Risa Napisano 25 Sierpnia 2015 Share Napisano 25 Sierpnia 2015 Co do 'Hookeriana' to... uważaj, żeby go nie poparzyć na słońcu. Przy swoim 1. dzbaneczniku - właśnie 'Hookerianie' zrobiłam net błąd - wystawiłam malucha na parapet południowy (położyłam go tam tymczasowo - tylko zapomniałam go później przenieść w docelowe miejsce). Nie pozbierał się po tym Na Twoim parapecie - zachodnim - teoretycznie nie powinno być kłopotu z poparzeniem słonecznym, ale lepiej mieć na uwadze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Owadożery Napisano 25 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) Ok, dziękuję wszystkim. A inni mogą też napisać ile trwała u nich aklimatyzacja? Czy tak się musi stać? Edytowane 25 Sierpnia 2015 przez Owadożery Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myself Napisano 25 Sierpnia 2015 Share Napisano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) Ja swoją hookerianę i maryśkę kupiłam w Heldrosie w czerwcu. Maryśka już po ok. miesiącu zaczęła wypuszczać nowe liście i pompować dzbanki, rośnie dość szybko. Hookeriana dopiero niedawno ruszyła ze wzrostem. Tylko jeszcze pozostaje kwestia intensywności wybarwienia Bloody Mary na zachodnim parapecie. Moja na południowym ma liście o delikatnie pomarańczowym zabarwieniu z mocniej zaznaczonymi brzegami, a dzbanki jasnoczerwone (ale to pewnie dlatego, że jest młoda). Edytowane 25 Sierpnia 2015 przez myself Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crypton Napisano 25 Sierpnia 2015 Share Napisano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) Tough, ja mam 10% - poważnie... Może mój higrometr wariuje - nie wiem. Jak włączam nawilżacz i jest skierowany na dzbanki to pokazuje 60-70%. Jest to najprostszy higrometr analogowy... W słoneczne dni jest sucho.. Ktoś na shoutboxie mówił, że w danej chwili miał 16%, więc to nie jest prawda, że nie może być takiej wilgotności. Mieszkam na Mazurach, gdzie wilgotność myślę powinna być wyższa, ale widać jak jest. Edytowane 25 Sierpnia 2015 przez Crypton Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 25 Sierpnia 2015 Share Napisano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) Tough, ja mam 10% - poważnie... Może mój higrometr wariuje - nie wiem. Jak włączam nawilżacz i jest skierowany na dzbanki to pokazuje 60-70%. Jest to najprostszy higrometr analogowy... W słoneczne dni jest sucho.. Ktoś na shoutboxie mówił, że w danej chwili miał 16%, więc to nie jest prawda, że nie może być takiej wilgotności. Mieszkam na Mazurach, gdzie wilgotność myślę powinna być wyższa, ale widać jak jest. Zmień higrometr. Tanie higrometry takie są. Osobiście nie wierzę w to żeby ktoś w domu miał 10%, no to jest nie możliwe. W domu wykonuje się masę czynności, które podwyższają wilgotność, więc te 10% to po prostu zepsuty higrometr. Ja nigdy nie korzystałem z higrometru w domu. Kiedyś na ćwiczeniach z biofizyki robiliśmy pomiar wilgotności w sali ćwiczeń jakąś tam metodą wykorzystującą czas parowania wody z wilgotnej szmatki na termometrze, z wykorzystaniem odpowiedniego wzoru wilgotność powietrza w sali, w której ćwiczenia są może raz lub dwa razy dziennie, z tego co pamiętam 60%, co jest normalne, bo pokojowa wilgotność wynosi 40-60%, także proponuję wywalić higrometr lub przestać z niego korzystać. EDIT: Ewentualnie higrometr jest źle skalibrowany, np. jego 0% odpowiada 30-40% wilgotności w powietrzu. Edytowane 25 Sierpnia 2015 przez Tough Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 25 Sierpnia 2015 Share Napisano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) Taki ja mam. http://allegro.pl/analogowy-higrometr-mier...5358920349.html Pewnie podobny do tego, co ma Crypton Edytowane 25 Sierpnia 2015 przez PowerpointPL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crypton Napisano 25 Sierpnia 2015 Share Napisano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) Tak, mam dokładnie taki sam. To w takim razie jaki powinienem kupić higrometr na parapet? Może ktoś linka podesłać do aukcji z dobrym higrometrem? Myślałem, ze ten da radę... Edytowane 25 Sierpnia 2015 przez Crypton Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomyyy Napisano 25 Sierpnia 2015 Share Napisano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) Natomiast ja kupilem w obi za 15 złych podobny , taka sama konstrukcja lecz tylko w dobre upały wilgotność spadła mi do 30 % wiec prawdopodobne wskazuje dobrze a temp to już bardziej wiarygodne pomiary . Wracając do pytania , jeżeli lubisz dbać o rośliny to polecam obie , jak chcesz to wyśle ci na pw fotke hooklerki z parapetu Finalnie który dzbanecznik został wybrany przez autora tematu ?? Edytowane 27 Sierpnia 2015 przez Tomyyy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scavell Napisano 13 Września 2015 Share Napisano 13 Września 2015 Co do aklimatyzacji hookeriany, zależy z jakich warunków został przeniesiony. Czytając wiele tematów i sam obserwując zachowanie dzbanka wywnioskowałem, że aklimatyzacja z niższej wilgotności do wyższej - O dziwo trwa dłużej niż odwrotnie, a jeżeli przenosisz w ramach podobnych warunków aklimatyzacja trwa stosunkowo krótko. Ostatnia w wyniku wyjazdu przeniosłem dzbanecznika 2 bloki dalej na to samo południowe okno, to nawet nie zahamował na chwilę swojego wzrostu, a wiem, że jest to okaz, który zawsze długo odchorowuje wszelkie zmiany. Ogólnie aklimatyzacja to mocno indywidualna osobnicza cecha, na która wpływa zapewne więcej zmiennych niż nam się wydaje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Owadożery Napisano 5 Października 2015 Autor Share Napisano 5 Października 2015 To może odświerzę temat . Zakupiłem już dłuższy czas temu hookerianę. Nie zauważyłem dużej straty w dzbankach. Co najwyższej uschło/sycha parę mniejszych dzbanków, większe trzymają się jak narazie. Mają na podstawce keramzyt i do tego zraszam codziennie. Tylko czemu nie ma w nich płynu i kiedy powinien się pojawić? Narazie dolałem zwykłej wody (deszczówka) do dzbanków. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 5 Października 2015 Share Napisano 5 Października 2015 Niestety w obecnych dzbankach już się nie pojawi. Musisz czekać na nowe. A co do utraty, to moja Hookeriana straciła tylko jeden z pięciu i aklimatyzowała się zaledwie tydzień. Potem ruszyła ze wzrostem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Owadożery Napisano 6 Października 2015 Autor Share Napisano 6 Października 2015 Klimatyzacja się kończy, gdy zaczynają rosnąć nowe dzbanki, tak? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gaduła Napisano 6 Października 2015 Share Napisano 6 Października 2015 Klimatyzacja się kończy, gdy zaczynają rosnąć nowe dzbanki, tak? Aklimatyzacja nie klimatyzacja odp. TAK Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Woźny Napisano 6 Października 2015 Share Napisano 6 Października 2015 (edytowane) Wilgotność, tak jest ważna ale też temperatura - hookeriana to cross dzbanecznika ampularia - czyli ? wyższa niż standardowa temperatura uprawy i wtedy dzbanecznik mocno rusza ze wzrostem. Kto ma ciepło w domu u tego będzie szybciej rósł. Edytowane 7 Października 2015 przez Marek Woźny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomyyy Napisano 6 Października 2015 Share Napisano 6 Października 2015 (edytowane) Temperatura uprawy : pokojowa, dzień 20-30°C, noc 18-20°C (min. 15°C). Temp w moim pokoju 20/26 Edytowane 6 Października 2015 przez Tomyyy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi