lukaszeeek Napisano 2 Września 2015 Share Napisano 2 Września 2015 Witam, mam mały problem z kilkoma moimi rosiczkami nie wiem czy zaatakowały insekty czy to moje błędy hodowlane. Poniżej zdjęcie Miał może ktoś taki problem proszę o pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 2 Września 2015 Share Napisano 2 Września 2015 Spokojnie. Usechł Ci jeden listek. Jak dla nie nie ma się czym przejmować. Albo są słabszymi osobnikami i po prostu uschną, albo kilka listków zgnije/obeschnie i będą rosły nowe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 2 Września 2015 Share Napisano 2 Września 2015 To nie jest usychanie listków, nie pamiętam jak nazywa się to co się zbiera na roślinach. Jest takie czarne albo ciemnobrązowe. Możesz to mocno przepłukać wodą demineralizowaną i odsączyć chusteczką. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 3 Września 2015 Share Napisano 3 Września 2015 To substancje humusowe z torfu. Zmyj je wodą albo mokrym wacikiem bo inaczej te czarne listki się nie rozwiną albo będą zniekształcone. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian.sze Napisano 3 Września 2015 Share Napisano 3 Września 2015 To substancje humusowe z torfu... A dokładniej to chyba są soki rosiczki, której stożek wzrostu został poparzony tymi substancjami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomyyy Napisano 3 Września 2015 Share Napisano 3 Września 2015 Nie bardzo wiem co to lecz u mnie też to odnalazłem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spid2755 Napisano 3 Września 2015 Share Napisano 3 Września 2015 (edytowane) Ja przez długi okres nie wiedziałem co jest ,rosiczki zaczęły wybarwiać się intensywnie na kolor czerwony a stożek wzrostu był czarny.Aby zapobiec temu rano oraz wieczorem spryskiwałem stożki wzrostu wodą destylowaną.Po 2 tygodniach rosiczki znowu zaczęły tworzyć normalne liście.A ja myślałem że ten czerwony kolor to jest od poparzeń słonecznych Edytowane 3 Września 2015 przez spid2755 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomyyy Napisano 3 Września 2015 Share Napisano 3 Września 2015 (edytowane) Natomiast obok ten sam kultywar staje się cały delikatnie różowy bez czarnego środka Tak woda + wacik do ucha = roślina czysta Edytowane 3 Września 2015 przez Tomyyy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi