Skocz do zawartości

Tłustosz wypada z doniczki

Owadożery

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro był przesadzany, to nic w tym dziwnego. Co chcesz zrobić? Możesz go umocować jak Lilipuci Guliwera, wtedy Ci nie będzie się ruszał. Po prostu zadbaj o to, żeby podłoże nie wysychało, puści nowe korzenie i się sam umocuje. Ewentualnie możesz zrobić mu niewielkie zagłębienie i wtedy też z dołka nie ma jak wypaść. Choć zasadniczo jak go nawet położyć na podłożu i nie będziesz ruszał doniczki, to on sam z niej nie ucieknie.

Odnośnik do odpowiedzi

Stereotyp że mają małe korzenie , jak będę zmieniał podłoże na nowe to aż zrobię fote jakie mają moje weserki :)

Powiadasz... to jak masz jakąś D. spatulata, ją również wyciągnij i zrób zdjęcie porównawcze. :wink: Nawet pigmejki potrafią mieć dłuższe korzenie od tłuściochów. :P

Długość korzeni tłustoszy przede wszystkim zależy od podłoża i chyba również jego wilgotności, ale nie robiłem specjalnie obserwacji w tym kierunku.

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kwaśny torf od firmy "Flora".

Taki jak ten po lewo: http://www.firmaflora.pl/grafika/Torf5lnowy.jpg

Za bardzo nie znam tej firmy produkującej podłoża, ale był bym ostrożny co do torfu ogrodniczego. Mogą zawierać różne dodatki. Zamiast kombinować nie lepiej użyć najzwyklejszego torfu sphagnowego :)

Odnośnik do odpowiedzi

Za bardzo nie znam tej firmy produkującej podłoża, ale był bym ostrożny co do torfu ogrodniczego. Mogą zawierać różne dodatki. Zamiast kombinować nie lepiej użyć najzwyklejszego torfu sphagnowego :)

Skąd ta pewność.

Mi mówili, że nie ma, ale może kłamią ;)

Z tego co pamiętam, to w w składzie nie było dodatków, ale pewny nie jestem.

Edytowane przez Owadożery
Odnośnik do odpowiedzi

Skąd ta pewność.

Mi mówili, że nie ma, ale może kłamią ;)

Z tego co pamiętam, to w w składzie nie było dodatków, ale pewny nie jestem.

Teoretycznie, muszą być wypisane w składzie. :) Niestety nikt nie myśli o tym, że są jakieś rośliny, których się nie nawozi. Mało osób myśli o tym, że roślina obejdzie się bez nawozu. Z tego co wiem, to taki torf jest w większości dla iglaków, które trzeba nawozić.

Odnośnik do odpowiedzi