morakam Napisano 23 Sierpnia 2015 Share Napisano 23 Sierpnia 2015 Witam wszystkich. Od dawna chodziło mi po głowie zrobienie dzbankowego terrarium, i wreszcie się na nie zdecydowałem. Mam zamiar zrobić coś takiego: I tutaj zaczyna się drobny problem. Chciałbym uzyskać efekt jak na zdjęciu (dzbanki rosną w czymś w rodzaju trawy). Jakie rośliny tego typu nadają się do takiego terrarium? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 23 Sierpnia 2015 Share Napisano 23 Sierpnia 2015 Chciałbyś trzymać tam tylko owadożery? Widzę tam też storczyki oraz tillandsie. One chyba rosną na jakiś włóknach + mech, nie znam się na tym, nie wiem co to jest. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morakam Napisano 23 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2015 Chciałbym tam trzymać dzbaneczniki, a przestrzeń między nimi chciałbym wypełnić nie owadożernymi roślinami Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 23 Sierpnia 2015 Share Napisano 23 Sierpnia 2015 Rozumiem w takim razie nie potrafię Ci pomóc. Ale napewno ktoś inny podpowie Ci parę gatunków Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morakam Napisano 23 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2015 Liczą się chęci Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zeratul Napisano 13 Stycznia 2016 Share Napisano 13 Stycznia 2016 Nie do końca wiem czy takie rozwiązanie cię zadowoli, ale takie rozwiązania pozwala zaoszczędzić sporo miejsca dla roślin. U siebie tak zrobiłem i rozwiązanie się sprawdza, ale do rzeczy. Ściany boczne i tylna muszą być szklane i gładkie. Dzbaneczniki sadzimy w doniczkach i stawiamy na dole terrarium, cały dół możesz nimi zastawić. Wybieraj odmiany, które mają giętką łodygę, która ugina się pod ciężarem dzbanków, liście też muszą zwisać. Dobre odmiany to na przykład N. 'Linda', N. alata, N. ventricosa. Na pewno nie nadadzą się dzbaneczniki takie jak N. ampullaria bo mają twardą łodygę i mięsiste liście. Jeśli nie chcesz inwestować w systemy chłodzenia pozostań przy dzbanecznikach nizinnych. Następnie zaopatrz się w duże ilości przyssawek do szyb (np w akwarystycznym, choć tam jest dosyć drogo, możesz spróbować w kwiaciarni gdzie przystrajają lokale i samochody). Gdy dzbanecznik dorasta do szyby, mocujesz na szybie przyssawkę i przywiązujesz do niej łodygę, gdy znowu trochę podrośnie przywiązujesz ją do następnej przyssawki w innym miejscu. W ten sposób możesz dowolnie tworzyć "wzór" w jakim ma rosnąć twój dzbanecznik i jednocześnie w nawet niewielkim rozmiarze terrarium zmieścić duży okaz. Jeśli koniecznie chcesz mieć jakieś inne nieowadożerne rośliny pomiędzy dzbanecznikami to możesz zamocować do szyby doniczkę, również na przyssawkach. Ja u siebie w ten sposób montuję doniczki z mniejszymi okazami dzbaneczników, żeby miały dobry dostęp do światła. Wadą takiego rozwiązania jest to, że musisz dosyć długo czekać na efekty. Mam nadzieję, że pomogłem pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 16 Stycznia 2016 Share Napisano 16 Stycznia 2016 Ściany boczne i tylna muszą być szklane i gładkie. Możesz wyjaśnić, dlaczego MUSZĄ być szklane? Bo wcale nie muszą - plexiglas czy poliwęglan równie dobrze się nada. Co do gładkości, to owszem, o ile koniecznie chcesz na tym mocować przyssawki - w innym wypadku nie jest to konieczność. Osobiście zamiast przyssawek proponuję wyginanie łodygi za pomocą oplątanego wokół niej drucika, a najlepiej zakup roślin, które rosną powoli i nie osiągają zbyt dużych rozmiarów - chociaż takie gatunki są najczęściej górskie. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zeratul Napisano 11 Marca 2016 Share Napisano 11 Marca 2016 No może racja, wystarczy, że będą gładkie, ale szkło jest najpowszechniejsze stąd mój skrót myślowy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi