageupload.co.uk/image/ZnWG https://www.imageupload.co.uk/image/ZnWI Edytowane 14 Sierpnia 2015 przez matio Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 14 Sierpnia 2015 Share Napisano 14 Sierpnia 2015 Usychanie może wyglądać różnie, przypuszczam że to o czym mówisz jest normalne. Najlepiej wstaw zdjęcie. Po co te rosiczki trzymać w sphagnum i perlicie? Moje rosną w samym torfie i mają się świetnie. Powiedz jeszcze gdzie je trzymasz? Gdzieś na zewnątrz czy może w domu? Jak z wilgotnością powietrza? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matio Napisano 14 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2015 Usychanie może wyglądać różnie, przypuszczam że to o czym mówisz jest normalne. Najlepiej wstaw zdjęcie. Po co te rosiczki trzymać w sphagnum i perlicie? Moje rosną w samym torfie i mają się świetnie. Powiedz jeszcze gdzie je trzymasz? Gdzieś na zewnątrz czy może w domu? Jak z wilgotnością powietrza? Dodałem zdjęcia, coś nie załadowały się przy pierwszym razie. Normalne to chyba nie jest bo jedna madagascariensis już całkiem uschła. Jedna zakwita ale obawiam się, że nie dożyje końca kwitnienia Stoją niestety na południowo-zachodnim oknie. Trzymane są w domu. Jeżeli chodzi o wilgotność to hmm ciężko mi stwierdzić, raczej normalna "pokojowa". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 14 Sierpnia 2015 Share Napisano 14 Sierpnia 2015 Rozumiem, niestety nie widzę tych zdjęć. Jak otwieram w nowej karcie to jest tylko nazwa zdjęcia i że wysłano 57minut temu. Twój opis pasuje mi do moich niektórych rosiczek. Czasami jakaś roślina z doniczki gdzie jest ich wiele postanowi sobie uschnąć. Nie mam pojęcia czemu. Zaobserwowałam coś takiego u D. natalensis, D. admirabilis, D. spatulata, D. aliciae. Jeżeli to jest to o czym myślę to niestety nie mogę Ci pomóc. Ale mimo wszystko chciałabym zobaczyć zdjęcia, dasz radę wrzucić je jeszcze raz? Może w inne miejsce? Jeśli chcesz możesz oberwać listek madagascariensis i rozmnożyć rosiczkę, bo być może niedługo Ci uschnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 14 Sierpnia 2015 Share Napisano 14 Sierpnia 2015 Uschła czy nie, nie wyciągaj i nie przesadzaj. Te rośliny odbijają z korzeni. Mi całkowicie coś szlak trafił 6 madagaskarskich w zeszłym roku na początek zimy, a teraz odbijają. Swoją drogą ten typ tak ma, że czasem bez wyraźnego powodu zamiera. Ale nie należy ich wywalać ani się tym zbyt przejmować. Mi po ponad pół roku odbiły z podłoża gdzie teraz jest adelae aż się zdziwiłem, bo już dawno wypisałem je z listy roślin Z regią jest podobnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matio Napisano 14 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2015 Rozumiem, niestety nie widzę tych zdjęć. Jak otwieram w nowej karcie to jest tylko nazwa zdjęcia i że wysłano 57minut temu. Twój opis pasuje mi do moich niektórych rosiczek. Czasami jakaś roślina z doniczki gdzie jest ich wiele postanowi sobie uschnąć. Nie mam pojęcia czemu. Zaobserwowałam coś takiego u D. natalensis, D. admirabilis, D. spatulata, D. aliciae. Jeżeli to jest to o czym myślę to niestety nie mogę Ci pomóc. Ale mimo wszystko chciałabym zobaczyć zdjęcia, dasz radę wrzucić je jeszcze raz? Może w inne miejsce? Jeśli chcesz możesz oberwać listek madagascariensis i rozmnożyć rosiczkę, bo być może niedługo Ci uschnie. Wrzuciłęm zdjęcia w inne miejsce, może tym razem się uda Może faktycznie spróbuję rozmnożyć, chociaż widzę że malutkie odbijają od gleby ale też wyglądają jakby już powoli usychały Uschła czy nie, nie wyciągaj i nie przesadzaj. Te rośliny odbijają z korzeni. Mi całkowicie coś szlak trafił 6 madagaskarskich w zeszłym roku na początek zimy, a teraz odbijają. Swoją drogą ten typ tak ma, że czasem bez wyraźnego powodu zamiera. Ale nie należy ich wywalać ani się tym zbyt przejmować. Mi po ponad pół roku odbiły z podłoża gdzie teraz jest adelae aż się zdziwiłem, bo już dawno wypisałem je z listy roślin Z regią jest podobnie. Czytałem właśnie, że są to kapryśne roślinki ale nie sądziłem, że wszystkie się na mnie obrażą Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 14 Sierpnia 2015 Share Napisano 14 Sierpnia 2015 Szczerze mówiąc ten torfowiec wygląda mi dość sucho...podlewasz je od góry czy przez podsiąkanie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matio Napisano 14 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2015 Szczerze mówiąc ten torfowiec wygląda mi dość sucho...podlewasz je od góry czy przez podsiąkanie? Przez podsiąkanie. Podłoże nie jest suche jak się go dotknie jedynie pojedyncze "włókna", które są na wierzchu mogą wydawać się suche. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 14 Sierpnia 2015 Share Napisano 14 Sierpnia 2015 W takim razie w porzadku, ale jest opcja, że takie podłoże im nie pasuje. Co do regii to tak źle nie wygląda, moja nigdy nie ma więcej niż 4-6 liści na raz. Poucinaj te stare ususzone najlepiej. No chyba, że miała dużo i nagle wszystkie zaczęły czernieć. Co do madagaskarki to tak jak pisali poprzednicy - najpewniej odbije od korzenia nawet jak teraz zetniesz przy podłożu. Osobiście przesadziłabym je do trofu ze żwirkiem... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 14 Sierpnia 2015 Share Napisano 14 Sierpnia 2015 Dzięki za wstawienie zdjęć! Tak madagascariensis też mi odbiła kiedyś z korzonka. Wydaje mi się że chyba powinieneś zrobić tak jak biedronka napisała. Jeśli nie masz żwirku to sam torf powinien wystarczyć, u mnie to im odpowiada. Może im się poprawi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myself Napisano 15 Sierpnia 2015 Share Napisano 15 Sierpnia 2015 (edytowane) Jednej z moich regii (dwie w tej samej doniczce, druga to okaz zdrowia) też czerniały liście. Najpierw najstarsze, potem również te młode, jeszcze nie rozwinięte. Czernienie zaczęło się odkąd rosiczka wytworzyła nowe stożki wzrostu, ścięłam ją tuż nad nimi. Roślinka wytworzyła z nich 7 nowych pędów z soczyście zielonymi liśćmi, rośnie w szalonym tempie. Może zobacz czy Twoja regia pod najstarszymi liśćmi nie ma "guzków". Jesteś pewien, że w podłożu nie zalęgły się jakieś niesympatyczne stworzonka? U mnie przy częstym podlewaniu zaraz pojawiają się ziemiórki, więc lekko podsuszam podłoże. Też myślę, że powinieneś je przesadzić do torfu. Edytowane 15 Sierpnia 2015 przez myself Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matio Napisano 16 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2015 Jednej z moich regii (dwie w tej samej doniczce, druga to okaz zdrowia) też czerniały liście. Najpierw najstarsze, potem również te młode, jeszcze nie rozwinięte. Czernienie zaczęło się odkąd rosiczka wytworzyła nowe stożki wzrostu, ścięłam ją tuż nad nimi. Roślinka wytworzyła z nich 7 nowych pędów z soczyście zielonymi liśćmi, rośnie w szalonym tempie. Może zobacz czy Twoja regia pod najstarszymi liśćmi nie ma "guzków". Jesteś pewien, że w podłożu nie zalęgły się jakieś niesympatyczne stworzonka? U mnie przy częstym podlewaniu zaraz pojawiają się ziemiórki, więc lekko podsuszam podłoże. Też myślę, że powinieneś je przesadzić do torfu. "Guzków" wsumie żadnych nie ma. Stworzonek również żadnych nie widać gołym okiem, chyba, że dziady gdzieś się chowają Może faktycznie je przesadzę. Trochę jestem zaskoczony bo pozostałe roślinki bardzo dobrze rosną w sphagnumie i nie wiem dlaczego akurat te tak wybrzydzają Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi