Skocz do zawartości

Rzeszów - Zbiornik Rzeszowski

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka dni temu z nudów wybrałem się na spacer nad Rzeszowski zbiornik. Celem było jedynie karmienie mocno przywiązanych do ludzi kaczek ale dopisało mi szczęście i trafiłem na kwitnące pływacze:) Wiedziałem że tam występują ale myślałem ze to jedynie pojedyncze rośliny i jak do tej pory nie widziałem ich kwitnących więc gatunek pozostawał mi nieznany.

Sam zbiornik to całkiem spory akwen powstały po przegrodzeniu rzeki Wisłok zaporą, jest obiektem Natura 2000 wiec można w trakcie spacerów pooglądać sporo zwierzaków i roślin. Pływacze ograniczone są do niektórych zatoczek między trzcinami gdyż większość zbiornika gdzie woda nie płynie pokrywa bardzo gęsty kożuch z Kotewki orzecha wodnego. Jako że zbiornik jest prawie w środku miasta to dla Rzeszowskich tubylców jest to świetne miejsce by pooglądać na żywo mięsożery :)

No i fotki, niestety słąbe bo robione telefonem na bardzo mocnym słońcu:

post-5793-1440599618_thumb.jpg

post-5793-1440599653_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

żółty kwiatek jest od pływacza(U. australis), i większość pędów na zdjęciach to też pływacz, niestety tak usyfiony ze faktycznie ciężko dostrzec na liściach pułapki. Ale fakt faktem wywłóczniki (a takżę rogatki) w tym miejscu też są

Edytowane przez you-know
Odnośnik do odpowiedzi

Jak będę miał okazję pojawić się tam w najbliższym czasie to postaram się zrobić lepsze foty :) chyba ze jakiś inny rzeszowiak mnie uprzedzi :)

Napisałabym challenge accepted ale nie wiem czy podołam ;) Ostatnio niestety mam trochę mniej czasu ale chętnie przy najbliższej okazji się tam wybiorę :) Swoją drogą nie wiedziałam o obecności pływaczy w zalewie :)

Edytowane przez biedronkaoo7
Odnośnik do odpowiedzi