Skocz do zawartości

Który dzbanecznik wybrać?

Owadożery

Rekomendowane odpowiedzi

Co do 'Hookeriana' to... uważaj, żeby go nie poparzyć na słońcu. Przy swoim 1. dzbaneczniku - właśnie 'Hookerianie' zrobiłam net błąd - wystawiłam malucha na parapet południowy (położyłam go tam tymczasowo - tylko zapomniałam go później przenieść w docelowe miejsce). Nie pozbierał się po tym :(

Na Twoim parapecie - zachodnim - teoretycznie nie powinno być kłopotu z poparzeniem słonecznym, ale lepiej mieć na uwadze :)

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 30
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ja swoją hookerianę i maryśkę kupiłam w Heldrosie w czerwcu. Maryśka już po ok. miesiącu zaczęła wypuszczać nowe liście i pompować dzbanki, rośnie dość szybko. Hookeriana dopiero niedawno ruszyła ze wzrostem.

Tylko jeszcze pozostaje kwestia intensywności wybarwienia Bloody Mary na zachodnim parapecie. Moja na południowym ma liście o delikatnie pomarańczowym zabarwieniu z mocniej zaznaczonymi brzegami, a dzbanki jasnoczerwone (ale to pewnie dlatego, że jest młoda).

Edytowane przez myself
Odnośnik do odpowiedzi

Tough, ja mam 10% - poważnie... Może mój higrometr wariuje - nie wiem. Jak włączam nawilżacz i jest skierowany na dzbanki to pokazuje 60-70%. Jest to najprostszy higrometr analogowy... W słoneczne dni jest sucho.. Ktoś na shoutboxie mówił, że w danej chwili miał 16%, więc to nie jest prawda, że nie może być takiej wilgotności. Mieszkam na Mazurach, gdzie wilgotność myślę powinna być wyższa, ale widać jak jest.

Edytowane przez Crypton
Odnośnik do odpowiedzi

Tough, ja mam 10% - poważnie... Może mój higrometr wariuje - nie wiem. Jak włączam nawilżacz i jest skierowany na dzbanki to pokazuje 60-70%. Jest to najprostszy higrometr analogowy... W słoneczne dni jest sucho.. Ktoś na shoutboxie mówił, że w danej chwili miał 16%, więc to nie jest prawda, że nie może być takiej wilgotności. Mieszkam na Mazurach, gdzie wilgotność myślę powinna być wyższa, ale widać jak jest.

Zmień higrometr. Tanie higrometry takie są. Osobiście nie wierzę w to żeby ktoś w domu miał 10%, no to jest nie możliwe. W domu wykonuje się masę czynności, które podwyższają wilgotność, więc te 10% to po prostu zepsuty higrometr. Ja nigdy nie korzystałem z higrometru w domu. Kiedyś na ćwiczeniach z biofizyki robiliśmy pomiar wilgotności w sali ćwiczeń jakąś tam metodą wykorzystującą czas parowania wody z wilgotnej szmatki na termometrze, z wykorzystaniem odpowiedniego wzoru wilgotność powietrza w sali, w której ćwiczenia są może raz lub dwa razy dziennie, z tego co pamiętam 60%, co jest normalne, bo pokojowa wilgotność wynosi 40-60%, także proponuję wywalić higrometr lub przestać z niego korzystać.

EDIT: Ewentualnie higrometr jest źle skalibrowany, np. jego 0% odpowiada 30-40% wilgotności w powietrzu.

Edytowane przez Tough
Odnośnik do odpowiedzi

Tak, mam dokładnie taki sam. To w takim razie jaki powinienem kupić higrometr na parapet? Może ktoś linka podesłać do aukcji z dobrym higrometrem? Myślałem, ze ten da radę...

Edytowane przez Crypton
Odnośnik do odpowiedzi

Natomiast ja kupilem w obi za 15 złych podobny , taka sama konstrukcja lecz tylko w dobre upały wilgotność spadła mi do 30 % wiec prawdopodobne wskazuje dobrze a temp to już bardziej wiarygodne pomiary .

Wracając do pytania , jeżeli lubisz dbać o rośliny to polecam obie , jak chcesz to wyśle ci na pw fotke hooklerki z parapetu :D

Finalnie który dzbanecznik został wybrany przez autora tematu ??

Edytowane przez Tomyyy
Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Co do aklimatyzacji hookeriany, zależy z jakich warunków został przeniesiony. Czytając wiele tematów i sam obserwując zachowanie dzbanka wywnioskowałem, że aklimatyzacja z niższej wilgotności do wyższej - O dziwo trwa dłużej niż odwrotnie, a jeżeli przenosisz w ramach podobnych warunków aklimatyzacja trwa stosunkowo krótko.

Ostatnia w wyniku wyjazdu przeniosłem dzbanecznika 2 bloki dalej na to samo południowe okno, to nawet nie zahamował na chwilę swojego wzrostu, a wiem, że jest to okaz, który zawsze długo odchorowuje wszelkie zmiany.

Ogólnie aklimatyzacja to mocno indywidualna osobnicza cecha, na która wpływa zapewne więcej zmiennych niż nam się wydaje.

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

To może odświerzę temat :) .

Zakupiłem już dłuższy czas temu hookerianę. Nie zauważyłem dużej straty w dzbankach. Co najwyższej uschło/sycha parę mniejszych dzbanków, większe trzymają się jak narazie. Mają na podstawce keramzyt i do tego zraszam codziennie. Tylko czemu nie ma w nich płynu i kiedy powinien się pojawić?

Narazie dolałem zwykłej wody (deszczówka) do dzbanków.

Odnośnik do odpowiedzi

Wilgotność, tak jest ważna ale też temperatura - hookeriana to cross dzbanecznika ampularia - czyli ? wyższa niż standardowa temperatura uprawy i wtedy dzbanecznik mocno rusza ze wzrostem. Kto ma ciepło w domu u tego będzie szybciej rósł.

Edytowane przez Marek Woźny
Odnośnik do odpowiedzi