PowerpointPL Napisano 28 Sierpnia 2015 Share Napisano 28 Sierpnia 2015 (edytowane) Mam taki dylemat. Warto myśleć za wczasu, a zimowanie zbliża się wielkimi krokami. Mam 2 miejsca do zimowania. Jedno jest takie. Domek 1-pokojowy bez żadnych pięter. W kuchni są drzwi do piwnicy, jest malutkie pomieszczonko 1x1 z okienkiem, a obok schody na dół. I teraz rozchodzi się o to okienko. Jest ono nieszczelne, stare, drewniane, wpada tu dużo światła, ale obawiam się, że mimo zamkniętych drzwi do piwnicy (wszystko stare jest "jak świat") będzie dochodziło tam ciepło i będzie za gorąco dla roślin. Drugie miejsce - ten sam domek, ale tym razem nie przed schodami do piwnicy, ale w piwnicy. Jest tam okienko, tym razem szczelne, plastikowe, ale i tak wiadomo w piwnicy jest zimno. Wpada tu niewiele światła. I tutaj pytanie, które miejsce będzie lepsze? Chodzi tutaj głównie o temperaturę, teraz wiadomo jest lato i nie sprawdzę. Boję się, że podczas mrozów w piwnicy będzie im za zimno. I drugie pytanie, podlewać rośliny od góry, czy od dołu? Oczywiście jest też możliwość zimowania w lodówce, ale to ostateczność. Edytowane 28 Sierpnia 2015 przez PowerpointPL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 28 Sierpnia 2015 Share Napisano 28 Sierpnia 2015 Możesz powiedzieć w opcji pierwszej skąd będzie dochodzić ciepło? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 28 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2015 (edytowane) Boje się, że będzie dochodzić z kuchni - wiadomo tutaj się gotuje, pomieszczenie jest ogrzewane i mimo zamkniętych drzwi do piwnicy ciepło z tamtąd będzie dochodzić. Ale teraz tak myślę, że to raczej mało prawdopodobne. Więc wydaje mi się, że opcja pierwsza jest najlepsza. Edytowane 28 Sierpnia 2015 przez PowerpointPL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 28 Sierpnia 2015 Share Napisano 28 Sierpnia 2015 No według mojej wiedzy ciepłe powietrze w dół nie leci. Druga opcja moim zdaniem też może być. Sam przez wszystkie zimy (oprócz ostatniej bo była łagodna) zimowałem rośliny w pomieszczeniu na poddaszu przy ścianie, w której idzie komin od centralnego, poddasze mam nie ogrzewane i na wypadek mrozów -30*C je tam trzymałem, co by komin je troszkę ogrzał. Okienkiem jest tam lufcik taki z 1x0,4 m, a rośliny były ostawione jakieś 2 metry od niego, co więcej wieszamy tam pranie, więc jak schła pościel na przykład, to rośliny miały malutko światła, samo okienko daje go bardzo mało, ale roślinom to nie przeszkadzało. Rośliny zawsze podlewam od góry podczas zimowania, nigdy nie stoją w wodzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 28 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2015 No nic, sprawdzę temperaturę w obu pomieszczeniach jednocześnie w listopadzie. A mam jeszcze pytanie dotyczące roślin, które są pod oświetleniem sztucznym (ledowym), kiedy mam wiedzieć, że już trzeba zimować? Bo przecież nie pokażą mi tego po mniejszej ilości światła, bo światła jest zawsze tyle samo. Kiedy przenosisz rośliny do zimowania? (miesiąc, okres) Mam je jakoś przyzwyczaić do mniejszej ilości światła? Czy może od razu przenieść z oświetlenia ledowego do docelowej "zimowni"? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 28 Sierpnia 2015 Share Napisano 28 Sierpnia 2015 (edytowane) Najpierw z balkonu przenoszę do widnego pokoju przed nocnymi przymrozkami, a potem jak już mrozy na dworze są regularnie przenoszę je do wyżej wymienionego pomieszczenia. Moim zdaniem powinieneś odpuścić doświetlanie i pozwolić im się przyzwyczaić do malejącej co dzień ilości światła. Edytowane 28 Sierpnia 2015 przez Tough Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 28 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2015 Kiedy to robisz? Rośliny pokazują to tobie, czy przenosisz wtedy, kiedy planujesz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 28 Sierpnia 2015 Share Napisano 28 Sierpnia 2015 Generalnie rośliny wchodząc w okres spoczynku tworzą rozety zimowe (rosiczki, tłustosze), turiony (pływacze), lub zaprzestają produkcji liści (kaptury), po tym poznasz, że możesz je przenieść. Jednak nie wiem czy rośliny tak się zachowają pod sztucznym oświetleniem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 28 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2015 (edytowane) Na pewno tak się nie zachowają, bo ilość światła się nie zmienia. No nic, na dniach przeniosę rośliny ze sztucznego oświetlenia na normalny parapet. A jak z mucholami, w jaki sposób pokażą, że chcą spoczynku? I o jakich rozetach zimowych u rosiczek mówisz, jak one wyglądają? I tak orientacyjnie kiedy zaczynają się tak zachowywać? Edytowane 28 Sierpnia 2015 przez PowerpointPL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 28 Sierpnia 2015 Share Napisano 28 Sierpnia 2015 (edytowane) Muchole też zaprzestają wzrostu, z czasem ich liście czernieją, schną i pozostaje bulwa w ziemi. Rozety zimowe u rosiczek powinny się niedługo pojawić. Nawet nie wiem, czy już teraz moje rośliny ich nie mają, nie zwracam na to uwagi. Przykładowy pąk zimowy rosiczki (D. filiformis i D. rotundifolia): Edytowane 28 Sierpnia 2015 przez Tough Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 28 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2015 (edytowane) A może zamiast wystawiać wszystkie na parapety ze sztucznego oświetlenia, wystawić wszystkie na balkon i niech tam stoją do pierwszych przymrozków? Rośliny jakie zimuję: muchołówki (niewiadome klony, Big Mouth i Sawtooth), kapturnice (purpurea, x "Smoorie", flava var. atropurpurea), rosiczki (rotundifolia) i cefalek. Edytowane 28 Sierpnia 2015 przez PowerpointPL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 28 Sierpnia 2015 Share Napisano 28 Sierpnia 2015 No to teraz pytanie jakie mi się nasuwa. Po co je trzymasz pod sztucznym oświetleniem, zamiast na balkonie? Możesz je tam przenieść, będziesz musiał kontrolować pogodę, by schować je przed przymrozkami. Cefalek zimą potrzebuje ok. 15*C, reszta ok 5*C, miej to na uwadze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 28 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2015 (edytowane) Trzymam je pod sztucznym oświetleniem, aby ładnie się wybarwiały, zachodni balkon nie daje rady i rośliny są zielone jak sałata. Hmm... A może lepiej nie zimować cefalka? Jest to jeszcze młoda sadzonka, więc go nie będę jednak zimować. Jak pojawią się przymrozki to automatycznie pojadą do "zimowni", lecz niestety tylko w weekend. Więc co zrobić, jak przymrozki pojawią się np. we wtorek, a ja mogę je dopiero przenieść w weekend? Nie doznają szoku jak przeniosę je z balkonu na ogrzewany parapet? np. 9 oC -> 23 oC Edytowane 28 Sierpnia 2015 przez PowerpointPL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 28 Sierpnia 2015 Share Napisano 28 Sierpnia 2015 Nie kombinowałbym. Jak temperatury w nocy będą spadać do 5*C to możesz je już przenieść. Śledź prognozę, jeżeli nie będą zapowiadać, a jakiś przymrozek wystąpi to pewnie będzie lekki i nic im nie zrobi, także spokojnie. Te rośliny na torfowiskach ogrodowych wytrzymują. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 30 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2015 (edytowane) I jeszcze pytanie, czy wszystkie rośliny kwalifikują się do zimowania (czy nie są za małe): Drosera rotundifolia Dionaea muscipula "Big Mouth" Dionaea muscipula "Sawtooth" + nieznany pasażer na gapę (którego rozsadzę) Dionaea muscipula - niewiadomy klon Dionaea muscipula - niewiadomy klon Sarracenia x "Smoorie" Sarracenia leucophylla Sarracenia purpurea Wszystkie są w doniczkach 5,5 cm, oprócz rotundifolii. Edytowane 30 Sierpnia 2015 przez PowerpointPL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi