Owadożery Napisano 5 Września 2015 Share Napisano 5 Września 2015 (edytowane) Witam. Tłustosze wypadają mi z doniczkki, mają bardzo małe korzenie. Co mogę zrobić, żeby je zabezpieczyć? Edytowane 5 Września 2015 przez Owadożery Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 5 Września 2015 Share Napisano 5 Września 2015 Poprosimy zdjęcie, bo trudno cokolwiek wymyślić bez zobaczenia stanu rzeczy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Owadożery Napisano 5 Września 2015 Autor Share Napisano 5 Września 2015 Co tu do widzenia?? Tlustosz był dzisiaj przesadzany, a z racji tegoz że ma bardzo płytkie korzeie wypada z doniczki. Jeżeli zdjęcie koniecznie musi być, to jutro (ale nie za pół godziny ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 5 Września 2015 Share Napisano 5 Września 2015 1. postawić doniczkę dnem do dołu. 2. jak się wysypują bokiem to dać szerszą doniczkę i posadzić na środku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 5 Września 2015 Share Napisano 5 Września 2015 Skoro był przesadzany, to nic w tym dziwnego. Co chcesz zrobić? Możesz go umocować jak Lilipuci Guliwera, wtedy Ci nie będzie się ruszał. Po prostu zadbaj o to, żeby podłoże nie wysychało, puści nowe korzenie i się sam umocuje. Ewentualnie możesz zrobić mu niewielkie zagłębienie i wtedy też z dołka nie ma jak wypaść. Choć zasadniczo jak go nawet położyć na podłożu i nie będziesz ruszał doniczki, to on sam z niej nie ucieknie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomyyy Napisano 5 Września 2015 Share Napisano 5 Września 2015 Stereotyp że mają małe korzenie , jak będę zmieniał podłoże na nowe to aż zrobię fote jakie mają moje weserki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 5 Września 2015 Share Napisano 5 Września 2015 Moje niektóre tłustosze niemal w ogóle nie są posadzone tylko leżą na podłożu, 1-2 korzonki w glebie, reszta na wierzchu... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 5 Września 2015 Share Napisano 5 Września 2015 Za to mój 'Weser' wypuścił prawie pięciocentymetrowe korzonki. A najlepsze jest to, że były tylko dwa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 6 Września 2015 Share Napisano 6 Września 2015 Stereotyp że mają małe korzenie , jak będę zmieniał podłoże na nowe to aż zrobię fote jakie mają moje weserki Powiadasz... to jak masz jakąś D. spatulata, ją również wyciągnij i zrób zdjęcie porównawcze. Nawet pigmejki potrafią mieć dłuższe korzenie od tłuściochów. Długość korzeni tłustoszy przede wszystkim zależy od podłoża i chyba również jego wilgotności, ale nie robiłem specjalnie obserwacji w tym kierunku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 6 Września 2015 Share Napisano 6 Września 2015 Gdzieś czytałem, że w podłożu bardziej mineralnym ma krótsze korzenie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Owadożery Napisano 9 Września 2015 Autor Share Napisano 9 Września 2015 (edytowane) Gdzieś czytałem, że w podłożu bardziej mineralnym ma krótsze korzenie. Mam kwaśny torf od firmy "Flora". Taki jak ten po lewo: http://www.firmaflora.pl/grafika/Torf5lnowy.jpg Edytowane 9 Września 2015 przez Owadożery Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 9 Września 2015 Share Napisano 9 Września 2015 Mam kwaśny torf od firmy "Flora". Taki jak ten po lewo: http://www.firmaflora.pl/grafika/Torf5lnowy.jpg Za bardzo nie znam tej firmy produkującej podłoża, ale był bym ostrożny co do torfu ogrodniczego. Mogą zawierać różne dodatki. Zamiast kombinować nie lepiej użyć najzwyklejszego torfu sphagnowego Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Owadożery Napisano 10 Września 2015 Autor Share Napisano 10 Września 2015 (edytowane) Za bardzo nie znam tej firmy produkującej podłoża, ale był bym ostrożny co do torfu ogrodniczego. Mogą zawierać różne dodatki. Zamiast kombinować nie lepiej użyć najzwyklejszego torfu sphagnowego Skąd ta pewność. Mi mówili, że nie ma, ale może kłamią Z tego co pamiętam, to w w składzie nie było dodatków, ale pewny nie jestem. Edytowane 10 Września 2015 przez Owadożery Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 11 Września 2015 Share Napisano 11 Września 2015 Skąd ta pewność. Mi mówili, że nie ma, ale może kłamią Z tego co pamiętam, to w w składzie nie było dodatków, ale pewny nie jestem. Teoretycznie, muszą być wypisane w składzie. Niestety nikt nie myśli o tym, że są jakieś rośliny, których się nie nawozi. Mało osób myśli o tym, że roślina obejdzie się bez nawozu. Z tego co wiem, to taki torf jest w większości dla iglaków, które trzeba nawozić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Medrol Napisano 11 Września 2015 Share Napisano 11 Września 2015 Używałem tego torfu i musze powiedzieć że u mnie spisuje sie dobrze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi