Owadożery Napisano 11 Września 2015 Autor Share Napisano 11 Września 2015 (edytowane) To co ja mam zrobić? Ma ktoś jakieś dokładniejsze informacje, czy trzeba się pytać firmy? Używałem tego torfu i musze powiedzieć że u mnie spisuje sie dobrze A na jakich roślinach i od jakiego czasu? Edytowane 12 Września 2015 przez Owadożery Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 12 Września 2015 Share Napisano 12 Września 2015 Ja mam wrażenie, że Twoja koncentracja spoczęła nie na tym, co trzeba. Czy torf jest dobry, czy nie, to się można przekonać w praniu. Co z tego, że napisy świadczą, że jest odpowiedni. Może nawet dobrze wyglądać, ale ostatecznie może zawierać sporo minerałów. Zdarzało mi się obserwować takie sytuacje w przeszłości. Tylko akurat w przypadku tłustoszy, to jest nieistotne, bo one w większości przypadków rosną na podłożach stricte mineralnych. Odrobina minerałów w torfie, nie robi im żadnej różnicy, a wręcz jest korzystna. Nawozy to może co innego, no, ale to już chyba wiadomo, że się kupuje torf a nie ziemię torfową... Myślę, że teraz to musisz tylko czekać. Dyskusja o torfie dla tłustosza wydaje mi się co najmniej dziwna. Gdybyś miał hodować pigmejki, to istota sprawy byłaby zupełnie inna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Owadożery Napisano 13 Września 2015 Autor Share Napisano 13 Września 2015 (edytowane) Ja mam wrażenie, że Twoja koncentracja spoczęła nie na tym, co trzeba. Czy torf jest dobry, czy nie, to się można przekonać w praniu. Co z tego, że napisy świadczą, że jest odpowiedni. Może nawet dobrze wyglądać, ale ostatecznie może zawierać sporo minerałów. Zdarzało mi się obserwować takie sytuacje w przeszłości. Tylko akurat w przypadku tłustoszy, to jest nieistotne, bo one w większości przypadków rosną na podłożach stricte mineralnych. Odrobina minerałów w torfie, nie robi im żadnej różnicy, a wręcz jest korzystna. Nawozy to może co innego, no, ale to już chyba wiadomo, że się kupuje torf a nie ziemię torfową... Myślę, że teraz to musisz tylko czekać. Dyskusja o torfie dla tłustosza wydaje mi się co najmniej dziwna. Gdybyś miał hodować pigmejki, to istota sprawy byłaby zupełnie inna. Ale nie posiadam tylko i wyłącznie tłustosza. Kupiłem torf, a nie ziemię torfową. Skoro dla tłustosza akie podłoże jest dobre to ok, tylko żeby inne rośliny nie ucierpiały. Chyba muszę zapytać tą firmę o ten torf. Edytowane 13 Września 2015 przez Owadożery Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 13 Września 2015 Share Napisano 13 Września 2015 Chyba muszę zapytać tą firmę o ten torf. Nie ma sensu pytać, można ewentualnie zgłaszać zastrzeżenia. Tam nikt nie siedzi i nie sprawdza każdego worka, jak już jakąś duża partię, a nigdy nie wiesz akurat jaka porcja trafi się Tobie. Ale, żeby nie było, że Ci cokolwiek bronię, możesz napisać. Myślę, że w odpowiedzi dostaniesz to, co jest na roku. Sprawa jest banalnie prosta. Bierzesz torf, i podlewasz go wodą destylowaną/demineralizowaną. Jeżeli w niedługim czasie zaczną się wytrącać minerały na powierzchni, znaczy się, że jest ich dużo. Zawsze jakieś mogą się pojawić, to nie jest coś sterylnego, ale powinno ich być prawie wcale. Jak będzie podłoże zanieczyszczone, zdecydowanie to zauważysz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Owadożery Napisano 19 Września 2015 Autor Share Napisano 19 Września 2015 Dostałem taką wiadomość: Witam Jnformuje, że torf ogrodniczy dla roślin ozdobnych i leśnych "kwaśny" produkowany przez Firmę Flora nie zawiera żadnych nawozów i według mojej wiedzy jest odpowiedni dla roślin mięsożernych. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi