Skocz do zawartości

Windows 10

karaluch

Rekomendowane odpowiedzi

Cały czas korzystałem z windowsa 8.1 i byłem bardzo zadowolony, głównie dzięki płynności działania. Teraz zainstalowałem 10 i wrażenie jest bardzo podobne :) Dodali pasek start, wiec to też można zaliczyć jako duży plus. Ogólnie bardzo polecam. Jedyne co, to nie wiem jak system zachowuje się na zwykłym dysku. Mam SSD i to też w dużym stopniu wpływa na płynność.

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Win.10 inwigiluje system w poszukiwaniu skrakowanych programów.

No i nie uważam tego za problem. Ba blokadę pirackich programów powinni wprowadzić już wieki temu. I zamiast słowa inwigiluje wskazał bym tu słowo skanuje. Większym powodem do zmartwienia jest to że w licencji 10 jest zapis że microsoft może w razie "wyższej konieczności" szpiegować użytkownika systemu, przeglądać jego pocztę oraz szperać w plikach jeśli będą ku temu wskazania, a tak oprócz tego znajomy informatyk twierdzi że 10 jest bardzo udanym systemem. Lepsza od 7 i nie ma takiego "skopanego" GUI jak 8. Jest tylko bolączka że dużo programów nie działa poprawnie na 10 ale z czasem się to zmieni.

Odnośnik do odpowiedzi

A ja wam powiem tak. Miałem 8.1, zainstalowałem sobie 10, wszystko pięknie ładnie, 12 godzin popracowałem na tym systemie. Wieczorem nie mogłem wyłączyć kompa z systemu więc zrobiłem to z guzika. Następnego dnia nie dało się kompa włączyć, najpierw błąd powodował antywirus (Comodo), ale po usunięciu tego błędu, system nadal się nie włączał, nie działał tryb awaryjny ani żadna opcja przywracania, niestety nie miałem zrobionej kopii partycji bo niedawno wymieniałem dysk, a przecież W10 to "najlepszy dotychczas", więc co mogło pójść nie tak. 6 dni się mordowałem z kompem, aż w końcu wyczyściłem dysk do zera i postawiłem system od nowa. Dziś do mnie przyszedł dysk zewnętrzny, więc zanim ponownie zaktualizuję to zrobię kopię zapasową. Generalnie to słyszałem o podobnych problemach u innych osób, u mojego sąsiada system padł przez samą aktualizacje, która miała przygotować ósemkę pod W10.

Nie mniej moje wrażenia z pracy na 10 były bardzo dobre, system działał gładko. Nie widziałem jeszcze żeby programy na windowsie uruchamiały się tak szybko. Także mam nadzieję, że MS poprawi ten system, bo od wypuszczenia tego systemu wyszły już chyba 2 service packi, więc doszlifowany to on nie był. Jak wyżej było wspomniane, nie wszystkie programy jeszcze na 10 działają, więc to też jest jednym z powodów, dla którego zostanę jeszcze na 8.1, u mnie po aktualizacji nie działał Adobe Reader i Speccy, innych nie miałem potrzeby uruchamiać, więc nie wiem jak z resztą.

Odnośnik do odpowiedzi

To jest właśnie główna bolączka Microsoftu. Zamiast dopracować coś do końca wypuszczają półprodukty do testowania przez użytkowników, po czym puszczają service packi jeden po drugim.

Co do wyglądu - ani 8mka ani z tego co widzę 10tka mi nie leży, bardziej by się to nadawało na smartfona. Kwestie działania akapit wyżej.

Odnośnik do odpowiedzi

Inwigiluje i można spodziewać się z rana przedstawicieli służb państwowych w przypadku posiadania nielegalnych plików. :)

Inwigilacja są to czynności które zawierają śledzenie, podsłuchiwanie itp itd. Same skanowanie nim nie jest. W skanowaniu program ma wprowadzone dane czego ma szukać i porównuje wyniki z tym co wprowadzono mu jako wzorzec. Jak znajdzie wynik pasujący do wzorca to wtedy wykonuje proces np blokowanie dostępu do aplikacji lub tym podobnych. Dodatkowo nie spodziewaj się w takim wypadku następnego dnia a nawet w najbliższym tygodniu jakiegokolwiek policjanta lub urzędnika. Raczej za miesiąc lub dwa przyjdzie ci wezwanie do zapłaty kary od prywatnej firmy której Microsoft da cynk że taka i taka osoba miała nie legalne oprogramowanie. Nie można nazwać skanowania inwigilacją w tym wypadku bo użytkownik świadomie zgodził się na warunki. I tak na koniec prosta zasada ktoś nie chce być podglądany lub chce korzystać z piratów (czego nie pochwalam bo to zwykła kradzież taka jak każda inna) nie używaj W10, a jak użytkownik zgadza się na warunki licencji to musi wiedzieć co może a czego nie może i co mogą zrobić mu.

Odnośnik do odpowiedzi

Win.10 inwigiluje system w poszukiwaniu skrakowanych programów.

A co masz jakieś nielegalne programy? Podziel się z nami tą informacją ^_^

Moim zdaniem się nie pali by go już instalować. System nie jest gotowy i to jest fakt. Ja tam wolę poczekać a nawet nie wiem czy kiedyś zainstaluję. Mam kupiony 8.1 i jestem zadowolony. Jak będzie skończony ten Win10 to tak powiedzmy w przyszłym roku sobie zainstaluję o ile zmieni to wydajność mojego komputera na lepsze. Poza tym za dużo tam narzucają swojej woli, choć nie mam nic do ukrycia i pewnie to samo jest w win 8 to i tak nie robi to dobrego wrażenia. Jedyny plus to dla graczy że niby nowszy direct i odciąża grafikę i w ogóle WOW. Ale to sobie poczekam do przyszłego roku i posłucham sobie opinii :)

Odnośnik do odpowiedzi

... w licencji 10 jest zapis że microsoft może w razie "wyższej konieczności" szpiegować użytkownika systemu,

przeglądać jego pocztę oraz szperać w plikach jeśli będą ku temu wskazania...

Skąd masz to info? Mógłbyś dać screena licencji z tym zapisem?

Odnośnik do odpowiedzi

No wydaje mi się, że wydajność na Win10 powinna być jak na żadnym innym windowsie, w końcu to ma być system działający zarówno na kompach, tabletach, xbox'ach i telefonach, więc musi być lekki. Mi się rzuciło w oczy to, że programy błyskawicznie się uruchamiają i sprawnie działają. Fajna jest możliwość tworzenia wirtualnych pulpitów i podziału okienka między cztery okna - tego mi brakowało kiedy pisałem pracę licencjacką. Reszty bajerów będą mogli doświadczyć ludzie którzy mają inne sprzęty na windowsie, ja mam jeszcze telefon i jestem ciekaw jak to będzie wyglądać. Super moim zdaniem jest możliwość przełączenia gry z xbox na kompa i na nim grać, podczas gdy jednocześnie z xboxa na telewizorze leci jakiś program tv, albo granie w dwójkę w grę z xboxa kiedy jedna osoba gra na telewizorze, a druga na kompie - w wyścigowych czy strzelankach to się przyda.

Dla tych co jeszcze nie zaktualizowali dodam, że po instalacji 10 jest miesiąc na powrót do pierwotnego systemu. Problemem jest to, że dziesiątka zmienia logistykę dysku twardego przez dodanie własnych partycji systemowych co skutkuje tym, że opcje przywracania nie działają - to mnie pogrzebało właśnie. W trakcie tych 30 dni od instalacji 10 na komputerze jest przechowywany w folderze Windows.old stary system, po 30 dniach zostanie on usunięty i jeśli komuś jednak zachce się potem powrotu, to będzie musiał stawiać system od nowa.

Kolejną rzeczą jest też, że klucze do win 7/8/8.1, które macie w biosie/na naklejce/płycie nie aktywują Windowsa 10. Jeżeli będziecie mieli potrzebę sformatować dysk, to nie możecie zainstalować 10 i aktywować jej posiadanym kluczem. Musicie zainstalować system natywny, przejść przez setki aktualizacji do momentu, aż będzie można zaktualizować go do 10.

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie windowsy (od 98) mają oprogramowanie spyware, a ludziki za to płacą. Aż się boję co dadzą za darmo w 10 ;_;

A, za darmo jest teraz, kiedy może zablokować kompa na amen (czytaj: jesteś testerem), wątpię, że później też będzie za darmo

Ps odznaczenie jakiegoś okienka to zmniejszenie szpiegowania najprawdopodobniej o 1%

Edytowane przez mrDIIL
Odnośnik do odpowiedzi

Win10 jest za darmo tylko dla użytkowników domowych posiadających windows 7 lub 8.1. Microsoft dąży do tego aby urządzenia były zunifikowane pod względem systemu, chce on stworzyć uniwersalną platformę, którą będą obsługiwać różne urządzenia (wymienione niżej). Firmy w swoich biurach nie będą mogły zaktualizować sobie za darmo systemu. Generalnie to ma być ostatni Windows, a dalej już będą tylko aktualizacje. Podobną politykę ma Google, przecież jak masz jakiegoś dobrego smartfona to aktualizację do najnowszego systemu też uzyskujesz za darmo, w przypadku Google niestety na gorszym smartfonie będziesz miał starą wersję androida, na którą z czasem nie będzie aplikacji, bo będą one miały coraz to nowsze funkcje, których dana starsza wersja systemu nie obsługuje. W przypadku Windowsa będzie to ten sam system od najtańszych budżetówek jak Lumia 520/530 aż po flagowce jak Lumia 930 i kolejne, ponadto system ten ma być na xboxach, tabletach, kompach, hololens itp itd, także to nie jest głupie posunięcie ze strony MS, że udostępniają ten system za darmo.

mrDIIL, podrzuć źródło do tego spyware w Windowsie.

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co czytałem gdzieś to na jakimś artykule na stronie o komputerach z jakieś 2-3 tygodnie temu ale nie mogę tera tego odszukać. Co do szpiegowania w Win jest też regulamin polityki prywatności (już w pierwszych wersjach) akceptujesz przesyłanie do MS swoich danych osobowych jeśli takie podałeś, historii przeglądarki, ustawień programów, haseł wyszukiwania, zachowań itp itd. I generalnie na wszystko się zgadasz akceptując licencje i politykę prywatności. Ma to ponoć służyć zebraniu informacji w celu ulepszenie Win10. Ponoć w ostatnich wersjach 10 usunęli te dodatkowe opcje ale wciąż jest ich parę.

Edytowane przez tracer274
Odnośnik do odpowiedzi

http://www.spidersweb.pl/2014/10/windows-10-inwigilacja.html

http://www.chip.pl/news/oprogramowanie/sys...je-uzytkownikow

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi