Skocz do zawartości

Doświetlanie parapetowe i zakładanie terrarium

Emik3

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym prosić znawców roślin owadożernych o opinie i polecenie określonych produktów. Od zeszłego roku staram się hobbystycznie hodować rośliny owadożerne. Zacząłem od muchołówek i rosiczek. W obecnym roku ze względu na duże różnice temperatur dzień/noc. Musiałem muchołówki schować w domu, gdzie nie mają sprzyjających warunków (za mało słońca). Rosiczki sobie radzą, muchołówki dobiła jeszcze zła jakość torfu w którym obumarły im korzenie.

Chciałbym zamontować na moim parapecie doświetlenie dla roślin, jednak musiałoby to być doświetlenie stojące a nie wiszące. Parapet ma wymiary 190cmx30cm. Niestety nie znalazłem takiego pomysłu na świetlówki, a lampka nie wystarczy.

2 sprawa pozwoli Wam się wykazać. Chciałbym założyć pół zamknięte terratium wielkości około 1mx50cm reprezentacyjne do domu z muchołówkami, rosiczkami, tłustoszami i jak by się dało to kapturnicą, takie małe terrarium owadożerne. Chciałbym prosić o jakieś propozycje jakie terrarium wybrać (chodzi mi o pół zamknięte tzn. aby połowa dachu mogła być odsłonięta, a na drugiej połowie byłoby sztuczne doświetlenie odpowiednie dla tego typu roślin). Oraz jeżeli to możliwe jakąś pompkę nawilżającą, którą można by podregulować w ten sposób, aby utrzymywało im przy gruncie wilgotność na poziomie 80% co załatwiłoby problemy z przelewaniem roślin a przy okazji umożliwiłoby używanie zwykłej kranówki.

Odnośnik do odpowiedzi

Druga sprawa pozwoli ci się wykazać. Na forum w dziale technika jest pełno tematów z budowami terrariów wszelkich rozmiarów i kształtów. Wystarczy się trochę wysilić i poszukać. Dodatkowo w jakim celu chcesz tego terrarium? Wyższej wilgotności potrzebuję tylko część roślin a te które podałeś w zupełności radzą sobie bez niej.

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne chodziło ci o coś takiego

http://www.gg.pl/dysk/m6FQ-iYJmsLImqFQ-iYJ...terrajackus.jpg

A co do doswietlania parapetu to proponuje skręcić konstrukcje z profili do podwieszanego sufitu i do tego zawieszona oprawa świetlówki na łańcuszku z możliwością regulacji

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, chodziło o coś takiego. Niestety wiele roślin owadożernych wymaga zimowania. Wolałbym aby wszystkie rośliny wsadzać na stałe a nie w doniczkach chociaż to raczej się nie sprawdzi.

Tak, przeglądałem dokładniej forum później. Do tej pory korzystałem tylko z wątków przeznaczonych dla konkretnych gatunków roślin i nie sądziłem, że forum jest tak obszerne, że posiada nawet wątek o terrariach :)

Odnośnik do odpowiedzi

Owe rysociny miały posłużyć jako zarys pomysłu , koncepcji lecz wykonanie według własnych predyspozycji i weny twórczej

Edytowane przez Tomyyy
Odnośnik do odpowiedzi