Owadożery Napisano 1 Września 2015 Share Napisano 1 Września 2015 Witam. Jak będę chciał przesadzić tłustosza, to jakiego torfu muszę użyć (kwaśnego, czy odkwaszonego)? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 1 Września 2015 Share Napisano 1 Września 2015 Torf oczywiście kwaśny. Zalecam też dodać też perlit derlit kermazyt skałę wulkaniczną itp. . Ja stosuję mieszankę torfu perlitu i derlitu w proporcjach 1:2:2 tłustosze w takiej glebie dobrze rosną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Owadożery Napisano 1 Września 2015 Autor Share Napisano 1 Września 2015 Torf oczywiście kwaśny. Zalecam też dodać też perlit derlit kermazyt skałę wulkaniczną itp. . Ja stosuję mieszankę torfu perlitu i derlitu w proporcjach 1:2:2 tłustosze w takiej glebie dobrze rosną. Czyli taki torf jak ma muchołówka? Słyszałem po prostu, że tłustosz nie musi mieć kwaśnego torfu. Pewnie kupię perlit, i być może keramzyt. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 1 Września 2015 Share Napisano 1 Września 2015 Czyli taki torf jak ma muchołówka? Tak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 1 Września 2015 Share Napisano 1 Września 2015 Ja używam tylko torfu i perlitu 1:1. Rosną jak na drożdżach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 1 Września 2015 Share Napisano 1 Września 2015 derlitu Tak z ciekawości. Cóż to jest ten derlit? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomyyy Napisano 1 Września 2015 Share Napisano 1 Września 2015 (edytowane) Natomiast ja mam część w samym torfie , a pozostałe w mixie specjalnym Na samym spodzie keramzyt ( tyle jaki ma być poziom wody ) na to " torf , kreda, dolomit, piasek kwarcowy 0,1 , perlit ,wszystko dokładnie wymieszane " A wnioski są następujące ... Edytowane 1 Września 2015 przez Tomyyy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 1 Września 2015 Share Napisano 1 Września 2015 Tu jest bardzo ciekawy wątek autorstwa Cephalotusa, prawdopodobnie najbardziej kompetentne informacje na temat podłoży dla tłustoszy: http://www.rosliny-owadozerne.pl/Tlustosze...oda-t17225.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomyyy Napisano 1 Września 2015 Share Napisano 1 Września 2015 Tu jest bardzo ciekawy wątek autorstwa Cephalotusa, prawdopodobnie najbardziej kompetentne informacje na temat podłoży dla tłustoszy: http://www.rosliny-owadozerne.pl/Tlustosze...oda-t17225.html Marcin właśnie stworzyłem ową mieszankę po małych wskazówkach od Caphelotusa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Owadożery Napisano 4 Września 2015 Autor Share Napisano 4 Września 2015 (edytowane) - Edytowane 27 Grudnia 2015 przez Owadożery Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi