Drapieżnik2000 Napisano 1 Września 2015 Autor Share Napisano 1 Września 2015 Może i tak. Kosarz i pająk to pajęczaki. Ale kosarz to już nie pająk. Jak dla mnie, czyli przeciętnego zjadacza chleba, kosarz to pająk. Ps. Nie lubię pająków, bo mnie gryzą Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 18 Września 2015 Autor Share Napisano 18 Września 2015 (edytowane) Witam, po krótkiej przerwie w dodawaniu fotek nadszedł czas aby pochwalić się kilkoma ciekawymi ujęciami. Jak widać chyba jestem bliski odkryciu, dlaczego mysio torfowiec odbarwia się, jak do tej pory to tylko teorie które aktualnie badam doświadczalnie. Mogę stwierdzić tylko że czerwony torfowiec jest jakimś wskaźnikiem. Edytowane 18 Września 2015 przez Drapieżnik2000 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 18 Września 2015 Autor Share Napisano 18 Września 2015 No i postanowiłem że dodam jeszcze kilka fotek mojego ogrodu, pomijając tematykę torfowiska i roślin owadożernych. A oto storczyki kukułka Fuchsa (Dactylorhiza fuchsii) i kukułka szerokolistna (Dactylorhiza majalis) oraz moje alpinarium z szarotkami alpejskimi, szafranem spiskim, kuklikiem górskim i no i oczywiście obrazki alpejskie Zdjątka oczywiście z wiosny tego roku Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 28 Września 2015 Autor Share Napisano 28 Września 2015 U mnie większość roślin przygotowuje się do zimy, tylko ta jedna kapturnica w myśli jej tylko jedno A i nie byłbym sobą gdybym pare foci nie wstawił Postanowiłem wstawić fotki widłaków na moim ogrodzie: wroniec i widłak torfowy (brzydki bo go torfowiec przerastał). Dziwi mnie to że nigdzie nie ma na necie opisów hodowli tej ciekawej grupy roślin. Czy nikt nie próbował tego hodować? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 22 Marca 2016 Autor Share Napisano 22 Marca 2016 Po dłuższej zimowej przerwie od roślin owadożernych postanowiłem dodać fotki pewnej sarraceni którą dostałem kilka dni temu. Nie wiem co to do końca jest za odmiana/kultywar/krzyżówka. Ale coś ma z S.flava. Tak przy okazji mój nowy okaz ma na imię Limens Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 8 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2016 W tym roku po tak łagodnej zimie przeżyły mi praktycznie wszystkie owadożery. Wszystkie kapturnice wprawdzie wyglądają żałośnie, ale czego by się spodziewać po zimie. Muchołówki w większości straciły wszystkie liście, aczkolwiek bulwy wyglądają na zdrowe. Na torfowisku nr. 2 dokonałem kilka dni temu drobnego remontu w słabo zagospodarowanej przez owadożery przestrzeni (ten fragment po prawej stronie na zdjęciu). Planuję tam posadzić jeszcze kilka kapturków. Ze względu na to że mam pewien problem z torfowiskiem nr.1 ( problem z mchami które przerastają torfowce :( ) oraz niezagospodarowane torfowiska nr. 3 i 4 na chwilę obecną nie będę chwalił się zdjęciami. W tym roku moim owadożernym planem będzie zbudowanie dwóch zbiorników wodnych do uprawy pływaczy i europejskiego pochodzenia aldrowandy, oraz chciałbym się skupić na uprawie Pinguicula alpina w moim alpinarium. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 6 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2016 (edytowane) Oto kolejni przedstawiciele ciemnej strony mocy z mojego ogrodu Musicie mi wybaczyć jakość fotek, ale były zrobione smartfonem. Tak przy okazji będę musiał wstawić za niedługo fotkę mojego cefala co go mam od pół roku na próbę Edytowane 6 Czerwca 2016 przez Drapieżnik2000 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 6 Czerwca 2016 Share Napisano 6 Czerwca 2016 Bardzo ładne i zdrowo wyglądające rośliny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 13 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2016 No i kolejni przedstawiciele mojej armii z Mordoru Sarracenia flava Rubricorpora x Atropururea Śmiejąca się Sarracenia minor Nieznany kapturzak Najedzony muchojad, jest to najprawdopodobniej Dionaea muscipula 'Funnel trap'. W razie mojej pomyłki proszę o oznaczenie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 13 Czerwca 2016 Share Napisano 13 Czerwca 2016 Piękne roślinki a szczególnie rosiczki i muchołówki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 15 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2016 (edytowane) Kolejne foty mojej armii Dionaea muscipula 'Dutch' na torfowisku nr.3 Jak na złość najedzony 'Sawtooth' Też macie ten problem jak chcecie sfocić paszcze mucholi? No i kolejna niewybarwiona siewka Drosera x obovata w cieniu kapturnic Sarracenia 'Stevensi' ? z widokiem na torfowisko nr.3 I oto efekt mojego eksperymentu. Drosera rotundifolia uprawiana na podłożu wapiennym wraz z tłustoszami. Ma się tam całkiem nieźle, pomimo znacznego ocienienia. Może głupi eksperyment, ale jak w naturze często gatunek ten towarzyszy tłustoszom oraz moim nadmiarze rosiczek. Można się skusić Duma mojego torfowiska storczyk Liparis loeselii Na moim torfowisku nr.1 Parnassia palustris ma już pąki kwiatowe No i nie byłbym sobą gdybym nie pochwalił się kwiatkami cyklamenu z mojego alpinarium. PS. Na dniach będe miał Sarracenia oreophila i kilka nowych tłustoszów Edytowane 15 Czerwca 2016 przez Drapieżnik2000 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 15 Czerwca 2016 Share Napisano 15 Czerwca 2016 Oooo! Skąd wziąłeś Liparisa? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 15 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2016 Kiedyś nabyłem przez ebay, tylko że był drogi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 16 Czerwca 2016 Share Napisano 16 Czerwca 2016 Masz bardzo ładne rośliny ale Liparis wymiata. Nie wiedziałem ze można go uprawiać, znam go tylko z natury. Zazdroszczę, ze takiego masz. Rośnie w kwaśnym torfie? W naturze występuje na torfowiskach o pH neutralnym/lekko zasadowym. Parnassi też zazdroszczę. Według mnie ma jedne z najładniejszych kwiatów wśród naszych roślin! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 17 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2016 Liparis loeselii jest łatwy w utrzymaniu, ale trudny do rozmnożenia. Trzymam go w oddzielnym torfowisku przeznaczonym dla gatunków wapieniolubnych. Początkowo też nie wiedziałem, że można go hodować. Aczkolwiek zakupiłem sobie kilka okazów, parę lat temu i ku mojemu zdziwieniu wszystkie przeżyły. A w tym roku nawet podzieliły mi się Parnassia palustris wydaje mi się że jest już nieco bardziej kapryśny. A próbowałem go uprawiać w kilku miejscach mojego ogrodu: na skalniaku w towarzystwie Tofieldia calyculata (niestety szybko mi padła, ale od moich znajomych wiem że można), pokaźną kępę mam na moim torfowisku nr.1 (aktualnie mam 5 torfowisk) gdzie rośnie w kwaśnym, bezwapiennym torfie (rośnie tam genialnie, pomimo że w naturze woli wapń). Niedawno posadziłem młodą kępkę na torfowisko węglanowe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi