Skocz do zawartości

Zdjęcia - mój sposób na czarne tło.

Hesperyda

Rekomendowane odpowiedzi

Wiele osób pisało do mnie z pytaniem jak ja to robię, że na moich zdjęciach jest takie fajne czarne tło. Odpisanie na taką wiadomość zawsze zabiera sporo czasu, w związku z tym postanowiłam napisać mini poradnik. Nie jestem żadnym fotografem, nie przeczytałam ani jednej książki na ten temat. Być może to co przedstawię będzie bardzo nieprofesjonalne, po prostu lubię robić zdjęcia roślinom i cieszyć się nimi :)

Wszystkie swoje zdjęcia robię aparatem Canon PowerShot SX50 HS w trybie Av.

Do zrobienia wyraźnego zdjęcia z czarnym tłem potrzeba:

- dostępu do bezpośredniego światła słonecznego

- coś czarnego: kartka, materiał

- oczywiście aparat :D

Tak wygląda moje miejsce w którym robię zdjęcia. Zazwyczaj po godzinie 13 nie ma już tam tej jasnej plamy. Przymocowałam kartkę w ten sposób żeby mogła mi służyć jako tło, oraz aby sama sobie robiła cień- jest zgięta. Dzięki temu czerń jest mocniejsza. Na zdjęciu poniżej ostrość jest ustawiona na kartkę.

20622443552_65a206c3fb_b.jpg

A tutaj na jasną plamę:

20623253012_d2b28e8a84_b.jpg

Właśnie tą magię wykorzystamy.

Często się zdarza że roślina którą fotografujemy cały czas jest prześwietlona. Z pomocą przychodzi mi kompensacja ekspozycji. Na aparacie to jest ten przycisk:

20444349518_8f88988606_b.jpg

Zrobiłam dwa zdjęcia żeby zobrazować co mam na myśli mówiąc za jasne:

20011471533_c5bb6eab1a_b.jpg

A tu po użyciu wspomnianej funkcji:

20639024851_7fc3bcd75b_b.jpg

Zdjęcie powyżej mimo wszystko nie wygląda dobrze (teraz jest za ciemne :D mój błąd źle ustawiłam). Niestety światło jest od tyłu. Ostatnio bardziej zaczęłam się zastanawiać jak rozwiązać mój problem. Kwiatek wygląda beznadziejnie taki oświetlony od tyłu. Na razie nie mam pomysłu co z tym zrobić.

Teraz jeśli chcemy zrobić zdjęcie, ustawiamy roślinę w bezpośrednim słońcu:

20632362165_c49fe8fb54_b.jpg

Jeśli ustawimy ostrość na kartkę:

20011947113_778be4f832_b.jpg

A na roślinkę:

20445168148_d2d464b70a_b.jpg

To już prawie to o co nam chodziło. Źle zrobiłam że aż tyle doniczki tam widać. Po obcięciu doniczki oraz ustawieniu kontrastu w gimpie na 5 dostajemy takie zdjęcie:

20606917926_e808716777_b.jpg

Oczywiście da się zrobić idealne zdjęcie nie używając kontrastu, tylko czasami jest to dość trudne, to zależy między innymi od formy rośliny. Jak do tej pory najłatwiej było mi zrobić zdjęcie tłustoszom na idealnie czarnym tle. Mam nadzieję że poradnik nie jest zbyt infantylny i się przyda. Nigdy nie próbowałam robić takich zdjęć aparatem w komórce ale myślę że jest to możliwe. Zachęcam do eksperymentowania :)

Odnośnik do odpowiedzi

No i przepiękny poradniczek! O jego przydatności świadczy ilość "thanksów", choć szkoda że w pewnym stopniu zastąpiły komentarze. Dodam ze swojej strony, że przy fotografowaniu w trybie makro, warto wiedzieć, że istnieje funkcja ustawienia ostrości w wybranej przez siebie części zdjęcia (np. w przypadku gdy chcemy zrobić zdjęcie kwiatu na tle rośliny, a naszą wizją jest, by kwiat nie był po środku). W większości aparatów ten przycisk znajduję się tutaj - zaznaczony na czerwono:

post-6601-1439800547_thumb.jpg

Po jego naciśnięciu pojawi się kwadracik lub kółeczko, którym się steruje używając pozycji góra-dół i lewo-prawo. Dzięki temu "zfocusujemy"/ wyostrzymy część zdjęcia jaką tylko chcemy. (u Ciebie chyba ten przycisk znajduje się gdzie indziej :P).

Natomiast co do telefonów komórkowych, istnieje szereg aplikacji, do robienia naprawdę dobrych zdjęć, jednak ważnym elementem jest tu światło - bez niego zdjęcia dostają "pikselozy" i są nieczytelne. Polecam program "lupa" dzięki jego bardzo, bardzo mocnemu przybliżeniu, można podziwiać poszczególne krople rosiczek.

Pozdrawiam serdecznie

KR

Odnośnik do odpowiedzi

Krople dzięki za uzupełnienie! Używam tej funkcji ale zupełnie o tym zapomniałam :D Za nią u mnie odpowiada przycisk pod nagrywaniem obok śmietniczka :) Często jej używam, jest naprawdę bardzo przydatna! Z kolei tym po środku co zaznaczyłeś na czerwono ustawiam balans bieli i szereg opcji typu sepia, mocniejsze kolory itp.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja akurat robię zdjęcia w trybie P lub A, dobierając wartość przysłony jaka mi potrzebna (im mniejsza wartość tym mniejsza głębia ostrości). Do tego pomiar ostrości jest 1-punktowy na środku kadru i co ważne - pomiar światła także punktowy (u mnie to jest Photometry -> Spot). Czyli aparat dobierając jasność zdjęcia nie mierzy jej na roślince i tle obok, a jedynie na roślinie. Oczywiście ewentualne błędy koryguję korektą ekspozycji, żeby nie było przepaleń na jasnych elementach rośliny. Potem jedynie lekkie rozjaśnienie i kontrast w programie graficznym. Słowem - totalna amatorka :)

Stanowisko jak na zdjęciu poniżej. Czarna tkanina rozpięta na ramce od starej moskitiery, stołeczek i statyw. Ponieważ światło mam jedynie z lewej strony rośliny, z prawej stawiam lustro i doświetlam prawą stronę i nieco przód. Ale pod takim i w takiej odległości od tła, by go zbytnio nie oświetlić.

post-2119-1439807374_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi