Anzyl Napisano 23 Sierpnia 2015 Share Napisano 23 Sierpnia 2015 Witam. Jako że ponad rok sam sobie radze i odpowiadam na pytania, które sobie zadaje oglądając moje owadożery, nadszedł czas aby zapytać się kogoś kto się na tym zna, by rozwiać wątpliwości Zacznę od wątpliwości dotyczącej mchu(?) 1.czy to co znajduje sie na zdjeciu (fot.1) jest mchem? czy to jakieś wykwity? Moje wątpliwości pochodzą z tąd, że mam mech torfowy i wygląda on inaczej (fot.2) tutaj zasiał się chyba przypadkowo, i wyrasta od razu taki duży, tam jest tylko przy ziemi, dodam ze w doniczkach mam tam nasionka D.sensilifolia kiełkują już z miesiąc i już widać mikroskopijne siewki (widoczne przez lupę) ale to chyba normalne patrząc na to ze to bardzo mała odmiana, do tego jak widać pleśnieje mi delikatnie podłożę i niektóre nie dają rade i też pleśnieją (jakieś porady?) Fot.1 : Fot.2 : To dalej o mchu. Ten zaraz po przycinaniu, robi sie taki jasny na zakonczeniach i suchy 2. co dzieje się z mchem (fot.3), za mało wody i schnie, czy może za duzo światła (znajduje sie bardzo blisko lampki na power led) ? Fot.3 : 3.Kolejne pytanie o przycinanie uschniętych liści. Ja robie to, gdy tylko czernieje liść od strony pulapki, lub gdy sczernieje pułapka, przycinam mniej więcej na tej wysokości (fot.4) noże (tapeciakiem) pod ukosem. to prawidłowa czynność ? Fot.4 : Teraz zdjęcie moich siewek (fot.5), ale to juz raczej chwalenie sie moim pierwszym miotem wszystko z nimi w porządku ? (przy okazji statystyki, na okolo 25 wyrosło mi 7 a zapylane z jednego pędu) Fot.5 : 4. czy D.sensilifolia wykiełkują mi z powodzeniem bez podnoszenia wilgotności? bo bez tego zabiegu mam problemy z podłożem, pleśnieje mi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 23 Sierpnia 2015 Share Napisano 23 Sierpnia 2015 1. Zielone to glon, a w twoim wypadku powodem powstawania pleśni jest zastałe powietrze. Na pleśń użyj topsinu. 2. Ucinasz pewnie w taki sposób że nie ma dostępu do wody. Suchy torfowiec jest suchy bo nie ma wody 3. Czekaj aż cała pułapka i część asymilacyjna cała zrobi się czarna. Wtedy oderwij lub utnij. 4. Dosyć słabo. Świeżo wysiane nasiona mają wysokie szanse na wykiełkowanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anzyl Napisano 23 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2015 A pochodzenie i szkodliwość glonu ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 23 Sierpnia 2015 Share Napisano 23 Sierpnia 2015 To zielone to najprawdopodobniej młodociana forma mchu, jeszcze pod postacią takich nitek... Nie pamiętam fachowej nazwy. Wykwity też są na perlicie (kamykach?), ale to akurat normalne. Natomiast mnie najbardziej martwi wygląd Twoich roślin. One ewidentnie cierpią ogromny głód z powodu niedoboru światła. Mają go zdecydowanie za mało! Nie wiem ile je oświetlasz, ani czym dokładnie, ale to bez znaczenia, bo to zdecydowanie im nie wystarcza. Proponuję zapewnić im słońce i to jak najwięcej, bo niektóre wyglądają, jakby miały Ci nie przeżyć najbliższej zimy, jeżeli zaraz go nie dostaną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi