maciek0421 Napisano 15 Sierpnia 2015 Share Napisano 15 Sierpnia 2015 Hej, Niedawno w kilku doniczkach pojawiły mi się takie małe brązowo-żółte kawałki. Wiecie co to może być? Z roślinami nic się nie dzieje, ale lepiej dmuchać na zimne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 15 Sierpnia 2015 Share Napisano 15 Sierpnia 2015 Zdjęcie trochę niewyraźne, ale wygląda mi to na wykwity soli. Jeżeli używasz wody demineralizowanej lub deszczowej może to być wina złej jakości torfu. Rośliny dla pewności bym przesadził. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 15 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2015 Zdjęcie trochę niewyraźne, ale wygląda mi to na wykwity soli. Jeżeli używasz wody demineralizowanej lub deszczowej może to być wina złej jakości torfu. Rośliny dla pewności bym przesadził. To na 100% nie wykwity. Podlewam rośliny tylko wodą demineralizowaną i używam wysokiej jakości torfu. Poza tym wykwity są trochę inne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 15 Sierpnia 2015 Share Napisano 15 Sierpnia 2015 Jakaś grzybnia na moje oko. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
you-know Napisano 15 Sierpnia 2015 Share Napisano 15 Sierpnia 2015 Ja sie sklaniam ku temu ze to wykwity soli Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 15 Sierpnia 2015 Share Napisano 15 Sierpnia 2015 A próbowałeś to zebrać i rozkruszyć? Wygląd wykwitów może zależeć od substancji wykwitającej, nie wszystko krystalizuje się tak samo. Za wykwitami przemawia to, że te "twory" występują w miejscach charakterystycznych dla wykwitów. Czy mógłbyś powiedzieć jakiego torfu używasz i pokazać jak wygląda? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 15 Sierpnia 2015 Share Napisano 15 Sierpnia 2015 Związki żelaza tak się objawiają np po podlaniu wodą z rzeki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 15 Sierpnia 2015 Share Napisano 15 Sierpnia 2015 Ja również głosuję że to są wykwity Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 15 Sierpnia 2015 Share Napisano 15 Sierpnia 2015 Akurat kolor pochodzi prawdopodobnie od kwasów humusowych zawartych w torfie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 15 Sierpnia 2015 Share Napisano 15 Sierpnia 2015 (edytowane) http://www.rosliny-owadozerne.pl/Plesn-grzyby-t12609.html Temat podobny dawno dawno temu. Co do przyczyny jeśli używasz wody demineralizowanej to pewnie wina słabego torfu. Pewność była by gdybyś powiedział co to za torf i dał jego zdjęcie. Edytowane 15 Sierpnia 2015 przez tracer274 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi