PowerpointPL Napisano 29 Sierpnia 2015 Share Napisano 29 Sierpnia 2015 (edytowane) Witajcie, chciałbym pokazać wam moją skromną kolekcję roślin owadożernych i niektóre nieowadożerne. Przepraszam za słabą jakość zdjęć, były robione telefonem (iPhone 4). Drosera capensis Drosera scorpioides Drosera aliciae Drosera pulchella x nitidula Drosera pulchella Drosera capillaris Drosera binata + mix siewek Drosera rotundifolia Drosera regia Dionaea muscipula "Big Mouth" Dionaea muscipula "Sawtooth" + nieznany pasażer na gapę Dionaea muscipula - niewiadomy klon Dionaea muscipula - niewiadomy klon Cephalotus follicularis Sarracenia x "Smoorie" Sarracenia leucophylla (chyba ) Sarracenia purpurea - wytwarza dziwnie zdeformowane kaptury Utricularia longifolia Utricularia sandersonii Utricularia calycifida Pinguicula "Tina" Nepenthes "Ventrata" - już zaczyna dzbankować Nepenthes "Hookeriana" - dalej stoi w miejscu... Nepenthes aristolochioides x spathulata Nepenthes aristolochioides x ventricosa No i trochę nieowadożernych (wszystko z pestek!): Mango Palma daktylowa Lithopsy - żywe kamienie (to akurat nie z pestki ) Granaty Dzbaneczniki rosną na parapecie zachodnim. Mają spryskiwanie kilka razy dziennie + nawilżacz powietrza sporadycznie włączony. Pewnie dzbankowały by bez tego, ale lubię dogodzić. Te dwie mniej popularne krzyżówki dopiero się aklimatyzują, ale chyba już skończyły bo wytwarzają powoli dzbanki. Zapraszam do komentowania. Edytowane 29 Sierpnia 2015 przez PowerpointPL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 29 Sierpnia 2015 Share Napisano 29 Sierpnia 2015 No, no! Spora kolekcja ^^ Bardzo ładne rosliny, rosiczki sa cudownie wybarwione i soczyste. Gdzie je trzymasz? Nie mow mi, ze rowniez na zachodnim parapecie? Czekam na dzbanki tych mniej popularnych krzyzowek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 29 Sierpnia 2015 Share Napisano 29 Sierpnia 2015 Potwierdzam! Rośliny wspaniale rosną, w dodatku mają mnóstwo ładnych kropelek! Ot tak na parapecie stoją? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 29 Sierpnia 2015 Share Napisano 29 Sierpnia 2015 Przepraszam za słabą jakość zdjęć, były robione telefonem (iPhone 4). I pod światło, a niektóre poruszone. Mimo to widać, że masz rękę do roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 29 Sierpnia 2015 Share Napisano 29 Sierpnia 2015 A grant wydaje u Ciebie owoce? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 29 Sierpnia 2015 Share Napisano 29 Sierpnia 2015 A grant wydaje u Ciebie owoce? A to szczęściarz, też bym chciał dostać grant. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 29 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2015 (edytowane) Granat jest jeszcze za malutki na wydawanie owoców, on ma 2 miesiące, myślę, że za jakieś 2-3 lata będzie gotowy do wydania owoców, musi być on pokaźnym krzakiem, a i tak te owoce nie będą jak w sklepach. Zobacz tutaj. https://www.google.pl/search?q=granat+ro%C5...2YOPA46UqDtM%3A Co do trzymania roślin. Jakbym trzymał je na parapecie zachodnim bez doświetlania to byłyby zielone jak sałata. Znam to z doświaczenia, dlatego zainwestowałem w doświetlacz. Są pod oświetleniem ledowym 14W, doświetlanie 14h dziennie. Niedługo zimowanie, więc muchołówki, kapturnice i rotundifolia nie będą doświetlane, jedynie rosiczki i cefalek, którego nie zimuję. Edytowane 29 Sierpnia 2015 przez PowerpointPL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aleksandra Napisano 30 Sierpnia 2015 Share Napisano 30 Sierpnia 2015 Bardzo ładne roślinki ,moją faworytką jest Drosera pulchella , też lubię hodować roślinki z nasion , mam rocznego granata jakieś 30 cm , który w tym roku zakwitł i udało się mu zawiązać kilka owoców . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 5 Września 2015 Share Napisano 5 Września 2015 (edytowane) One maja sztuczne doświetlanie 50\50 z naturalnym z okna, czy są tylko pod sztucznym? Bo wybarwienie jest bardzo zadowalające. Edit: Mowa o rosiczkach i muchołówkach. Choć zdaje mi się że pół na pół Edytowane 5 Września 2015 przez allgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 5 Września 2015 Autor Share Napisano 5 Września 2015 Zgadza się, lecz w lato miały roletę zasłoniętą przez cały czas bo było straszne słońce Troszeczkę światełka miały, ale niewiele. Bym powiedział 3/4 z sztucznego 1/4 z naturalnego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 9 Października 2015 Autor Share Napisano 9 Października 2015 Dzbanek N. aristolochioides x spathulata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scavell Napisano 9 Października 2015 Share Napisano 9 Października 2015 N. aristolochioides na parapecie? Nieźle ! Wszystkie krzyżówki aristolochioides są świetne ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi