Skocz do zawartości

Owadozery- problemy

qazik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, z góry przepraszam że nie używam polskich znaków ale pisze z telefonu I nie mam zbyt wiele czasu.

Mam problem z moimi owadożernymi tzn. z kapturnicami oraz muchołówka.

Trzymam je na parapecie na południowym oknie. Podlewam je deszczówka. Wszystko rosliny zostaly zakupione ok. pol roku temu w ikei. Gatunków nie znam a na doniczkach nie pisze. Muchołówka jest cala zielona, nie ma tych czerwonych odcieni na pułapkach jak w internecie. Jedna kapturnicami to purpurowa a druga nie wiem. Ma ona chude te kaptury i jest cala zielona normalnie.

Teraz problem. Muchołówce czernieją liście wraz z pułapkami, a od obu kapturnic te kaptury staja się brązowe. Nie wiem co jest przyczyna tego. Muchołówka zawsze miała trochę poczerniałych liści z pułapkami ale teraz się to nasiliło. Spróbuje je przesadzić do większych doniczek i wymienić torf. Myslę że to pomoże w pewny stopniu.

Czy możliwe jest ze za to nasilenie czernienia u muchołówki oraz brązowienia u kapturnicami jest to ze nie było mnie przez tydzień i woda w podstawce wyschła, ale torf w ich doniczkach był mokry :/ wiec nie wiem co jest przyczyna. Obok tych roślin stoi już ponad roczna rosiczka, Ma takie same warunki a rozwija się znakomicie, usychają jej tylko liście na dole ale to ze starości chyba.

Nie wiem co się z tymi roślinami dzieje ani co jest przyczyna tego. Proszę o pomoc bo bardzo mi na nich zależy.

Ps. Kapturnicami nie maja tez soków w kapturach. Muchołówka za to ma dużo pożywienia bo w pokoju gdzie je trzymam jest dużo much. Jedna problem jest taki ze muchołówka nie zjada tych much tylko po paru dniach otwiera pułapki :/ to martwi mnie najbardziej.

Edytowane przez qazik
Odnośnik do odpowiedzi

Witamy na forum,

jak na osobę, która nie ma za wiele czasu, to napisałeś na telefonie tyle, że szok. To na pewno zajęło Ci sporo czasu. Jest to trudne do zrozumienia, bo poza brakiem polskich znaków, są liczne inne błędy, dlatego mam gorącą prośbę. O ile nie ma to być coś bardziej hasłowego, to pisz może jednak z pomocą normalnej klawiatury...

Chciałbym zobaczyć zdjęcia opisywanych roślin. Muchołówka normalnie traci liście i nawet, gdyby miała lekko podsychające podłoże, to one zwiędną, ale nie sczernieją. Kapturnice będą tracić dzbany, jak mają w nich mnóstwo ofiar, które je stopniowo niszczą. Nie wiem nawet jakie masz te kapturnice, bo generalnie poza S. purpurea, pozostałe nie mają "soków" w środku.

Potrzebne są zdjęcia. Ja postaram się jakoś później Twój tekst poprawić.

Odnośnik do odpowiedzi

Wode uzupełniam na bieżąco jeżeli jestem w domu, jak nie to podlewa mama. Jednak w zeszłym tygodniu jak przyjechałem podstawka była sucha, naszczęście torf był jeszcze wilgotny.

post-6932-1440862750_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Podejrzewam, że rośliny były osłabione w momencie zakupu. To nie jest tak, że one marnieją natychmiast po tym jak mają złe warunki, tylko jest to efekt z opóźnieniem. Przydałoby się przesadzić do nowego podłoża. Muchołówka wygląda całkiem normalnie, choć zdecydowanie brakuje jej słońca. Proszę poczytać opisy w dziale "Opisy roślin" i zobaczyć co odbiega od ogólnie przyjętych standardów przy Twojej opiece.

Odnośnik do odpowiedzi