Skocz do zawartości

Dorian- rosiczki z nasion.

Dorian

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

postanowiłem zamieścić trochę zdjęć moich siewek :) W końcu mam trochę wolnego czasu, żeby zająć się owadożerami.

W doniczkach jest sporo roślin, trzeba by je chyba w końcu przesadzić :)

Zapomniałem dodać, że rośliny podlewane są wyłącznie kranówką, od samego początku, dlatego na torfie widać trochę wykwitów.

Admirabilis

3120444_Admibiralis.JPG

Capillaris

3120446_Capilaris1.JPG

3120448_Capilaris2.JPG

Capensis All Red

3120450_AllRed.JPG

Capensis Broad Leaf

3120452_BroadLeaf.JPG

sp. Lantau Island

3120454_LantauIsland.JPG

Natalensis

3120456_Natalensis.JPG

Aliciaea

3120445_Aliciae.JPG

Burmanii

3120453_Burmanii1.JPG

3120447_Burmanii2.JPG

Spatulata

3120451_AuyanTepui.JPG

Madagascariensis

3120455_Madagascariensis.JPG

Tomentosa

3120457_Tomentosa.JPG

Oblanceolata

3120527_Oblanceolata.JPG

Sessifolia

3120528_sessilifolia1.JPG

3120529_sessilifolia2.JPG

Edytowane przez Dorian
Odnośnik do odpowiedzi

Kranówką? eeek To zazdroszczę dobrej wody. U mnie zaraz całe podłoże robi się żółte...

No i narobiłeś mi "smaka" na burmanni. Kilka razy próbowałam wysiewać i nic nie wzeszło :( Marzy mi się taki pięknie zarumieniony gąszczyk... Wysiewałeś świeże nasionka czy ich wiek nie ma większego znaczenia?

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za miłe słowa! :)

Możliwe, że w mojej miejscowości mamy jakąś dobrą, miękką wodę, bo faktycznie rośliny cały czas rosną podlewane kranówką, nawet nie przegotowaną. Co prawda coś tam widać na torfie, ale nie są to jakieś większe wykwity, które mogłyby im zaszkodzić. Co prawda przez pierwszy miesiąc od wysiania podlewałem destylowaną :D Rośliny po wysianiu kiełkowały pod moim panelem z power ledów, to chyba też znacznie przyspieszyło proces.

Rośliny dotychczas nie były niczym dokarmiane, ale teraz mam zamiar użyć pyłku kwiatowego.

Co do Burmannii i Sessilifolii to faktycznie kiełkowały dość długo. Najlepsza metoda to po prostu je wysiać, zostawić i nie wpatrywać się :D Sam myślałem, że nic z nich nie będzie, a tutaj taka niespodzianka. Nasiona miałem raczej świeże.

Edytowane przez Dorian
Odnośnik do odpowiedzi