StachuRosja Napisano 24 Sierpnia 2015 Share Napisano 24 Sierpnia 2015 Witam coś złego dzieje się z moim cephalotusem. Kupiłem go 30 maja tego roku i po upływie około tygodnia zrzucił swoje duże dzbanki stracił też część małych. Gdy ich się pozbyłem to zobaczyłem że stożki wzrostu są zdrowe dlatego postanowiłem poczekać aż roślina się zaaklimatyzuje. Po ok miesiącu rozpoczął puszczać nowe dzbanki ale tylko 2 urosły do większych rozmiarów a żaden się nie otworzył. Cephalotus stoi w ogródku w takim miejscu że z południa nic nie zasłania słońca (czyli w pełnym słońcu) obok kapturnic w podstawce z wodą jest ok 3 cm wody. Proszę o pomoc. Zdjęcia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 24 Sierpnia 2015 Share Napisano 24 Sierpnia 2015 Cephalotus zdecydowanie coś odchorował i ciągle nie wygląda jeszcze za dobrze, ale wyraźnie widać, że puszcza nowe pułapki, więc czegoś tutaj nie rozumiem. Dzbanki rosną powoli, nie wiem jak to sobie wyobrażałeś, ale trochę mija, zanim się dzbanek otworzy. Możliwe, że coś zaburzyło ich prawidłowy rozwój i te wcześniejsze już się nie otworzą, a pozostaną takie jak teraz. Nie przesuszasz go przypadkiem? Wiadomo, że za dużo wody jest złe, ale za mało również. Może wygodniej byłoby Ci go przesadzić do wyższej doniczki, nowego podłoża i wtedy trzymać stale w wodzie? Zastanów się nad tym, bo generalnie ciągle jeszcze można by to zrobić. Do okresu spoczynku, powinien puścić trochę nowych korzeni w 2 miesiące. Ale to taki ostatni gwizdek i niezbyt standardowe postępowanie. Tylko sytuacja też nie jest standardowa. Oczyść go z martwych pułapek i liści, po co one tam są? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi