Owadożery Napisano 24 Sierpnia 2015 Share Napisano 24 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam. Chcę zakupić dzbanecznik. Spodobały mi się dwa i stoję przed wyborem. Mowa o Nepenthes 'Hookeriana' oraz o Nepenthes 'Bloody Mary'. Czy ktoś mógłby mi porównać je? Przykładowe kryteria: - Wygląd, - Skuteczność (polowanie), - Łatwość uprawy (jestem początkujący) - Mile widziane osobiste czyjeś zdanie. Roślina ma być na zachodnim parapecie. A i czy może być mieszanka: Torf, Perlit, Piasek w proporcji 4.1.1? Pozdrawiam. Edytowane 24 Sierpnia 2015 przez Owadożery Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 24 Sierpnia 2015 Share Napisano 24 Sierpnia 2015 Wygląd oceń sam. Moim zdaniem bloody mary ładniejszy. Skuteczność: nie oczekuj, że cokolwiek złapią. W naturze one są skuteczne, ale w naszym klimacie rzadko udaje im się coś złapać. Bloody mary ze względu na to, że jest krzyżówką N. ventricosa, powinien być łatwiejszy. Podłoże torf:perlit 2:1 wystarczy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 24 Sierpnia 2015 Share Napisano 24 Sierpnia 2015 (edytowane) Podobnie jak Tough polecam Nepenthes 'Bloody Mary', jest ładniejszy i łatwiejszy w uprawie, lepiej (łatwiej) dzbankuje, a intensywnie czerwone dzbanki wyglądają ciekawiej. Edytowane 24 Sierpnia 2015 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 24 Sierpnia 2015 Share Napisano 24 Sierpnia 2015 (edytowane) Żebyś nie poszedł kluczem wyglądu na podstawie poprzedników, bo to sprawa subiektywna - ja uważam, że Hookeriana bije na głowę Bloody Mary pod tym kątem. Natomiast co do reszty wypowiedzi moich przedmówców - zgadzam się. Edytowane 25 Sierpnia 2015 przez sphagnum Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Owadożery Napisano 25 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) Mi się podoba Hookeriana. No zobaczymy, poczytam jeszcze i zobaczę co lepiej kupić Edytowane 5 Października 2015 przez Owadożery Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crypton Napisano 25 Sierpnia 2015 Share Napisano 25 Sierpnia 2015 Roślina prawdopodobnie mimo dużej ilości much nic nie złapie, albo złapie bardzo mało. Za dużo zachodu wsadzać roślinę do obory i do niej chodzić codziennie. Postaw najlepiej na zachodnim parapecie, podlewaj regularnie, pielęgnuj, spryskuj, a osiągniesz sukces. Za dużo zachodu dla zwykłej krzyżówki "parapetowej". Od czasu do czasu możesz złapać jakąś tam muchę, czy osę i wrzucić do dzbanka jak zacznie dzbankować. Tylko nie zdziw się, że jak postawisz ją na parapecie to wszystkie dzbanki uschną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 25 Sierpnia 2015 Share Napisano 25 Sierpnia 2015 Jakby postawić roślinkę w oborze (w bezpiecznym miejscu) to tam dobre miejsce (dużo much), czy raczej nie? W oborze? ...o Boże ale masz pomysły Dzbaneczniki równie dobrze rozwijają się i rosną bez żadnego nawożenia (much) Co do Twojego wyboru... podobają Ci się Bloody i Hookeriana więc dla czego nie zakupisz obu od razu Daj ogłoszenie kupna na stronie to być może ktoś znajdzie dla Ciebie obie sadzonki w niskich cenach z jednym kosztem dostawy? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 25 Sierpnia 2015 Share Napisano 25 Sierpnia 2015 Najlepiej polecam zamówić w sklepie carnisana.pl - mają w różnych rozmiarach z jednym kosztem dostawy, a może kto wie - dokupisz jeszcze inne owadożery Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Owadożery Napisano 25 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) Tylko nie zdziw się, że jak postawisz ją na parapecie to wszystkie dzbanki uschną. Czemu uschnie na parapecie? Najlepiej polecam zamówić w sklepie carnisana.pl - mają w różnych rozmiarach z jednym kosztem dostawy, a może kto wie - dokupisz jeszcze inne owadożery Tam właśnie chcem kupić Mam muchółówki (2), rosiczkę i kapturnicę już. Co do Twojego wyboru... podobają Ci się Bloody i Hookeriana więc dla czego nie zakupisz obu od razu Daj ogłoszenie kupna na stronie to być może ktoś znajdzie dla Ciebie obie sadzonki w niskich cenach z jednym kosztem dostawy? Zastanawiam się. W Carnisanie kupię chyba Hookeria XL a tu mogę dać ogłoszenie na malutką sadzonkę Bloody mary. Zobaczymy. A i trochę taki offtop, Jeżeli dzbanecznik złapie mało much, to jak z muchołówką i rosiczką? Edytowane 25 Sierpnia 2015 przez Owadożery Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crypton Napisano 25 Sierpnia 2015 Share Napisano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) Dzbanki uschną, nie roślina (liście zostaną, lecz będą bez dzbanków). Jest to naturalny proces. Dzbanecznik doznaje szoku w wyniku przeniesienia z pomieszczenia z wilgotnością bardzo wysoką 70-80-90%, do pomieszczania z wilgotnością bardzo niską (czasem osiąga ona nawet 10%, nawet w lato), do tego jeszcze stres związany z wysyłką. W ciągu kilku dni traci dzbanki (lecz nie musi!) i przez jakiś czas (tydzień, miesiąc, a może nawet pół roku) nie będzie ich wytwarzała wytwarzała. Proces ten nazywamy aklimatyzacją. Po tym procesie roślina będzie normalnie rosła i wytwarzała dzbanki, więc nie ma co się martwić. Muchołówka czasem może coś sobie złapać, rosiczka raczej muszki. Nie zdziw się jak nic nie złapią. One nie są w swoim naturalnym środowisku. Raczej sam będziesz musiał złapać jakąś muchę, ale to nie jest konieczne, bez tego będą też dobrze rosły. Edytowane 25 Sierpnia 2015 przez Crypton Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filemon Napisano 25 Sierpnia 2015 Share Napisano 25 Sierpnia 2015 np ja mam od wiosny hookeriana który pięknie rośnie na parapecie, a Także zastanawiałem się nad bloody m. Teraz żałuję bo mogłem Kupic oba i śluz. Każdy z nich ma swój urok:) moim skromnym zdaniem lepiej Kupic 2 małe i patrzec jak się rozwijają a jeśli masz obore to zawies dzbanka na rogach krowy, napewno coś złapie:) co do dzbankow- Wejdz chłopie na www internet pl i poczytaj chłopie o każdym z nich bo widać że nie masz pojęcia pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Owadożery Napisano 25 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) Powiedźmy, że z tą oborą to miał być żart . co do dzbankow- Wejdz chłopie na www internet pl i poczytaj chłopie o każdym z nich bo widać że nie masz pojęcia pozdrawiam Dziękuję! Tu cię mam!! Sam poczytaj : www.internet.pl Najpierw popraw ortografię, chłopie, nawet się nie starasz. Może nie wiem dużo o dzbanecznikach, bo nie miałem ich nigdy i chciałem się tu spytać? Pomyślałeś o tym? Edytowane 25 Sierpnia 2015 przez Owadożery Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filemon Napisano 25 Sierpnia 2015 Share Napisano 25 Sierpnia 2015 masz rację! Myślenie nie jest moją mocną stroną:* Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Owadożery Napisano 25 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) masz rację! Myślenie nie jest moją mocną stroną:* Ajajaj Myślisz, że nie czytałem w internecie? Pytam się tu który lepiej wybrać. Może chcem porównać informacje, pomyślałeś? Edytowane 25 Sierpnia 2015 przez Owadożery Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 25 Sierpnia 2015 Share Napisano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) Dzbanecznik doznaje szoku w wyniku przeniesienia z pomieszczenia z wilgotnością bardzo wysoką 70-80-90%, do pomieszczania z wilgotnością bardzo niską (czasem osiąga ona nawet 10%, nawet w lato) Co Ty za głupoty opowiadasz. Pokojowa wilgotność to około 50%, 10% to może masz.... na Saharze. co do dzbankow- Wejdz chłopie na www internet pl i poczytaj chłopie o każdym z nich bo widać że nie masz pojęcia pozdrawiam Ty też widać nie masz pojęcia. Nawet linka nie umiesz podrzucić, ani wskazać, gdzie ma szukać. Proponuję przejrzeć tematy z etykietką "przypięty": http://www.rosliny-owadozerne.pl/Dzbanecznik-f7.html Edytowane 25 Sierpnia 2015 przez Tough Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi