Dorian Napisano 25 Sierpnia 2015 Share Napisano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam, postanowiłem zamieścić trochę zdjęć moich siewek W końcu mam trochę wolnego czasu, żeby zająć się owadożerami. W doniczkach jest sporo roślin, trzeba by je chyba w końcu przesadzić Zapomniałem dodać, że rośliny podlewane są wyłącznie kranówką, od samego początku, dlatego na torfie widać trochę wykwitów. Admirabilis Capillaris Capensis All Red Capensis Broad Leaf sp. Lantau Island Natalensis Aliciaea Burmanii Spatulata Madagascariensis Tomentosa Oblanceolata Sessifolia Edytowane 27 Sierpnia 2015 przez Dorian Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myself Napisano 25 Sierpnia 2015 Share Napisano 25 Sierpnia 2015 Burmannii i sessilifolia są przepiękne . Choć wszystkie rosiczki prezentują się znakomicie . W jakich warunkach je trzymasz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 25 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2015 Siedzą sobie na dworze od praktycznie maja, jedyne co, to przeniosłem je do domu jak były 38 stoponiowe upały, bo paliły im się prawie liście Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 25 Sierpnia 2015 Share Napisano 25 Sierpnia 2015 Pięknie rośliny! Odważny z Ciebie chłopak, że przyznajesz się do kranówki. Takie deklaracje grożą linczem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myself Napisano 25 Sierpnia 2015 Share Napisano 25 Sierpnia 2015 Kranówką? To zazdroszczę dobrej wody. U mnie zaraz całe podłoże robi się żółte... No i narobiłeś mi "smaka" na burmanni. Kilka razy próbowałam wysiewać i nic nie wzeszło Marzy mi się taki pięknie zarumieniony gąszczyk... Wysiewałeś świeże nasionka czy ich wiek nie ma większego znaczenia? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 25 Sierpnia 2015 Share Napisano 25 Sierpnia 2015 Często to też kwestia podłoża. Na jednym torfie mam wykwity, glony i wszystko co możliwe po kilku dniach od użycia takiej wody, na innym nic. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 25 Sierpnia 2015 Share Napisano 25 Sierpnia 2015 Jak za pierwszym razem wysiewałam swoją burmannii to straciłam nadzieję że cokolwiek wzejdzie. Nie pamiętam dokładnie ile to trwało ale co najmniej miesiąc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spid2755 Napisano 25 Sierpnia 2015 Share Napisano 25 Sierpnia 2015 Były dokarmiane podczas wzrostu ??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 25 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) Dziękuje za miłe słowa! Możliwe, że w mojej miejscowości mamy jakąś dobrą, miękką wodę, bo faktycznie rośliny cały czas rosną podlewane kranówką, nawet nie przegotowaną. Co prawda coś tam widać na torfie, ale nie są to jakieś większe wykwity, które mogłyby im zaszkodzić. Co prawda przez pierwszy miesiąc od wysiania podlewałem destylowaną Rośliny po wysianiu kiełkowały pod moim panelem z power ledów, to chyba też znacznie przyspieszyło proces. Rośliny dotychczas nie były niczym dokarmiane, ale teraz mam zamiar użyć pyłku kwiatowego. Co do Burmannii i Sessilifolii to faktycznie kiełkowały dość długo. Najlepsza metoda to po prostu je wysiać, zostawić i nie wpatrywać się Sam myślałem, że nic z nich nie będzie, a tutaj taka niespodzianka. Nasiona miałem raczej świeże. Edytowane 25 Sierpnia 2015 przez Dorian Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 27 Sierpnia 2015 Share Napisano 27 Sierpnia 2015 Bardzo zdrowe siewki ! . Proszę: zmień nazwę sp. Auyan na D.spatulata, nie ma czegos takiego jak d. sp auyan, nie powielajmy błędów i oszustw. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 27 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2015 (edytowane) Dzięki za sugestię, już zmieniam Edytowane 27 Sierpnia 2015 przez Dorian Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi