Skocz do zawartości

Barszcz

myself

Rekomendowane odpowiedzi

z kształtu liści bardziej przypomina zwyczajny, z rozmiaru bardziej sosnowskiego.

Tu masz zdjęcie z klucza do oznaczania roślin:

post-1670-1440171983_thumb.jpg

To co łatwo sprawdzić to ilość szypuł - jak 10-25 to nasz barszcz, jak 50-150 - ten paskudny.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zobaczyłem to zdjęcie, to od razu wiedziałem, że to barszcz zwyczajny. Po prostu jest bardzo wyrośnięty. Gdyby się skrzyżował z b. sosnowskiego to sądzę, że liście byłyby pośrednie, a te wyglądają jak zwyczajnego. Na zdjęciu dałbym jej max 1,5 m, a nie 2 m. No chyba, że Ty masz 2 m i robiłaś zdjęcia z wysokości głowy. :P

Edytowane przez Tough
Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałam dodać, że tamte zdjęcia są sprzed jakichś 3 tygodni. Aktualnie rośliny przekwitły, za to pokazało się pełno malutkich barszczyków - już na pewno zwyczajnych :). Niecałe 0,5m wyskości.

post-6052-1440177892_thumb.jpg

Te duże nie mają czerwonych plamek, jedynie ślady po żerujących na nich ślimakach. Teraz nie mogłam zrobić zdjęć dolnym liściom, bo są zarośnięte przez jeżyny, górne liście mają ok. 0,4m. Na jednym baldaszku było 20-25 nasion, kwiatostan miał ich ok. 20. Czyli to raczej bardzo wyrośnięty barszcz zwyczajny?

Na zdjęciu dałbym jej max 1,5 m, a nie 2 m. No chyba, że ty masz 2 m i robiłaś zdjęcia z wysokości głowy. :P

Nope, mam 1,7m i kwiatostany są sporo wyższe ode mnie, tylko ten na drugim zdjęciu był mniej więcej mojego wzrostu. Zdjęcia robione z odległości ok. 2-4 metrów, stąd ta perspektywa (miałam na smyczy psa, już kiedyś ugryzł pokrzywę, wolałam nie ryzykować...)

Edytowane przez myself
Odnośnik do odpowiedzi

To jest zwykły barszcz, na ostatnim zdjęciu widać dokładnie, nie ma co służbom głowy zawracać.

Ostatnio z powodu tego barszczu zrobił się szum medialny, nie do końca uzasadniony. Znajomemu botanikowi ludzie przysyłają zdjęcia roślin podejrzanych o bycie barszczem - najczęściej to coś niegroźnego. Więcej paniki niż to warte.

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, w takim razie dzięki za odpowiedzi. Właśnie przez brak pewności tego nie zgłosiłam, jak widać słusznie. Tylko zastanawia mnie ta różnica w wielkości roślin, ale to pewnie przez to, że te małe były wcześniej koszone wraz z trawą, a duże cały czas swobodnie rosły. Ale kształt liści też się trochę różni...

O mandatach nie słyszałam, poza tym rośliny nie rosną na terenie należącym do mnie.

Barszcz sosnowskiego jest na tyle charakterystyczny, że z daleka go rozpoznacie. Ogromne liście i 3-4 metrowe łodygi to nienaturalne dla naszej flory. :P

W filmiku na zalinkowanej przez Damiana stronie wydają się sporo mniejsze...

Edytowane przez myself
Odnośnik do odpowiedzi

Ja z kolei w tym roku miałem wątpliwą przyjemność regularnie natykać sie na taki widok:

2cp2jaf.jpg

Dla informacji - rośliny zauważyłem w ilościach masowych w Wilczej (pomiędzy Rybnikiem i Gliwicami), oznaczyłem już w internetowej bazie znalezionych stanowisk. Paskudztwa jest pełno po obu stronach drogi między krzakami, mają spokojnie ponad 2 metry wysokości.

Odnośnik do odpowiedzi